Ny forskning: Snart kan en urinprøve sjekke deg for kreft

Koreanske forskere har utviklet en test som med 99 prosent treffsikkerhet kan påvise kreft i prostata og bukspyttkjertelen ved hjelp av en urinprøve.

KAN PÅVISE PROSTATAKREFT OG BUKSPYTTKJERTELKREFT: En ny metode for å påvise kreft i prostata og bukspyttkjertelen via en urinprøve viser svært lovende resultater. Foto: NTB
KAN PÅVISE PROSTATAKREFT OG BUKSPYTTKJERTELKREFT: En ny metode for å påvise kreft i prostata og bukspyttkjertelen via en urinprøve viser svært lovende resultater. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

En gruppe forskere fra Korea Institute of Materials Science har utviklet det som kan bli en revolusjon når det gjelder muligheten til å oppdage kreft på et tidlig tidspunkt: En urinprøve som påviser prostatakreft og bukspyttkjertelkreft.

Ifølge forskerne har testen 99 prosent treffsikkerhet.

Påviser kreft på tidlig stadium

Prostatakreft er den vanligste kreftformen blant menn i Norge. Bukspyttkjertelkreft forekommer ikke like hyppig, men den oppdages ofte ikke før sykdommen er kommet svært langt og dødeligheten er derfor svært høy.

For begge kreftformene gjelder at tidlig oppdagelse er avgjørende for prognosen. En enkel urinprøve som kan påvise kreft på et tidlig stadium vil derfor være av stor verdi når det gjelder diagnostisering og overlevelse.

I tillegg vil en urinprøve være en langt mindre belastende undersøkelsesmetode for pasienten, særlig ved prostatakreft. Diagnostistering og undersøkelse ved mistanke om prostatakreft innebærer blant annet undersøkelser og vevsprøver via endetarmen, noe som både kan oppleves ubehagelig og øker risikoen for infeksjoner. Kan man i første omgang slippe unna med å tisse i en kopp, kan det føre til at flere menn sjekker seg jevnlig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.