Hårfjerning:

Ny TikTok-trend: Kvinner bruker sandpapir for å barbere leggene

- En svært skadelig trend, sier eksperten.

GLATTE LEGGER: Mange av oss drømmer om glatte legger uten hår, men å bruke sandpapir er kanskje ikke den beste veien til målet? FOTO: NTB
GLATTE LEGGER: Mange av oss drømmer om glatte legger uten hår, men å bruke sandpapir er kanskje ikke den beste veien til målet? FOTO: NTB Vis mer
Publisert

De fleste av oss kvinner fjerner hår på leggene innimellom, spesielt om våren og sommeren når vi kaster strømpebuksa og viser frem den vinterbleke huden (hvis du ikke er så heldig at du er velsignet med frisk og glødende hud året rundt!).

Noen sverger til laser, andre bruker voksing eller barberhøvel. Vi vet som regel hva vi foretrekker og hva som fungerer best for oss. En god kroppsvask, litt barberskum, en god barberhøvel? Du har nok også noen favorittmerker som du kjøper igjen og igjen, og du vet nok godt hvilke barberblader og hvilken form og størrelse du foretrekker.

Men hvis vi skal tro den nye TikTok-trenden, er det kanskje på tide å legge bort barberhøvlene helt?

En ny TikTok-trend er nemlig at kvinner bruker vanlig sandpapir for å barbere leggene. Sandpapir som vanligvis blir brukt til å overflatebehandle materialer som for eksempel skal lakkes eller males. Hemmeligheten er visst å bruke sandpapiret i en sirkel 10 ganger, før du endrer retning og bruker det 10 ganger andre veien.

«Herregud, huden min er så myk at den er fantastisk. Og det fungerer», sier brukeren @jules49of i en TikTok-video. Videoen har fått 1,8 millioner visninger og nesten 4300 kommentarer på plattformen.

Men er det så lurt?

GLATTE LEGGER? Bruk av sandpapir til barbering er en svært skadelig trend, ifølge eksperten. FOTO: NTB
GLATTE LEGGER? Bruk av sandpapir til barbering er en svært skadelig trend, ifølge eksperten. FOTO: NTB Vis mer

- Svært skadelig trend

- Huden blir tynnere når en person eldes, eller som et resultat av solskader, medisiner og livsstil. Å barbere leggene med sandpapir ødelegger hudens microbiom og hudbarrieren som beskytter oss mot infeksjoner og Inflammaging.

Det sier Isabella Burkurie Krasniqi, som er sykepleier og klinikksjef ved Elite Helse i Oslo til KK.

Inflammaging er når huden eldes raskere enn den skal på grunn av inflammasjon, altså betennelse. Det kan komme på grunn av irriterende stoffer i produkter du bruker, forurensning, solskader eller som følge av en slik handling som bruk av sandpapir til å barbere leggene.

- Bruk av sandpapir til barbering er en mekanisk skade på det øverste hudlaget, og det er en svært skadelig trend, sier Krasniqi.

Sandpapir kan gi økt pigmentering og dermed en ujevn hudfarge, infeksjoner og åpne sår som kan bli til arr. Slike skader er vanligvis ikke reversible.

- Du søker profesjonell hjelp hos tannlege hvis du har vondt i tennene, du starter ikke med å dra dem ut på egen hånd. Det samme gjelder med hudhelse. Gå til en hudekspert og søk råd hos en som har medisinsk ekspertise og kompetanse, råder hun.

SKADELIG: Avhengig av hvor dypt du går med sandpapir og hudens tykkelse, kan du skade mer enn bare overhuden. FOTO: NTB
SKADELIG: Avhengig av hvor dypt du går med sandpapir og hudens tykkelse, kan du skade mer enn bare overhuden. FOTO: NTB Vis mer

Tykkelsen på huden varierer

Når vi eldes. og aldringsprosessen starter allerede når vi har fylt 20 år, utvikler vi tynn, papiraktig hud på armer og ben, og huden blir også tørrere. Tynn og tørr hud får sprengte blodkar og blåmerker lettere.

Huden er naturlig tynnere på leggene. Huden på øyelokkene er bare 0,5 millimeter tykk, mens huden på hælene kan være opptil 4 mm tykke.

- Selv den tykkeste huden kan bli skadet av sandpapir, det er ingen gevinst i å bruke en slik metode. Det er skadelig, tidkrevende og koster mer i lengden. når du må reparere skader du har pådratt deg, advarer Krasniqi.

Hun sier at teknologien har kommet såpass langt at det i dag finnes effektive, trygge lasere som bidrar til permanent hårfjerning og gir deg silkemyke ben.

Huden består dessuten av tre lag, hver med sin unike rolle. Hypodermis er det innerste laget, som består av vev, fett og svettekjertler. Dermis er neste lag som inneholder nerver og blodtilførsel. Overhuden er det ytterste hudlaget, som er en barriere mot smuss og bakterier.

Avhengig av hvor dypt du går med sandpapir og hudens tykkelse kan du skade mer enn bare overhuden. Hypodermis kan også ha mindre fett, noe som resulterer i at dette laget også kan affiseres.

- Huden kan av en slik handling bli mer gjennomsiktig slik at du lettere ser vener, bein eller sener tydeligere. At huden på leggene får en inflammaging-effekt vil gjøre at den både får rynker tidligere og at den mister sin naturlige glød og spenst, sier hun.

VÆR FORSIKTIG: Bruk av sandpapir kan fremprovosere bøy eller krøller i hårskaftet også under huden, som lett kan lede til inngrodde hår og feilretting i veksten. FOTO: NTB
VÆR FORSIKTIG: Bruk av sandpapir kan fremprovosere bøy eller krøller i hårskaftet også under huden, som lett kan lede til inngrodde hår og feilretting i veksten. FOTO: NTB Vis mer

Ikke noe nytt

- Sandpapir laget for fjerning av hår var en del solgt og brukt på både 60, 70 og 80-tallet. Da var de designet og enkle å holde i. Griten var nok litt mildere enn de som brukes nå, men måten og resultatet er det samme. Resultatet er overfladisk og midlertidig hårfjerning der håret kuttes i likhet med barbering.

Det sier Anna-Karin Wahlgren, som er hudterapeut og leder for utdanningene på Tone Lise Akademiet til KK. Hun har vært lenge i hudpleiefaget og hennes mor var hudterapeut på 60-tallet.

Bruk av sandpapir vil samtidig gi en eksfoliering av de tørre hudcellene på overflaten, noe som gir en direkte mykhetsfølelse.

- Dette vil i grunnen fungere som en skrubb. Men eksfoliering skal ikke brukes for mye, det er spesielt viktig å tenke på når du skal ut i solen, sier Wahlgren.

Den negative effekten de så tidligere, etter gjentatte behandlinger der de brukte sirkulere bevegelser for å fjerne hår, var at tilveksten be forstyrret.

- Håret blir striere, og denne hårfjerningsteknikken kan da fremprovosere bøy eller krøller i hårskaftet også under huden. Det leder lett til inngrodde hår og feilretting i veksten, sier hun.

Som med alle TikTok-trender kan det være lurt å være forsiktig.

Hvis du har sensitiv hud: hold deg unna. Sandpapir er utrolig grovt, og selv om det kan ta hårene dine, kan det ta mye mer hud enn du forventer.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer