Styrke immunforsvaret

Ny forskning: Immunforsvaret ditt eldes raskere av stress

Nå er det bevist: Stress er ikke bra for immunforsvaret ditt, verken her og nå eller i framtida. Men det finnes måter du kan veie opp for det på.

IMMUNFORSVARET ELDES RASKERE: Stress kan føre til at immunforsvaret ditt svekkes raskere enn normalt, men det finnes måter du kan veie opp for det på. Foto: NTB
IMMUNFORSVARET ELDES RASKERE: Stress kan føre til at immunforsvaret ditt svekkes raskere enn normalt, men det finnes måter du kan veie opp for det på. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Etter hvert som vi blir eldre, blir også immunforsvaret vårt svakere. Dette er en normal del av aldringsprosessen, og er en av årsakene til at eldre mennesker er mer utsatt for infeksjoner, kreft og hjerte- og karsykdommer, samt responderer dårligere på vaksiner.

Men hvordan forklare at to like gamle personer kan ha helt forskjellig «alder» på immunforsvaret sitt?

Sosialt stress

Vi vet allerede at et dårlig kosthold og lite fysisk aktivitet bidrar til at immunsystemet eldes raskere. Men nå har forskere ved University of Southern California funnet en annen faktor som også framskynder aldringen av immunforsvaret: Stress.

Ved å se nærmere på 6000 deltakere i Health and Retirement Study, en amerikansk forskningsstudie av aldring som har pågått siden 1990, fant de en tydelig sammenheng mellom immunologisk alder og det forskerne kaller sosialt stress. Sosialt stress inkluderer blant annet vanskelige livshendelser som å miste jobben, diskriminering eller urettferdig behandling, traumatiske opplevelser for en selv eller nære familiemedlemmer, og kronisk stress som fattigdom eller trang økonomi.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.