Slanking og gener:

Ny forskning viser at gener ikke hindrer vektnedgang

Genene våre har betydning for sannsynligheten for overvekt og fedme, men ikke for vektnedgang, ifølge studie.

GENER: Gener avgjør ikke vekten vår, men de kan forklare noen av variasjonene vi ser i samfunnet. FOTO: NTB Scanpix
GENER: Gener avgjør ikke vekten vår, men de kan forklare noen av variasjonene vi ser i samfunnet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Du visste kanskje at genene våre har mye å si nå det gjelder risikoen for å utvikle overvekt og fedme? Vi vet i dag om en rekke genvarianter som har vist å kunne påvirke risikoen for overvekt og fedme, blant annet ved å ha påvirkningen på appetitten vår.

- Gener har mye å si når det gjelder tilbøyeligheten for fedme og overvekt. Studier har vist at genetikken forklarer mellom 40 og 70 prosent av variasjonen vi ser i samfunnet, der det finnes veldig store forskjeller, forteller forskningsleder Jens Kristoffer Hertel ved Senter for sykelig overvekt ved sykehuset i Vestfold.

Både 40 og 70 prosent høres kanskje mye ut, men selv om gener i stor grad er med på å forklare tilbøyeligheten for overvekt, så er miljø en viktig faktor.

- Du blir ikke overvektig av genene i seg selv. Hvordan gener interagerer med miljøet er avgjørende. Om du lever i et sunt miljø så vil ikke den genetiske tilbøyeligheten «antennes». Andre kan spise seg store selv om de ikke er genetisk tilbøyelige for overvekt, fordi de lever i et miljø med lite fysisk aktivitet og mye usunn og energitett mat. Miljøet avgjør i stor grad om genetikken får spilt seg gjeldene.

LES OGSÅ: Er noen født lykkeligere enn andre?

Gikk like mye ned i vekt

En nylig publisert studie viser også at disse genene ikke påvirker evnen til å gå ned i vekt. Danske forskere har sett på 15 genvarianter hos barn, som knyttes til overvekt. De undersøkte 754 personer. De fant at hos 75 prosent av dem påvirket ikke disse 15 genvariantene evnen til å gå ned i vekt. Altså gikk de fleste barn med en eller flere av disse genene like mye ned i vekt som andre barn.

Hertel påpeker at disse 15 genvariantene er en veldig liten andel av de genvariantene som kan knyttes til overvekt. Det kommer heller ikke frem i studien hvordan det har gått med deltakerne i løpet av de opptil 24 månedene studien pågikk. Kanskje var de med størst arvelig tilbøyelighet for overvekt langt mer nøye på å følge behandlingen til punkt og prikke, mens de med lav tilbøyelighet for overvekt har gått ned like mye med lavere innsats. Han mener derfor det trengs langt mer forskning på området.

- Dette er interessant, og det er viktig at studien er blitt gjort, men studien er ikke designet på en måte som gir oss svaret på dette, sier Hertel.

Han påpeker dog at du kan gå ned i vekt selv om du er genetisk disponert for overvekt. Det vil imidlertid kunne være en tøffere kamp for noen enn for andre, og her kan videre forskning på hvordan genene påvirker oss i fremtiden gjøre at vi i større grad kan tilpasse behandling for fedme til hver enkelt. Selv om det er gjort mye forskning der det er identifisert en rekke genvarianter som er med på å øke tilbøyeligheten for overvekt hos et menneske, så er det forsket lite på hvordan genene våre påvirker responsen på forskjellig behandling.

- Her er det blant annet sett litt på sammenhengen mellom genetikk og responsen på ulike dietter, og det er funnet at genene spiller inn, men det er ikke funnet de rette mekanismene som er involvert, forteller Hertel.

LES OGSÅ: Dette er helt avgjørende om du skal ned i vekt

Ikke arvelig disponert for liten effekt av livsstilsendring

Det vi vet mest om angående gener og overvekt er det som knyttes til reguleringen av hormoner som styrer sult- og metthetsfølelsen. Genetikken vår har også mye å si når det gjelder hvor på kroppen vår fettet lagres, og det er også sett at gener kan ha effekt på forbrenningen i fettcellene.

Simon Nitter Dankel, som forsker på fedme og er førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen påpeker at det ikke er klart i hvilken grad barna fulgte anbefalingene rundt en livsstilsendring, eller hvilke endringer de gjorde, og mener dette kan være med på å forklare at 25 prosent ikke gikk like mye ned i vekt.

- Uansett genetikk vil det være avgjørende å finne måter som gjør det mulig å opprettholde en sunn livsstil over tid, påpeker han.

Han forklarer også at genetikken forskerne har sett på er nokså utbredt i befolkningen, og at de altså ikke har tatt for seg sjeldnere genvarianter som hos enkelte kan spille en større rolle for tilbøyeligheten for fedme. Samtidig er den genetiske risikoen de har tatt for seg ventet å kunne forklare bare to prosent av variasjonen i fedme hos barn.

- Det er mulig at man hadde sett større effekter av livsstilsendring om man så på sjeldnere genetikk hvor man har sett større effekt på fedme, men det vil altså ikke gjelde barn flest. Studien tyder på at livsstilsendring er like effektiv for de fleste.

MILJØ: Selv om gener har noe å si er det miljø som i størst grad spiller inn på vekta. FOTO: NTB Scanpix
MILJØ: Selv om gener har noe å si er det miljø som i størst grad spiller inn på vekta. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: - Ikke slank deg som overvektig og frisk

Livsstil og kosthold er viktigst

Med unntak av ekstremt sjeldne tilfeller vil altså også de med gener som disponerer for fedme også respondere på behandling, men med videre forskning vil man kanskje også kunne tilby mer individualisert behandling.

- Noen kan ha genetikk som gir økt appetitt og/eller redusert energiforbruk, men denne studien støtter ikke at dette hadde betydelig innvirkning. Vi vet fortsatt for lite om hvordan genetikk som fremmer fedme virker på kroppen. Om dette var tydeligere kunne man for eksempel mer spesifikt studert hvordan genetikk som har med appetitt å gjøre virker inn på vekttap, sier Dankel.

- Samtidig kan også maten vi spiser virke inn på appetitt, slik at livsstil og kosthold nok uansett har størst betydning for de fleste, påpeker han.

LES OGSÅ: Tungt å trene etter ferien? Kroppen «husker» tidligere innsats

LES OGSÅ: - Utskeielser er veldig bra når du prøver å gå ned i vekt

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer