Søvn og risiko for demens

Ny studie: Overraskende om søvn og demens

En ny, norsk studie som har sett på sammenhengen mellom søvnforstyrrelser og risiko for demens og Alzheimer, har gitt forskerne overraskende resultater.

SØVNLØS: Kan man få demens av å ha søvnforstyrrelser? En ny studie har sett på sammenhengen mellom søvnløshet og demens, og har kommet til noen overraskende konklusjoner. Foto: NTB
SØVNLØS: Kan man få demens av å ha søvnforstyrrelser? En ny studie har sett på sammenhengen mellom søvnløshet og demens, og har kommet til noen overraskende konklusjoner. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

En ny studie kan bety en god nyhet for dem som sliter med søvnløshet i ulike former, skriver Nasjonalt senter for aldring og helse på sine nettsider.

Den nye studien fra NTNU viser nemlig at personer som sliter med søvnproblemer ikke har større risiko for å få demens eller Alzheimer slik man tidligere har trodd - snarere tvert imot.

- Våre forskningsfunn kan være en trøst for de mange som sliter med innsovningsvansker og tidlig oppvåkning – og for dem som våkner ofte, sier lege Selma Selbæk-Tungevåg til Aldring og helse.

Overraskende demensfunn

Hun har forsket på sammenhengen mellom søvnløshet og demens ved NTNU, og funnene var overraskende.

I studien analyserte forskeren data fra 7492 personer fra den store Helseundersøkelsen i Trøndelag (HUNT). Datagrunnlaget strakk seg over så lang tid som 11 år, og 994 personer i studien hadde demens.

Utgangspunktet for studien var en hypotese om at søvnforstyrrelser øker risikoen for demens og Alzheimer. Enkelte tidligere studier har konkludert med nettopp en slik sammenheng, men ingen av disse studiene har hatt datagrunnlag over så lang tid som 11 år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.