Mettet Fett

Ny norsk studie hevder at vi ikke skal være redd for mettet fett

- Til tross for sitt dårlige rykte er fornuftige mengder mettet fett selvsagt bra for oss, sier lege. Helsedirektoratet er imidlertid uenig.

METTET FETT:  Ifølge ny norsk forskning er det kvaliteten på maten det lønner seg å ha fokus på. Du skal ikke frykte fettet. Men stemmer det egentlig? Foto: Shutterstock / JLwarehouse
METTET FETT: Ifølge ny norsk forskning er det kvaliteten på maten det lønner seg å ha fokus på. Du skal ikke frykte fettet. Men stemmer det egentlig? Foto: Shutterstock / JLwarehouse Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lenge hadde fett i kosten et ufortjent dårlig rykte, men i dag har de fleste gått bort fra tanken om at fett i maten automatisk betyr fett på kroppen. Det vi nå kaller sunt, umettet fett har vist seg å ikke bare gjøre deg god og mett raskere, men også være godt for hjertet. Mettet fett, som vi finner mest av i kjøtt- og melkeprodukter, rådes vi imidlertid fortsatt til å være forsiktige med. 

Men ifølge ny norsk forskning er det kvaliteten på maten det lønner seg å ha fokus på, og du ikke skal trenge å frykte fettet så lenge du spiser sunne karbohydrater og holder energiinntaket moderat. 

LES OGSÅ: Legger du på deg av å spise sent på kvelden? 

Så ingen forskjell i kroppsammensetning ved høyt inntak av fett

Førsteamanuensis Simon N. Dankel og stipendiat Johnny Laupsa-Borge ved Klinisk institutt 2 på Universitetet i Bergen, er to av forskerne bak studien der 38 menn med fedme ble satt på enten en diett dominert av fett eller en diett dominert av karbohydrater.

I fettdietten kom omlag en tredel av det totale energiinntaket fra mettet fett, mens andelen umettet fett utgjorde i overkant av en fjerdedel. Ellers var begge diettene kun moderat kalorireduserte og besto for øvrig av mye grønnsaker. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer