Alzheimer og demens

Ny studie: Denne matsoppen kan motvirke demens

Piggsvinsopp har lenge vært en ettertraktet delikatesse for gourmetrestauranter. Nå viser en ny studie at den har langt viktigere egenskaper enn god smak.

MATSOPP MOT DEMENS: Piggsvinsoppen regnes som en delikatesse. En ny studie viser at den kan doble veksten i nerveceller i hjernen, og dermed kanskje også forebygge eller til og med behandle demens. Foto: NTB
MATSOPP MOT DEMENS: Piggsvinsoppen regnes som en delikatesse. En ny studie viser at den kan doble veksten i nerveceller i hjernen, og dermed kanskje også forebygge eller til og med behandle demens. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Har du hørt om piggsvinsopp? På engelsk kalles den Lion's Mane, og selv om den kanskje ikke er blant våre mest kjente matsopper, regnes den som en delikatesse. Soppen vokser vilt noen få steder i Norge, men den er utrydningstruet og rødlistet og kan derfor ikke plukkes.

Derimot er den relativt lett å dyrke, og du kan kjøpe egne dyrkingssett som kan gi god vekst av piggsvinsopp hjemme på kjøkkenbenken dersom du ønsker å bruke den i mat. Den kan minne litt om hummer og krabbe i konsistens, og har en god, nøtteaktig smak.

Kan piggsvinsopp gi bedre hukommelse?

Men det er verken smaken eller konsistensen som er den mest oppsiktsvekkende kvaliteten til piggsvinsoppen: Ifølge en ny studie fra Queensland Brain Institute i Australia kan den fremme vekst av nerveceller i hjernen.

Piggsvinsopp har i flere århundrer blitt brukt i tradisjonell asiatisk medisin som botemiddel mot en rekke plager - inkludert svekket hukommelse. Funnene fra den nye studien viser at denne bruken sannsynligvis har noe for seg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.