D-vitamin:

Ny forskning viser at kakao kan være en kilde til D-vitamin

- En morsom nyhet, sier ekspert.

D-VITAMIN I KAKAO: Nå viser ny forskning fra Tyskland at kakao også kan være en kilde til D-vitamin. FOTO: NTB Scanpix
D-VITAMIN I KAKAO: Nå viser ny forskning fra Tyskland at kakao også kan være en kilde til D-vitamin. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Trenger du enda en god unnskyldning for å drikke en kopp kakao eller spise en sjokoladebit i helgen? Tidligere forskning har vist at sjokolade både kan minske risikoen for slag og være bra for hjertet og hjernen.

Nå viser ny forskning fra Tyskland at kakao også kan være en kilde til vitamin D, skriver forskning.no.

- Dette er en morsom nyhet, selv om det ikke er så overraskende. Tidligere studier har vist at både kaffebønner og kakaobønner inneholder mange positive stoffer, sier Kari H. Bugge, som er fagsjef og ernæringsfysiolog i Grete Roede AS med Cand Scient i ernæring fra UiO.

LES OGSÅ: Hva er egentlig forskjellen på brun og hvit sjokolade?

MANHE POSITIVE STOFFER: - At kakao er en kilde til D-vitamin er en morsom nyhet, selv om det ikke er så overraskende. Tidligere studier har vist at både kaffebønner og kakaobønner inneholder mange positive stoffer, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix
MANHE POSITIVE STOFFER: - At kakao er en kilde til D-vitamin er en morsom nyhet, selv om det ikke er så overraskende. Tidligere studier har vist at både kaffebønner og kakaobønner inneholder mange positive stoffer, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Mangel på vitamin D

Rundt halvparten av alle nordmenn lider av D-vitaminmangel, spesielt om vinteren, og det er en av verdens vanligste mangelsykdommer. Mangel på D-vitamin kan føre til slapphet, svekket immunforsvar, depresjon og leddsmerter, og det er derfor anbefalt å ta tilskudd av vitaminet.

- Selv om det spekuleres i «nye» kilder til vitamin D i kostholdet, er det per dags dato svært få etablerte kilder i et typisk nordisk kosthold. Kildene til vitamin D er hovedsakelig, foruten om solen, fet fisk, tran, egg og tilsetning i melk og margarin, sier Christina Kjeserud, som er klinisk ernæringsfysiolog ved Nemus Lillestrøm og Kløfta.

- Kan vi nå spise sjokolade i stedet for fisk?

- Hvis du skal spise nok sjokolade for å få i deg et visst inntak av vitamin D, vil du samtidig få i deg utrolig mange kalorier. Sjokolade er ikke en veldig næringsrik matvare, den er og forblir noe vi skal kose oss med i små mengder, sier Bugge.

Forskningen viser at 100 gram mørk sjokolade inneholder opptil 5,5 mikrogram D-vitamin, og i tillegg inneholder sjokoladeplaten nesten 600 kalorier. Til sammenligning inneholder 100 gram laks rundt 200 kalorier.

- Kakaomengden i sjokolade er svært varierende og sjokolade i seg selv kan ofte inneholde svært mye fett og energi, så det er ikke noe vi går ut og anbefaler et økt inntak av, sier Kjeserud.

LES OGSÅ: 7 grunner til å spise litt sjokolade i dag

MØRK SJOKOLADE: Eksperten mener at vi ikke kan bytte ut vanlige kilder til D.vitamin, som for eksempel fisk, med sjokolade. FOTO: NTB Scanpix
MØRK SJOKOLADE: Eksperten mener at vi ikke kan bytte ut vanlige kilder til D.vitamin, som for eksempel fisk, med sjokolade. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Mørk sjokolade har mest D-vitamin

Mørk sjokolade inneholder en høyere andel kakao enn lys sjokolade, som er den «sunne» ingrediensen i sjokolade.

- Men det viktigste er å velge en sjokolade som du liker, og kose deg med små porsjoner med god samvittighet, sier Bugge.

Bugge sier at sjokolade ikke er en fullverdig D-vitaminkilde, fordi det utgjør så små mengder. Hun forklarer at fet fisk, tran eller omega 3-kapsler med D-vitamin er de beste kildene til vitaminet.

- Nordmenn bør generelt være bevisst på D-vitamininntaket, og jeg anbefaler å inkludere fet fisk i kosten, sier hun.

Dersom man inntar sjokolade er det uansett et godt tips å velge de typene med høyest prosent av kakao (fra 70 % og oppover).

- Dette kan muligens være mer positivt enn sjokolade med lavere innhold av kakao, blant annet med tanke på innhold av potensielle antioksidanter. Uansett er det alltid lurt å tenke «alt med måte» og «balanse + variasjon» i et generelt kosthold, sier Kjeserud.

LES OGSÅ: Det høres fjernt ut, men noen mener faktisk at du kan få en sunn rus av kakao. «Healthy high» kaller de det

KAKAO MED GOD SAMVITTIGHET: Denne gladnyheten skal vi feire med en kopp kakao i helgen! Gjør det samme da vel. FOTO: NTB Scanpix
KAKAO MED GOD SAMVITTIGHET: Denne gladnyheten skal vi feire med en kopp kakao i helgen! Gjør det samme da vel. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer