Søvn og trening

Ny studie: God kondis gir mindre behov for sovemedisiner

Nær en av ti nordmenn bruker sovemedisiner. Men jo bedre kondis du har, desto mindre risiko er det for at du trenger dem.

GOD SØVN: God kondis og god søvn henger sammen, viser en ny studie fra NTNU. Foto: NTB
GOD SØVN: God kondis og god søvn henger sammen, viser en ny studie fra NTNU. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Sliter du med å sove om natten? Står du opp i ørska hver morgen etter enda en natt med elendig søvn?

Søvn har stor betydning for helsa vår, og dårlig søvn går ut over både humør, immunforsvar, karriere og livskvalitet. Men i stedet for å be legen din om sovemidler, kan det være du skal ta deg en løpetur.

Folk i god form har nemlig sjeldnere behov for reseptbelagte sovemidler, ifølge en ny studie fra forskere ved NTNU.

God form gir god søvn

Studien omfatter mer enn 34 000 voksne, som ble fulgt i minimum ti år. Dataene er hentet fra den store Helseundersøkelsen i Trøndelag (HUNT), der i alt 240.000 trøndere har vært deltakere siden undersøkelsen ble startet i 1984.

– Vi ser at folk som er i bedre kondisjon har lavere risiko for å ta ut sovemidler på resept, sier Linda Ernstsen, førsteamanuensis ved Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie ved NTNU, til forskningsnettstedet Gemini.

17 prosent av deltakerne i studien hadde så store søvnproblemer at de fikk reseptbelagte sovemidler i løpet av de årene studien varte. Men de som hadde god kondisjon, hadde langt lavere risiko for å trenge sovemidler.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.