Ny rapport avslører: Kreft blir vanligste dødsårsak

I dag er hjerte- og karsykdommer vanligste dødsårsak - men nye analyser fra FHI viser at innen 2050 vil dette ha snudd og kreft vil ha overtatt som største dødsårsak.

NYE UTFORDRINGER FOR HELSE OG OMSORG: – Vi kommer til å være flere eldre i befolkningen, og den samlete nedgangen vi har sett i dødelighet og sykelighet i befolkningen er derfor forventet å snu, sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg. Foto: NTB
NYE UTFORDRINGER FOR HELSE OG OMSORG: – Vi kommer til å være flere eldre i befolkningen, og den samlete nedgangen vi har sett i dødelighet og sykelighet i befolkningen er derfor forventet å snu, sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Dette er noen av konklusjonene i den ferske Folkehelserapporten 2022 fra Folkehelseinstituttet (FHI). Rapporten analyserer hva som vil bli noen av de viktigste utfordringene for folkehelsen fram mot 2050.

– Å kartlegge framtidas folkehelseutfordringer er viktig for å kunne utvikle og planlegge helse- og omsorgstjeneste, drive effektivt helsefremmende og forebyggende arbeid og ikke minst sikre sterk beredskap, sier direktør Camilla Stoltenberg.

Noen av punktene som trekkes fram i rapporten er at vi blir flere eldre - og at det vil skje et skifte i hvilke sykdommer som vil kreve ressurser fra helseinstitusjoner.

Flere eldre og syke

– Vi kommer til å være flere eldre i befolkningen, og den samlete nedgangen vi har sett i dødelighet og sykelighet i befolkningen er derfor forventet å snu, sier Stoltenberg.

Det er forventet at flere av oss vil bli over 75 år og det vil være flere over 90. Flere eldre vil blant annet føre til at det er flere som vil trenge helse- og omsorgstjenester, det vil bli en økt belastning på helsevesenet fordi det er gruppen over 70 som peker seg ut med flest allmennlegebesøk, polikliniske konsultasjoner og innleggelser på sykehus.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer