Retningssans og luktesans:

Ny studie viser at god retningssans henger sammen med god luktesans

Det styrker teorien om at vi utviklet luktesansen for å finne bedre frem.

GOD RETNINGSSANS = GOD LUKTESANS: En ny studie fra Canada viser at mennesker med god retningssans også er flinkere til å identifisere lukter. FOTO: NTB Scanpix
GOD RETNINGSSANS = GOD LUKTESANS: En ny studie fra Canada viser at mennesker med god retningssans også er flinkere til å identifisere lukter. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Er du typen som instinktivt vet at du kjører nordover eller sørover, og som alltid vet veien tilbake til hotellet når du er på ferie?

En ny studie fra Canada viser at mennesker med god retningssans også er flinkere til å identifisere lukter, trolig fordi luktesansen ble utviklet for at vi skulle finne veien, skriver forskning.no.

- Dette er interessant fordi de fleste dyr bruker kjemiske signaler til å navigere og finne mat, mens syn og hørsel er mindre vanlige og ikke til stede hos alle dyr, skriver Louisa Dahmani i en e-post KK.

Hun er postdoktor ved Harvard Medical School og en av forskerne bak studien.

Hun sier at det mest overraskende med studien var at de fant eksistensen av denne koblingen hos mennesker.

- Vi mennesker stoler ikke så ofte på luktesansen vår for å navigere. Det faktum at vi fortsatt har denne forbindelsen forteller oss noe om utviklingen av hjernen, forklarer hun.

LES OGSÅ: Slik får du bedre stedsans

SAMME HJERNEOMRÅDE: Sammenhengen mellom retningssans og luktesans kan finne sine røtter i evolusjonen.

FOTO: NTB Scanpix
SAMME HJERNEOMRÅDE: Sammenhengen mellom retningssans og luktesans kan finne sine røtter i evolusjonen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Bruker de samme hjerneområdene

I studien fikk 57 menn og kvinner ulike oppgaver, og skulle blant annet navigere gjennom en by før de ble bedt om å identifisere 40 ulike lukter.

Forskerne brukte også MR for å undersøke hjernen og fant ut at de som både er gode til å navigere og flinke til å identifisere lukter, hadde en større høyre hippocampus og en tykkere venstre mOFC.

- Her demonstrerer vi for første gang eksistensen av denne lenken: Mennesker som har bedre romfølelse er også i stand til å identifisere lukt bedre. Vi viser også ved hjelp av MR at luktesans og retningssans avhenger av noen av de samme hjerneområdene, forklarer Dahmani.

Hun skriver at sammenhengen mellom retningssans og luktesans kan finne sine røtter i evolusjonen.

LES OGSÅ: Derfor tenker du annerledes når du har mensen

STLER IKKE PÅ LUKTESANSEN VÅR: - Vi mennesker stoler ikke så ofte på luktesansen vår for å navigere. Det faktum at vi fortsatt har denne forbindelsen forteller oss noe om utviklingen av hjernen, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix
STLER IKKE PÅ LUKTESANSEN VÅR: - Vi mennesker stoler ikke så ofte på luktesansen vår for å navigere. Det faktum at vi fortsatt har denne forbindelsen forteller oss noe om utviklingen av hjernen, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Interessant

- Hos mennesker har luktesansen nå en veldig underordnet rolle i forhold til visuelle og auditive sanser.

Det interessante med studien er at den viser at luktesans fortsatt har en viss påvirkning på orientering selv hos mennesker, sier Debora Ledergerber, som er forsker ved Kavliinstitutt for nevrovitenskap, NTNU.

Hun forklarer at både romfølelse og retningssans er komplekse sanser.

- Man antar at orienteringssans først utviklet seg ved hjelp av luktesans i dyr, sier hun til KK.

- Var disse resultatene overraskende?

- Disse resultatene er ikke mer overraskende enn mange andre forskningsartikler. Forskerne har tatt et litt uvanlig utgangspunkt for deres studie, og kommer nå fram med resultater som man ikke så ofte tenker over på denne måten, sier hun.

LES OGSÅ: Ekstrem hukommelse: Rebecca (27) husker hvordan det var å være baby

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer