Skadelige TikTok-trender:

Ny og potensielt skadelig trend tar av i sosiale medier

«Dette spiser jeg i løpet av en dag»-videoer bekymrer norske eksperter.

SKADELIGE VIDEOER: Det er viktig å huske at disse videoene lages og deles av privatpersoner, og mye av det som deles er ikke støttet i forskning. Mange av diettene er også ekstremt restriktive. FOTO: NTB
SKADELIGE VIDEOER: Det er viktig å huske at disse videoene lages og deles av privatpersoner, og mye av det som deles er ikke støttet i forskning. Mange av diettene er også ekstremt restriktive. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

«Se hva jeg har spist i dag; To knekkebrød med avokado til frokost, en smoothie som mellommåltid, kyllingfilet med salat til middag og frukt til kvelds... Totalt 1500 kalorier».

Du har garantert sett noen såkalte «Hva jeg spiser i løpet av en dag»-videoer i sosiale medier den siste tiden. Hashtaggen #WhatIEatInADay har milliarder av visninger på YouTube og TikTok.

I videoene beskriver personer hva de spiser i løpet av en dag, altså alle måltider og snacks. Mange legger også inn kaloritelling og viser næringsinnholdet i måltidene. Poenget er å være en kilde til inspirasjon når det gjelder måltider og oppskrifter, og trenden har tatt helt av i sosiale medier.

Problemet er bare at slike videoer kan påvirke den mental helsen din i stor grad.

Norske eksperter er bekymret for at videoene kan fremme en urealistisk standard for sunt kosthold og bidra til utvikling av spiseforstyrrelser.

MAT ER VIKTIG: Det å forebygge spiseforstyrrelser handler blant annet om å snakke om normale spisevaner. Vi må bygge god psykisk helse, ikke rive den ned. FOTO: NTB
MAT ER VIKTIG: Det å forebygge spiseforstyrrelser handler blant annet om å snakke om normale spisevaner. Vi må bygge god psykisk helse, ikke rive den ned. FOTO: NTB Vis mer

Påvirker livskvaliteten

Det er viktig å huske at disse videoene lages og deles av privatpersoner, og mye av det som deles er ikke støttet i forskning. Mange av diettene er også ekstremt restriktive.

Det trenger ikke være skadelig å bruke sosiale medier for å finne tips om tilbereding av måltider eller oppskrifter, men for noen kan slike videoer påvirke den psykiske helsen.

- Å lage videoer der målet er å spise minst mulig vil føre til at mange tenker på vekten og kroppsfasongen sin på en negativ måte. Fokuset på dietter og en konkurranse om å spise minst mulig er i seg selv negativt. Livskvaliteten forringes, og andre viktige deler av livet blir skjøvet til side.

Det sier Tove Gundersen, som er generalsekretær i Rådet for psykisk helse, til KK.

Må forebygge spiseforstyrrelser

Det å forebygge spiseforstyrrelser handler blant annet om å snakke om normale spisevaner. Vi må bygge god psykisk helse, ikke rive den ned.

- En person som har spiseforstyrrelser har problemer med å forholde seg til mat, og ofte problemer med å forholde seg til egne tanker og følelser. Personen blir altoppslukende opptatt av av vekt, kropp og utseende, sier Gundersen.

Det å spise svært lite hver dag og følge ekstreme dietter er i utgangspunkt ikke sunt. Hverken for kroppen eller følelsene.

- Ungdommer er i utvikling og lar seg normalt påvirke av det de blir eksponert for. Alle trenger normalisering av kropp, mat og aktiviteter. Mitt råd er å aldri la noen snakke nedsettende om noen andre på grunn av vekt og kroppsfasong, ikke følg trenden om ekstreme dietter og bruk av-knappen. Det handler om å redusere risikoen for psykiske problemer, råder hun.

VISER IKKE HELE SANNHETEN: Sosiale mediers fremstilling av «idealkroppen» gjør at mange får et feilaktig og negativt forhold til egen kropp, noe som kan øke risikoen for spiseforstyrrelser og andre psykiske lidelser, advarer eksperten. FOTO: NTB
VISER IKKE HELE SANNHETEN: Sosiale mediers fremstilling av «idealkroppen» gjør at mange får et feilaktig og negativt forhold til egen kropp, noe som kan øke risikoen for spiseforstyrrelser og andre psykiske lidelser, advarer eksperten. FOTO: NTB Vis mer

Kroppsfokuset øker

- Ifølge ferske undersøkelser utført i Norge kan sosiale medier være svært skadelig. Undersøkelsen viser at antall elever på videregående som lider av en spiseforstyrrelse har skutt i været. Faktisk så lider hver tiende elev av en spiseforstyrrelse, og en av fem er i risikosonen for å bli syke.

Det sier Karoline Steenbuch Lied, som er fagansvarlig kosthold og ernæring i Roede, til KK.

Ifølge undersøkelsen betyr det at i en klasse med 30 elever vil tre utvikle en spiseforstyrrelse og seks vil være i risikosonen. Forskerne konkluderer med at sosiale medier spiller en viktig rolle for denne utviklingen. Dette ser man både i denne undersøkelsen og i annen internasjonal forskning.

- I sosiale medier vises ikke virkeligheten slik den er, og kroppsfokuset øker. Sosiale mediers fremstilling av «idealkroppen» gjør at mange får et feilaktig og negativt forhold til egen kropp, noe som kan øke risikoen for spiseforstyrrelser og andre psykiske lidelser, advarer Steenbuch Lied.

Personer som har spiseforstyrrelser vil ofte også ha et forvridd bilde av egen kropp og en subjektiv opplevelse av fedme.

- Vi trenger definitivt en mer balansert holdning i sosiale medier, sier hun.

SPISEFORSTYRRELSER RAMMER MANGE: I en klasse med 30 elever vil tre utvikle en spiseforstyrrelse og seks vil være i risikosonen, ifølge en norsk undersøkelse. FOTO: NTB
SPISEFORSTYRRELSER RAMMER MANGE: I en klasse med 30 elever vil tre utvikle en spiseforstyrrelse og seks vil være i risikosonen, ifølge en norsk undersøkelse. FOTO: NTB Vis mer

Viser ikke hele sannheten

Under har Psychology today samlet 5 årsaker til at slike matvideoer kan være skadelige:

1. Kan gi feil informasjon

Mange «hva jeg spiser i løpet av en dag»-videoer er laget av personer som ikke har noen faglig bakgrunn eller kvalifikasjoner innen ernæring eller helse.

Det betyr at de kanskje ikke gir informasjon som er troverdig eller vitenskapelig bevist. Dette kan fremme usunne eller til og med farlige spisevaner.

2. Urealistiske

«Hva jeg spiser i løpet av en dag»-videoer viser bare deler av en persons diett i løpet av en liten brøkdel av livet. Likevel kan du tro at denne dietten er bærekraftig og sunn i lengden. Sannsynligheten er derimot stor for at denne personen ikke alltid spiser så sunt eller så lite.

3. Tar ikke hensyn til individuelle forskjeller

Alle mennesker er unike og har ulike ernæringsbehov, noe disse videoene ikke tar hensyn til.

4. Usunne sammenligninger

Disse videoene gjør det enkelt for deg å sammenligne hvordan du ser ut med hvordan andre ser ut. Det kan skape skyldfølelse, angst eller et anstrengt forhold til mat og kropp.

5. Kan være utløsende hvis du er sårbar for en spiseforstyrrelse

Disse matvideoene kan være en trigger hvis du er sårbar for en spiseforstyrrelse, og kan friste deg til å gå på diett, kutte ut enkelte matgrupper eller overtrene.

Hvis du sliter med en spiseforstyrrelse eller har et anstrengt forhold til mat og kropp, kan det derfor være lurt å unngå å se slike videoer i sosiale medier.

Søk hjelp

Hvis du sliter med spiseforstyrrelser bør du oppsøke hjelp, for eksempel hos:

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer