Ny studie: Hormon kan varsle om helseplager mange år i forveien

Forskere har oppdaget at ett bestemt hormon kan forutsi hvilke menn som vil få helseproblemer når de blir eldre - allerede mange år før problemene dukker opp.

HELSE OG ALDRING: Kan hormonnivået ditt som ung forutsi hvilke helseplager du vil få når du blir eldre? Sannsynligvis, mener britiske forskere. I hvert fall om du er mann. Foto: NTB
HELSE OG ALDRING: Kan hormonnivået ditt som ung forutsi hvilke helseplager du vil få når du blir eldre? Sannsynligvis, mener britiske forskere. I hvert fall om du er mann. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Vi blir alle eldre, og med aldring øker risikoen for blant annet diabetes, beinskjørhet, hjerte- og karsykdommer, kognitiv svikt og demens. Men helseproblemene relatert til aldring er ikke jevnt fordelt: Mens noen av oss blir eldre uten at vi merker det noe særlig på kroppen, vil andre få stadig flere helseutfordringer jo eldre vi blir.

Men hva om vi kunne forutsi allerede i tidlig voksenalder hvem av oss som kommer til å utvikle disse aldersrelaterte sykdommene, slik at vi kan iverksette tiltak og forebygge dem så godt vi kan?

Det er nettopp dette britiske forskere ved University of Nottingham nylig oppdaget at kan være mulig - i hvert fall hos menn.

Forutser aldersrelatert sykdom

I en ny studie har de sammenlignet blodprøver fra 3369 menn i alderen 40 til 79 år fra hele Europa. Mennene var rekruttert som deltakere i studien European Male Ageing Study, og ble fulgt i fire til fem år. Funnene kan få betydning for hvordan vi som samfunn forholder oss til aldring og helsehjelp til eldre i framtiden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.