Ensom

Ny studie viser at ensomme mennesker dør tidligere

- De mister ofte viljen til å leve, sier eksperten.

UFRIVILLIG ENSOMHET: Er man ufrivillig ensom over lang tid, kan det faktisk føre til tidligere død. Men det er mye man kan gjøre for å ta grep! Foto: Shutterstock / Evgeny Atamanenko
UFRIVILLIG ENSOMHET: Er man ufrivillig ensom over lang tid, kan det faktisk føre til tidligere død. Men det er mye man kan gjøre for å ta grep! Foto: Shutterstock / Evgeny Atamanenko Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi skjønner alle at det å være ufrivillig ensom over lengre tid, overhode ikke kan være sunt for humøret og den psykiske helsen. Men nå er det hardere fakta på bordet.

Ifølge en ny studie, publisert på nettsiden pnas,org (Proceedings of the National Academy of Sciences), øker ensomhet risikoen for å dø tidligere med hele 14 prosent hos eldre voksne. Det betyr at de som er svært ensomme dør veldig mye tidligere enn om de ikke hadde vært ensomme. Dr. Brynjulf Barexstein ved Lommelegen, er enig i forskningens resultat. 

- Ensomhet er ikke bra, det vet enhver, og det finnes flere slike studier. Der har man funnet uheldige konsekvenser for helsen i form av økt sykelighet og dødelighet. Men en vet ikke noe om mellomliggende variabler, det vil si hvilke fysiologiske funksjoner det virker gjennom. Det blir jo uhyre komplekst, sier han. 

LES OGSÅ: Tre veier ut av ensomheten

- Stor forskjell på type ensomhet

Men nå må du ikke tenke at du aldri lenger kan ha en deilig alene-kveld! Det er nemlig en spesiell type ensomhet som er usunt. Nemlig den du ikke har valgt selv og som pågår over en svært lang tidsperiode.

- Mange mennesker velger ensomhet og trives med det. De har tatt bevisste valg. Noen lider av det og har ikke valgt det. Det kan være gamle mennesker som har mistet en ektefelle eller som ikke har barn eller familie rundt seg, forklarer Kari Eidjar, som er fastlege og daglig leder ved Legevakt Vest. 

- I en slik situasjon, med mye sorg og tristhet, kjennes ensomheten særlig belastende. I sånne situasjoner produseres det mye stresshormoner og andre negative hormoner. 

Og skremmende nok, så takler kroppen sykdom mye dårligere når man føler seg veldig ensom.

- Dette vet vi masse om. Ensomhet er assosiert med økt forekomst av fysisk og psykisk sykdom. Man har dårlig overlevelsesinstinkt, og får ofte en rekke sykdommer som ikke-ensomme har, forklarer hun. 

Det er til og med bevist at mennesker med kreft, påvirkes veldig av humør og viljen til å leve.

- På Radiumhospitalet ble det gjort en studie på dette. De kvinnene som spratt opp av morgenen og var glade, de hadde en høyere overlevelse enn de som ikke klarte det. Disse var kanskje gladere og dermed trolig ikke så ensomme og triste. Det sier noe om at hvis man har en vilje så henger man lenger med på livskarusellen. 

- Og den viljen er nok ikke like uttalt hos mennesker som føler seg ensomme, for de føler seg ofte triste, sier hun. 

LES OGSÅ: Blir ensomme i 40-årene

KOM DEG UT: Litt dagslys kan gjøre mye for kropp og sinn! Foto: © Mika/Corbis
KOM DEG UT: Litt dagslys kan gjøre mye for kropp og sinn! Foto: © Mika/Corbis Vis mer

Dette kan DU gjøre

Kjenner du noen som kan være såpass ensomme, eller har du kanskje havnet i en ond sirkel selv? Da mener Eidjar at disse tipsene kan være til hjelp: 

1. Dagslys

- Generelt må man øke lykke-følelsen. Og for å føle mer lykke kan noe så enkelt som mer dagslys, hjelpe veldig. Når folk spør meg om hvordan de skal takle ensomheten, så anbefaler jeg pasientene å være ute mellom 12 og 2 hver dag for å få lys. Det er veldig viktig for å være glad. 

2. Prøv å le

- Man burde tvinge seg selv til å lese koselig litteratur, og sette på hyggelig programmer på tv og radio. Vet du hva som får deg til å le, eller kanskje fikk deg til å le før? Kanskje en spesiell person du kan ringe eller et tv-program du elsket? Prøv å finn latter der du kan.

3. Det er ikke synd på deg

- Ikke fall sammen og tenk at det er synd på deg. Det gjør ikke noe godt. Alle mennesker kan selvfølgelig tenke det av og til, men for de aller fleste så er det ting som går over. Ikke gå inn i et mønster og gift deg med den mentale smerten eller fysiske smerten. Da mister man troen på at man er i stand til å komme tilbake til sosale liv eller arbeidsliv. Det har man ikke lov til. Alle har selvfølgelig lov til en psykisk krykke av og til men bare for en periode. 

Det finnes også flere hjelpetelefoner og nettsteder, som er åpne også på natten: Mentalhelse.no sine nettsider kan hjelpe og tar også imot telefonsamtaler på 116 123. Kirkens SOS kan nås på 22400040 døgnet rundt. Landsforeningen for Pårørende innen Psykisk helse: 22491922.

Fastlegen kan hjelpe deg og eventuelt henvise videre til for eksempel psykolog eller distriktspsykiatrisk senter som har poliklinikker, dag- eller døgnavdelinger.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer