Mindfulness:

Ny, norsk studie: Mindfulness virker!

Studenter rapporterte om bedre velvære seks år etter mindfulness-kurs i ny, norsk studie.

MINDFULNESS: Kan endre måten vi forholder oss til tanker og følelser på, ifølge ekspertene. FOTO: NTB Scanpix
MINDFULNESS: Kan endre måten vi forholder oss til tanker og følelser på, ifølge ekspertene. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det er ikke så lenge siden mindfulness av mange nok først og fremst ble sett på som et trendord. Det er imidlertid gjort mye forskning på helseeffektene av det som på norsk gjerne kalles «oppmerksomt nærvær». Nærværstrening er vist å kunne ha effekt i behandlingen av blant annet depresjoner og angst, og å kunne være et effektivt verktøy mot negativt stress.

- Nærværstrening handler om din evne til selvregulering. Det handler om iboende evner til å fremme egen livskvalitet. Du har ressurser i deg selv, men du får da hjelp med å finne dem, sier lege og familieterapeut Michael de Vibe.

Nylig publiserte forskere ved blant annet Folkehelseinstituttet, UiT og UiO en studie der de fant at et kurs i nærværsøvelser blant annet kan endre måten studenter møter utfordringer på, og at det kan ha effekt i flere år etterpå. Studentene rapporterte om mer velvære, mindre stress og om at de taklet utfordringer på en annen måte enn det studentene i kontrollgruppa gjorde.

LES OGSÅ: Den nye lykkepillen

Liten intervensjon ga langvarig effekt

288 medisin- og psykologistudenter i Tromsø og i Oslo var med i studien, som er publisert i tidsskriftet PLOS One. Halvparten av dem fikk i starten av prosjektet et 15 timers kurs i mindfulness, som gikk over syv uker. Studentene rapporterte jevnlig om hvordan de hadde det i seks år etter kurset.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer