Også kaffe kommer i trender. Kanskje elsker du pumpkin spice latte, som har vært en populært høsttrend i mange år? Eller kanskje du ville likt denne populære proteinkaffen, som KK-journalist Mina Knudsen nylig testet ut?
Mange kaffeelskere liker å teste ut nye og spennende oppskrifter. Den siste «kaffenyheten» fikk oss imidlertid til å rynke litt på nesa.
Nå lanserer nemlig Starbucks kaffe med olivenolje.
– I både varm og kald kaffe gir det en uforventet, fløyelsemyk, smøraktig smak som forsterker kaffen og som henger vakkert igjen i ganen, sier Starbucks-sjef Howard Schultz på Starbucks' egne nettsider. Han understreker at han forstår at folk er litt skeptiske.
Kaffen, som har fått navnet Oleato, vil først bli tilgjengelig i Italia. Senere kommer den til flere land, men det er foreløpig ikke kjent om den vil lanseres i Norge.

Populært søtningsmiddel kobles til hjerteinfarkt og slag
Et Starbucks-stunt - men er det sunt?
– Slik jeg har forstått det er dette et stunt Starbucks har gjort som først og fremst er rettet mot det italienske markedet, der de har mistet mange kunder.
Det sier Karoline Steenbuch Lied, som er fagansvarlig for kosthold og ernæring i Roede, til KK.
– I Italia spiser de mye i tråd med middelhavskosten, der olivenolje er en viktig ingrediens. Olivenolje har en høy andel av det sunne fettet, som beskytter mot hjerte- og karsykdom.

Det er imidlertid ikke Starbucks selv som kan kalle seg oppfinnere av denne typen kaffe - det var allerede en populær middelhavsskikk, skriver Insider i en artikkel om temaet.
Og kanskje har du hørt om såkalt «bulletproof coffee», ofte forbundet med ketogen kost? Som regel er smør ingrediensen her, men noen velger kokosfett eller olivenolje.
Vi spør Steenbuch Lied:
– Er det egentlig noen helsefordeler ved å tilsette litt olivenolje i morgenkaffen?
– Personlig hadde jeg valgt andre måter å inkludere olivenolje i kostholdet mitt, enn i kaffen, selv om det er ikke noe direkte gærent med å kombinere, sier hun, og fortsetter:
– Men om man ender opp med å drikke flere kopper kaffe om dagen med olivenolje, må man huske at denne kaffevarianten vil ha en betydning for energiinntaket sammenliknet med vanlig svart kaffe. Én spiseskje olivenolje inneholder cirka 100 kalorier.
7 kreative kaffe-varianter
Olivenoljekaffe er langt i fra den eneste kreative kaffe-varianten der ute. Vi lot oss inspirere av Insider-artikkelen, og lister opp 7 spennende kaffekombinasjoner fra verden rundt:

Denne billige kaffen er også den «sunneste»
1. Vietnamesisk egg-kaffe, cà phê trứng
Vietnamesisk egg-kaffe ble oppfunnet i 1940-årene av bartenderen Nguyen Van Giang.
Han brukte en eggeplomme som alternativ til melk, siden sistnevnte var vanskelig å få tak i under det franske koloni-styret i Vietnam.
Kaffen er kjent for sin kremete konsistens og kan bli funnet på nesten alle kaffemenyer i Vietnam.
Oppskriften er enkel: Visp sammen en blanding av eggeplomme og søt, kondensert melk til krem, og legg det over en kopp med sterk espresso.

2. Kaffeost
Skandinavia er også på denne listen over kreative kaffetyper!
«Kaffeost» er en tradisjonell samisk ost som kalles leipäjuusto på finsk - brødost. Osten er laget med kumelk, og konsistensen på osten kan minne om halloumi. Smaken sies å være litt lettere og søtere enn vanlig cheddarost.
Legg brødost i kaffen, eller ha den ved siden av og dypp den i kaffen.

3. Ghee-kaffe
Ghee (klarnet smør) har sitt opphav i India og inneholder mye sunt fett og vitaminer. Noen liker å ha ghee i kaffen sin, og det sies at denne skikken startet i Yemen eller Etiopia.
Kaffen kan være et fint valg for de som er laktoseintolerante og ikke kan drikke vanlig melk eller fløte i kaffen sin.

4. Irish Coffee
Kanskje den mest kjente på lista? Irish Coffee har du garantert drukket på en bar her i Norge.
Den irske drinken ble oppfunnet en vinter på 1940-tallet, på Little Foynes Airport i Irland. Flyplass-kokken Joe Sheridan ville gi litt varme til de kalde og trøtte passasjerene på et forsinket fly, og drinken ble til.
Irish Coffee kan du enkelt lage hjemme med whiskey, kaffe og krem.

5. Kondensert melk i kaffen, som i Sørøst-Asia
I Singapore og Malaysia er svart kaffe med kondensert melk en tradisjonell kopp kaffe.
Den søte smaken av melken får frem den sterke aromaen av Robusta kaffebønner, skriver Insider.

6. Kardemommekaffe
Kardemomme i kaffe er vanlig i land i Midtøsten. Det sies at det har mange helsefordeler, og noen studier viser at kardemomme i seg selv senker blodtrykket.
Du trenger bare å knuse en kardemommekjerne og tilsette det i en varm kopp med kaffe! Andre oppskrifter råder deg til å kverne kardemommen sammen med kaffebønnene.

7. Marokkansk kaffe med seks ulike kryddere
Marokkansk kaffe byr virkelig på en smaksopplevelse. Den har nemlig seks typer kryddere: kanel, kardemomme, ingefær, pepper, nellik og muskat.
Det enkleste vil selvfølgelig være å kjøpe alle krydderene ferdig og tilsette dem i kaffen, men de fleste oppskriftene anbefaler at du kverner krydderene sammen med kaffebønnene.

Nordmenn foretrekker svart kaffe
Mange av disse kaffedrikkene høres nok svært så eksotisk ut for norske ører. Og det er ikke så rart, for 79 prosent av nordmenn som drikker kaffe hver dag, drikker den svart.
Det viser undersøkelser gjort av Norsk Kaffeinformasjon.
– Det er først og fremst fordi vi generelt drikker kaffe av en relativt sett god kvalitet hvor kaffen ikke er så bitter at den trenger tilsetning av ulike ting for å være «drikkenes», sier Marit Lynes, som er daglig leder for Norsk Kaffeinformasjon, til KK.
– Men det er jo alltid gøy og spennende å høre om hvordan folk drikker kaffe andre steder, legger hun til.
Ja, kanskje du fikk noen ideer til å gjøre morgenkaffen litt mer spennende?
Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

5 tegn på at du er for avhengig av koffein
