- Denne medisinen har fått internasjonal oppmerksomhet fordi den er den første i sitt slag.
Miray Al-Mustafa, hudlege ved Beths Medispa, snakker om Winlevi, et nytt legemiddel mot akne, som denne høsten søkte om markedsføringstillatelse hos europeiske legemiddelmyndigheter (EMA). Legemiddelet ble godkjent i USA allerede i 2020.
I motsetning til eksiterende behandling av kviser, har denne kremen antiandrogen-effekt som betyr at den virker mot mannlige kjønnshormoner.

Tina trodde hun var tungt deprimert: – En lettelse å få riktig diagnose
Det virker kanskje rart at en krem med slik virkning også skal redusere kviseutbrudd, men Al Mustafa forklarer at mannlige kjønnshormoner er en av de viktigste komponentene bak talgproduksjonen i huden.

- Vi hadde ingen kremer som virket mot mannlige kjønnshormoner inntil Winlevi kom på markedet. Bare tabletter, men de kan ikke tas av menn eller transkjønnede som sliter med akne. Denne kremen er derimot godkjent for alle ned til 12 års alderen.
Dette gjør at Winlevi er et godt alternativ til pasienter som ikke har god nok effekt av tradisjonelle og reseptbelagte kvisekremer eller tabletter, eller av andre årsaker ikke tåler disse, mener hudlegen.

Wenche (45) har levd i sølibat de siste åtte årene
- Det er bare positivt at pasienter med akne får flere alternativer.
Særlig spennende
Al Mustafa får støtte fra Anne Birgitte Thomas Nordal, hudlege ved Hudklinikken.
- Man vet ikke eksakt virkningsmekansime, men man vet at denne kremen hemmer reseptorer som påvirkes av androgener slik at talgproduksjonen reduseres og man får mindre akne og betennelse i huden.

Legemiddelet er godkjent til både menn og kvinner, men Nordal synes dette virker som et særlig spennende alternativ for kvinner som har hormonell akne. Ofte gjelder dette voksne kvinner med dypere akne i nedre del av ansiktet og på halsen. Dette er typiske områder ved voksen akne som påvirkes mest av androgener.
- Det blir også spenennde å se effekten hos menn, men hvor effektiv og aktuell den kommer til å være gjenstår å se etter at vi har fått prøvet den over lengre tid.
De allerede etablerte og reseptbelagte medisinene mot kviser, som retinoider/A-vitaminsyrer, azealinsyre eller benzoylperoxid, motvirker flere av årsakene til akne, forteller Nordal. For eksempel kan de dempe talgkjertelaktivitet, hindrer dannelse av hudormer eller drepe bakterier.
- Fra tidligere finnes det også antiandrogen behandling for akne i tablettform, som noen typer kombinasjons p-piller, eller medisinen Spironolaktone som brukes «off label» hos kvinner med voksen akne.
Sikkerhet og effekt
Selv om legemiddelet bare har vært godkjent i USA, har Al-Mustafa allerede skrevet ut Winlevi til flere av sine pasienter i Norge. Da må man søke om forskrivingstillatelsee for å få det importert til landet, noe som koster pasienten rundt 7000 kroner.
- Om medikamentet får markedsføringstillatelse i Europa gjør at det blir enklere å foreskrive det for oss leger, også juridisk sett. Dessuten blir det billigere for pasientene.

Nå er denne hårfrisyren tilbake!
Ingrid Aas, overlege hos Legemiddelverket, opplyser om at Norge er et fullverdig medlem i det europeiske legemiddelsamarbeidet. Det innebærer at når legemiddelfirma søker markedsføringstillatelse hos europeiske legemiddelmyndigheter (EMA) vil en eventuell tillatelse til markedsføring gjelde for alle land, også Norge.

Før markedsføringstillatelse blir gitt vurderes legemidlets kvalitet, sikkerhet og effekt.
- Om et legemiddel faktisk blir tilgjengelig for norske pasienter avhenger av om legemiddelfirmaet velger å lansere sitt produkt i Norge.
KK har prøvd å få kontakt legemiddelprodusenten, foreløpig uten å lykkes.
- Lovende
Men hva slags effekt kan man forvente?
Legemiddelet er relativt nytt, men Al-Mustafa forteller at hun har sett lovende resultater fra studier om effekten foreløpig.
- Med erfaring fra flere pasienter og hva som passer best å kombinere dette preparatet med, så vil man få et bedre inntrykk etter hvert, legger hun til.
Ifølge det amerikanske helsedepartementet (FDA), er bakgrunnen for godkjennelsen resultater fra to kliniske studier med rundt 1400 pasienter.
Pasientene ble tilfeldig fordelt i to grupper, hvor den ene gruppa skulle smøre seg med Winlevi to ganger om dagen i i tolv uker. Den andre gruppa fikk placebo, og deltakerne visste ikke på forhånd hvilken gruppe de var i.

Hvordan tisser man egentlig i bodysuit?
Resultatene viste at blant pasientene i gruppa som fikk det faktiske legemiddelet, var det flere som fikk akneutbruddene redusert eller ble helt fine i huden, sammenlignet med kontrollgruppa.
Når det gjelder bivirkninger er det lokale reaksjoner i huden som rødhet, flassing og irritasjon som har blitt observert så langt, ifølge Al-Mustafa.
- Jeg har også lest at den hos noen kan gi forverre graden av akne.