Fedme:

Ny medisin mot fedme: - Demper sulten

- Dette er et stort gjennombrudd, sier overlege til KK.

VEKTNEDGANG: Etter 68 uker hadde syv av ti av de som fikk denne medisinen mistet minst fem prosent av vekten sin. Nesten fire av ti hadde mistet over 20 prosent av kroppsvekten sin. Foto: NTB.
VEKTNEDGANG: Etter 68 uker hadde syv av ti av de som fikk denne medisinen mistet minst fem prosent av vekten sin. Nesten fire av ti hadde mistet over 20 prosent av kroppsvekten sin. Foto: NTB. Vis mer
Publisert

Bare 23 prosent av menn og 42 prosent av kvinner mellom 40 og 49 år har en BMI på under 25, som regnes som normalvektig.

Resten er enten overvektige eller har fedme. Det viser tall fra flere undersøkelser som blir beskrevet i Folkehelserapportens kapittel om overvekt og fedme.

Overvekt regnes som en kroppsmasseindeks (BMI) på 25 eller mer, som går over i fedme når BMI bikker 30.

Stadig flere voksne og barn lider av fedme, og det forskes mye på ulike behandlingsmetoder, som livsstilsendringer og kirurgi. Det forskes også på ulike medisiner mot fedme.

En av disse medisinene er basert på stoffet semaglutid, som nylig ble godkjent for bruk hos voksne med fedme i Norge, skriver forskning.no.

Stoffet semaglutid reduserer appetitten, slik at det blir lettere å spise mindre.

Men hvordan virker egentlig medisinen?

KOMPLEKS TILSTAND: Fedme er en kompleks tilstand som ofte krever helhetlig behandling, og medisin kan være en bidragsyter til bedring av helsen i kombinasjon med andre tiltak, sier eksperten.
KOMPLEKS TILSTAND: Fedme er en kompleks tilstand som ofte krever helhetlig behandling, og medisin kan være en bidragsyter til bedring av helsen i kombinasjon med andre tiltak, sier eksperten. Vis mer

Dette viser studien

Tidligere forskning viser at stoffet semaglutid har god effekt mot fedme, og ny forskning fra universitetet i Salzburg viser at det også er effektivt for ungdom mellom 12 og 18 år, skriver forskning.no.

Rundt 200 personer deltok i studien. De første 12 ukene fikk de hjelp til livsstilsendring, og deretter fikk noen av deltakerne sprøyter med medisinen semaglutid i tillegg.

Etter 68 uker hadde syv av ti av de som fikk semaglutid mistet minst fem prosent av vekten sin. Nesten fire av ti hadde mistet over 20 prosent av kroppsvekten sin.

Det betyr at en person på 100 kilo gikk ned til under 80 kilo i løpet av studien.

Blant deltakerne som ikke fikk semaglutid hadde kun to av ti mistet fem prosent av kroppsvekten.

Studien viser altså at stoffet har en svært positiv effekt på vektnedgang. Når det er sagt opplevde noen av deltakerne bivirkninger som kvalme, diaré og gallestein.

EKSPERTEN: Jøran Hjelmesæth er seksjonsoverlege ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, Sykehuset i Vestfold og professor ved UiO. Foto: Russell A. Jacobsen ved SiV.
EKSPERTEN: Jøran Hjelmesæth er seksjonsoverlege ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, Sykehuset i Vestfold og professor ved UiO. Foto: Russell A. Jacobsen ved SiV. Vis mer

Et stort gjennombrudd

- Hvordan virker denne medisinen mot fedme?

- Medisinen øker metthetsfølelsen etter et måltid, demper sult, og reduserer gleden av inntak av kaloritett mat og drikke, forklarer Jøran Hjelmesæth til KK.

Hjelmesæth er seksjonsoverlege ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, Sykehuset i Vestfold og professor ved UiO.

- Er dette et stort gjennombrudd mot fedme?

- Ja, dette er et stort gjennombrudd. Det er den mest effektive medisinen på markedet så langt, og hos ungdom med fedme reduserte den vekten med gjennomsnittlig 16 prosent i løpet av et år, sier Hjelmesæth.

Dette er mer enn dobbelt så stor vektreduksjon som det man har sett tidligere ved bruk av andre medikamenter, som orlistat og liraglutid.

- Vektreduksjon hos ungdom med alvorlig fedme kan bidra til bedre fysisk og mental helse. Det kan også redusere risikoen for fremtidig hjerte- karsykdom og for tidlig død, sier han.

PÅVIRKER SULTFØLELSEN- Medisinen øker metthetsfølelsen etter et måltid, demper sult, og reduserer gleden av inntak av kaloritett mat og drikke, forklarer overlegen.
PÅVIRKER SULTFØLELSEN- Medisinen øker metthetsfølelsen etter et måltid, demper sult, og reduserer gleden av inntak av kaloritett mat og drikke, forklarer overlegen. Vis mer

Lovende for individer med fedme

- Stoffet etterligner hormoner som regulerer metthetsfølelsen, og det er lovende på individnivå. Men samfunnsmedisinsk blir jo dette å forsøke å løse helseproblemer som samfunnet bidrar til.

Det sier Steinar Krokstad, som er professor i sosialmedisin ved NTNU, til KK.

Han mener det reparerer skader som folk blir påført av vår samfunnsmodell.

- Samfunnet har påført befolkningen et sterkt kommersielt trykk for å kjøpe, spise og drikke mer. Det er et tema med økende oppmerksomhet innen samfunnsmedisin, forklarer han.

Medisin er ikke hele løsningen

- Dette er ikke et gjennombrudd mot fedme, men det kan være et verktøy i behandling av fedme. Fedme er en kompleks tilstand som ofte krever helhetlig behandling, og medisin kan være en bidragsyter til bedring av helsen i kombinasjon med andre tiltak.

Det sier Mari-Mette Graff, som er leder for Landsforeningen for Overvektige (LFO), til KK.

Eksempler på dette kan være behandling av overspisingslidelse og livstilsveiledning.

- I valg av behandling er det viktig å ivareta prinsippet om autonomi, altså retten til å medvirke i beslutninger som angår en selv. Dette prinsippet må også komme til anvendelse i behandling av fedme. Målet er en behandling som er så optimal som mulig for den enkelte, forklarer Graff.

Hun mener det er for usikre tall og for lite erfaring til å kunne si at vi har god effekt av medisinen.

- Vi kjenner heller ikke til de langvarige effektene av slik medisin, hverken I forhold til vekt eller andre faktorer i helsen til de som bruker slik medisin over lang tid, sier hun.

VIL SE PÅ HELHETEN: Mari-Mette Graff er leder for Landsforeningen for Overvektige (LFO). Foto: Maria Langaard.
VIL SE PÅ HELHETEN: Mari-Mette Graff er leder for Landsforeningen for Overvektige (LFO). Foto: Maria Langaard. Vis mer

Ulike årsaker til fedme

Medikamentell behandling av fedme forutsetter at fedme har utviklet seg. Det vi vet er at dette øker risikoen for at barn og unge allerede har erfart stigmaet som er knyttet til overvekt, gjennom mobbing og ulike typer negativ oppmerksomhet.

Det er mange ulike årsaker til at man utvikler fedme, og Graff sier at det er viktig å ta utgangspunkt i rotårsaken hos den enkelte, samt å ta tak i dette på systemnivå.

- Samfunnet har et viktig ansvar i forebygging av fedme og livsstilssykdommer, og vi trenger flere forebyggende tiltak. Overvekt og fedme er ikke utelukkende en individuell sykdomstilstand, det er en folkehelseutfordring knyttet til både sosioøkonomiske forhold og kunnskap, sier Graff.

Hun ønsker et samfunn som legger til rette for sunne liv, ikke definert gjennom vekt alene, men summen av psykiske, fysiske og sosiale faktorer som påvirker din opplevelse av eget liv.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer