Ny slankemedisin:

Ny medisin skal slanke overvektige

Noen tabletter om dagen skal hjelpe overvektige ned i vekt, men bivirkningene kan være alvorlige.

NY SLANKEMEDISIN: Fire runde blå tabletter om dagen, skal hjelpe overvektige ned i vekt. Foto: NTB Scanpix
NY SLANKEMEDISIN: Fire runde blå tabletter om dagen, skal hjelpe overvektige ned i vekt. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Overvekt har blitt en av de store helseutfordringene i Norge. Folkehelseinstituttet presenterte nylig tall fra flere store norske undersøkelser, som viser at en av fire voksne menn og én av fem voksne kvinner, har en BMI på 30 eller mer. Det betyr at de har det som defineres som fedme.

Å gå ned i vekt og bli der, har imidlertid vist seg vanskelig. Flere av Norges fremste slankeeksperter, har derfor etterlyst flere hjelpemidler for dem som ikke får til å gå ned i vekt på egenhånd.

Nå har de fått gehør. En ny slankemedisin er nå klar for apotekhyllene, og enda en kan bli klar om kort tid.

LES OGSÅ: Overvektige sliter med å få barn

Koster 12 000 kr i året

- Slankemedisinen Mysimba har nå fått markedsføringstillatelse og fått fastsatt pris, det betyr at den er klar for å tas i bruk, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk til KK.

Medisinen er godkjent og lov å bruke for voksne personer med fedme og en BMI over 30. Det vil eksempelvis si at du er 165 centimeter høy og veier 82 kilo eller mer (her kan du sjekke din egen vekt og BMI).

Den reseptbelagte medisinen, som kommer i tablettform, kan også skrives ut til personer med overvekt og en BMI på mellom 27 og 30, dersom man i tillegg har tilstander relatert til overvekten, det kan for eksempel være høyt blodtrykk.

Enn så lenge er ikke medisinen på blå resept, det betyr at du må betale for den selv og én måneds forbruk vil koste omtrent 1000 kroner. Hvor lenge det er ment at man skal gå på slankemedisinen, er individuelt, men heller ikke ordentlig definert.

Langtidseffektene og langtidsbivirkningene vet man lite om. Medisinen er kun testet på pasienter i ett år. Man vet også lite om hva som skjer med vekten idet du slutter å ta medisinen.

- Det er det store ukjente spørsmålet. Dette er ikke noen vidundermedisin, du vil ikke gå fra å være svært overvektig til sylslank, sier Madsen.

Han mener det er viktig at det legges en plan for hvor lenge man skal gå på medisinen og hvilke andre ting man skal gjøre, for eksempel med kostholdet.

LES OGSÅ: Dette bør du egentlig veie

5-10 prosent vektreduksjon

Jøran Hjelmesæth, som er professor i medisin ved Universitetet i Oslo og leder av Senter for sykelig overvekt ved Sykehuset i Vestfold, tror medisinen bør brukes over lenger tid for å få varig effekt.

- Muligens livsvarig, men her trengs det mer forskning, sier han til KK.

Han er positiv til medisinen og mener den for mange kan være til god hjelp.

- Jeg håper at den så raskt som mulig kommer på blå resept, slik at alle som trenger den, uavhengig av sin økonomiske situasjon, får muligheten til å bruke den, sier Hjelmesæth.

Den andre slankemedisinen, som Statens legemiddelverk nå jobber med å gjøre klar for det norske markedet, heter Saxenda. Også den vil være reseptbelagt og ment for samme pasientgruppe som Mysimba. Det er imidlertid en medisin som settes med daglige sprøyter.

Begge medisinene har i studier vist at de kan hjelpe overvektige ned mellom fem og ti prosent i vekt, og det ligger i godkjennelsen at behandling med Mysimba kan avbrytes av legen din etter 16 uker, hvis du ikke har mistet minst fem prosent av din innledende kroppsvekt.

Både Mysimba og Saxenda er medisiner som virker på hjernen, og som skal hjelpe deg ned i vekt ved å dempe appetitten og øke følelsen av metthet. Mysimba er basert på stoffer som allerede er i bruk i andre medisiner, som blant annet brukes ved depresjoner og i forbindelse med røykavvenning.

Til nå har det kun eksistert én slankemedisin i Norge, den reseptbelagte pillen Xenical. Det har tidligere vært flere andre medisiner på markedet, som blant annet har blitt trukket på grunn av alvorlige bivirkninger.

Men heller ikke Xenical, Saxenda eller Mysimba er uten bivirkninger.

SLANKESPRØYTE: Saxenda settes med sprøyte og studier viser at den kan hjelpe deg å gå ned fem til ti prosent i vekt. Foto: NTB Scanpix
SLANKESPRØYTE: Saxenda settes med sprøyte og studier viser at den kan hjelpe deg å gå ned fem til ti prosent i vekt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Slik fungerer slankesprøyten

Alvorlige bivirkninger

- Listen over bivirkninger er lang, det er det ingen tvil om. Noe av grunnen til det, er at det på denne listen også er bivirkninger pasienter har opplevd fra virkestoffene, som også er i antidepressive medisiner og røykeavvenningsmedisiner, sier Madsen.

Han mener det er viktig at leger som skriver ut resept på tablettene, følger opp pasientene nøye.

De vanligste bivirkningene, som kan oppleves av flere enn 1 av 10 personer, er kvalme, oppkast, smerter i magen, forstoppelse, hodepine, søvnvansker, angst, uro og smerter i ledd og muskler.

Nesten like mange vil også kunne oppleve blant annet svimmelhet, skjelvinger, nedstemthet, irritabilitet, tinnitus, uregelmessig hjerterytme og brystsmerter, svetting og hårtap, ifølge pakningsvedlegget.

Opptil 1 av 100 kan oppleve blant annet kløe, blemmer og sår, syn- og balanseforstyrrelser, hallusinasjoner og paranoia. Opptil 1 av 1000 pasienter kan oppleve alvorlige bivirkninger, som krampeanfall og bevisstløshet.

- Medisinene tolereres stort sett godt av unge friske mennesker, men de som er litt opp i alder vil kunne oppleve flere bivirkninger. Det bør derfor vurderes nøye hvilke pasienter som skal bruke denne medisinen, mener Madsen.

Han minner også om at alle medisiner som kommer på markedet, kommer med en risiko for at de har bivirkninger som man ikke har vært klar over i utprøvingen. Jøran Hjelmesæth mener imidlertid at medisinen er trygg.

- Ja, hvis ikke hadde den ikke blitt godkjent av legemiddelmyndighetene i USA og Europa. All medisin som virker, har også bivirkninger. Lege og pasient må sammen vurdere om faren for bivirkninger er akseptabel, sier han.

LES OGSÅ: Christina gikk ned 32 kg

LES OGSÅ: Fungerer egentlig slankepiller?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer