Ny forskning vil ta oppgjør med tabu om åndelighet

Hva er meningen med livet, har vi en sjel – og hva skjer når vi dør? En ny dansk studie avslører at mange har et behov for indre fred, mening, tro og håp – selv om det ikke er snakk om religion. Nå etterlyser forskere fokus på dette også i helsevesenet.

LIVET ETTER DØDEN? Vi må bli flinkere til å snakke om åndelighet, sier forskerne bak den nye studien - som mener det bør settes fokus på hvordan dette kan bli en del av den helhetlige helseomsorgen. Foto: NTB/Shutterstock
LIVET ETTER DØDEN? Vi må bli flinkere til å snakke om åndelighet, sier forskerne bak den nye studien - som mener det bør settes fokus på hvordan dette kan bli en del av den helhetlige helseomsorgen. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Eksistensielle og åndelige behov er mye mer enn religion – og studien fra Syddansk Universitet (SDU) avslører at man i land som Danmark har akkurat de samme behovene for indre fred, mening, tro og håp som man ser i flere religiøse land.

De danske forskerne har gjennomført det de omtaler som verdens hittil største studie av åndelige og eksistensielle behov – og konkluderer blant annet med at dette er behov som med fordel kan trekkes inn i helsevesenet.

– Studien reiser spørsmålet om hvordan vi kan bli flinkere til å snakke om disse behovene, også i helsevesenet, spesielt når livet virkelig blir vanskelig, fordi det kan ha direkte innvirkning på hvordan vi møter livet og hvilke utfordringer det kan gi oss, uttaler professor Niels Christian Hvidt, en av forfatterne av studien – og den som tok initiativet til undersøkelsen.

Studien er nettopp publisert i en artikkel i det anerkjente medisinske tidsskriftet The Lancet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer