I Norge regner man at rundt 10 prosent av befolkningen har lettere spiseproblemer, og ifølge Folkehelseinstituttet har 50 000 kvinner en spiseforstyrrelse.
Overtrening og destruktiv bruk av trening for å forbrenne mest mulig kalorier, kan for en med spiseforstyrrelsen bulimia nervosa være en mestringsstrategi for å prøve å holde kontroll på sin kroppsvekt og figur. Dette er en atferd som knyttes til dårligere prognose for å bli frisk, og mange psykologer kvier seg derfor for å ta i bruk trening i behandlingen.
Et nytt prosjekt gjennomført med 164 kvinner viser derimot at veiledet fysisk aktivitet kan ha en positiv effekt om det gjøres riktig.
- Vi vet at mindre enn 20 prosent av dem som har en spiseforstyrrelse får hjelp, det er mange som skammer seg og som ikke tør spørre om hjelp, og det er ofte lange ventelister i behandlingsapparatet. Vi ønsket å bruke fysisk aktivitet og kostholdsterapi, en fagkompetanse som hittil er ukjent i behandling av spiseforstyrrelser, sier Therese Fostervold Mathisen, doktorgradsstipendiat ved NIH og ansvarlig for prosjektet.
Prosjektet «Physical Exercise- and Dietary therapy» (tidligere omtalt som FAKT-prosjektet) ble gjennomført i samarbeid mellom Norges idrettshøgskole (NIH) og Norges arktiske universitet (UiT), og finansiert av Norske Kvinners Sanitetsforening.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger