Sukker:

Ny studie antyder at for lite sukker kan være farlig

Svenske forskere gjorde en overraskende oppdagelse da de undersøkte sammenhengen mellom sukkerinntak og risiko for tidlig død.

SUKKER: Hvor farlig er egentlig sukker? FOTO: NTB scanpix
SUKKER: Hvor farlig er egentlig sukker? FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Det finnes mange generelle kostholdsråd, og de fleste har fått med seg at fiber, fullkorn, frukt og grønnsaker er anbefalt i et sunt kosthold. I tillegg anbefales det å kutte kraftig ned på mat med tilsatt sukker, som godteri, kjeks og brus. (Pssst: Hvor skadelig er lettbrus, egentlig?)

Likevel finnes det overraskende få studier av sukker og helse, og det bestemte forskere ved Lund Universitet i Sverige seg for å gjøre noe med. Forskerne undersøkte sammenhengen mellom sukkerinntak, død og sykdom, skriver forskning.no.

De fleste anser det nok ikke som så veldig overraskende at de fant en sammenheng mellom høyt sukkerinntak og risiko for tidlig død. Den store, svenske sukkerstudien viser at dersom 20 prosent av det daglige matinntaket består av mat med tilsatt sukker, har man 30 prosent høyere risiko for å dø tidlig.

Forskerne gjorde imidlertid et annet, mer uventet funn. De fant en sammenheng mellom veldig lavt sukkerinntak (under 5 prosent av det daglige inntaket) og risiko for tidlig død.

Det er derimot ikke sikkert at det betyr at du bør spise mer sukker.

Usikker årsakssammenheng

Nå tenker du kanskje at du kan spise mer sukker med god samvittighet? Så enkelt er det nok dessverre ikke.

Den store, svenske studien kan dessverre ikke si sikkert hva som fører til hva. Det kan altså skyldes andre faktorer i livsstil og helse, og det er ikke sikkert at det var sukkerinntaket som førte til økt risiko for tidlig død.

- Det er mulig at de som spiser minst sukker i utgangspunktet er syke og derfor spiser lite sukker, sier Christian A. Drevon, som er lege og professor emeritus i ernæringsvitenskap ved UiO.

Det kan altså være mange årsaker til at de som spiste lite sukker hadde høyere risiko for tidlig død. Blant annet at deltakerne i studien underrapporterer, har et fattig sosialt liv eller har andre helseplager som for eksempel diabetes.

- Disse resultatene kan ikke tas til inntekt for at vi skal spise mer sukker. Det er lite sannsynlig at det lave sukkerinntaket er årsaken til den økte dødeligheten hos dem med lavt sukkerinntak, sier Drevon.

- De fleste av oss spiser for mye sukker

En sjokoladekjeks til kaffen, en energibar på vei hjem eller et glass brus til middagen. I dagens samfunn er det nok flere av oss som får i seg for mye sukker, enn for lite sukker.

- Vi kommenterer ikke enkeltstudier, men på generelt grunnlag kan vi si at de fleste av oss spiser for mye sukker, sier Linda Granlund, PhD, som er divisjonsdirektør, Folkehelse og Forebygging, ved Helsedirektoratet, og legger til:

- Vi anbefaler å begrense inntaket av tilsatt sukker til mindre enn 10 prosent av det totale energiinntaket.

Som de fleste vet er det godt dokumentert at et høyt inntak av sukker øker risikoen for vektøkning, overvekt og fedme, fordi sukker inneholder mange kalorier.

- Dette gir igjen økt risiko for diabetes type 2 og noen former for kreft. Det er også en sammenheng mellom inntak av tilsatt sukker og tannhelse, forklarer Granlund.

LES OGSÅ: Vanskelig å spise sunt? Her er de enkleste kostholdsrådene du kan følge

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer