Abort i USA

Ny studie: 64 000 graviditeter etter abortforbud

Ny studie estimerer at over 64 000 amerikanske kvinner ble gravide etter voldtekt i delstater som har opphevet retten til selvbestemt abort.

ABORT I USA: I mai 2022 marsjerte medlemmer av Boston Red Cloaks til protest mot opphevelsen av loven som sikret amerikanske kvinner retten tl selvbestemt abort, også kjent som Roe mot Wade. Foto: Joseph Prezioso / AFP.
ABORT I USA: I mai 2022 marsjerte medlemmer av Boston Red Cloaks til protest mot opphevelsen av loven som sikret amerikanske kvinner retten tl selvbestemt abort, også kjent som Roe mot Wade. Foto: Joseph Prezioso / AFP. Vis mer
Publisert

Over 64 000 kvinner i USA skal ha blitt gravide som følge av voldtekt i delstater som opphevet retten til selvbestemt abort i 2022, ifølge en ny studie som er publisert i det medisinske fagtidsskriftet Jama Internal Medicine.

Dette var året USAs høyesterett opphevet en nesten 50 år gammel lov som sikret amerikanske kvinners rett til abort. Etter dette har 14 amerikanske delstater innført et nærmest totalforbud mot abort.

Forskerne bak studien, som bemerket at det ikke finnes på pålitelige data om antall fullførte vaginale voldtekter på statlig nivå, analyserte flere datakilder for å estimere rapporterte og ikke-rapporterte voldtekter i delstater med abortforbud. De estimerte også antall graviditeter basert på funn fra tidligere forskning på voldtektsrelaterte graviditeter.

Resultatene, som ble publisert i JAMA i januar i år, anslår at rundt 520 000 vaginale voldtekter er assosiert med over 64 000 graviditeter i de fjorten delstatene som forbød abort.

- Denne studien viser at flere tusen jenter og kvinner ble gravide etter voldtekt i delstater som har lagt ned forbud mot abort, men få (hvis noen) fikk tatt abort på lovlig vis i sin delstat, skriver forskerne.

SLETTET: H&M fjernet en reklame fra sidene deres etter kritikk om seksualisering av barn. Video: H&M. Reporter: Anabelle Bruun/Dagbladet TV Vis mer

De understreker at estimatene deres har begrensninger. For selv om de har brukt CDC-data, som skal være det mest nøyaktige tilgjengelige dataene for nasjonale voldtekter, så kan slike stigmatiserte opplevelser være vanskelig å måle helt nøyaktig.

Men når forskerne sammenligner det store antallet estimerte voldtektsrelaterte svangerskap med en tidligere rapport som viser ti eller færre lovlige aborter i disse delstatene, mener de dette tyder på at kvinner som blir voldtatt og gravide ikke får tilgang til lovlig abort i hjemstaten, selv i delstater som gir unntak for voldtekt.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet