Svette:

Ny trend: Dropper deodoranten

- Sjenerende for mange, sier ekspert.

SVETTE: Bakteriedrepende aknemidler som inneholder syrer kan være effektivt mot lukt, fordi det er svette blandet med bakterier som lukter. Foto: NTB
SVETTE: Bakteriedrepende aknemidler som inneholder syrer kan være effektivt mot lukt, fordi det er svette blandet med bakterier som lukter. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Svette og svettelukt er noe alle opplever i løpet av dagen, spesielt hvis du er fysisk aktiv eller det er varmt ute. Likevel er svettelukt noe som ofte blir sett på som ekkelt og sjenerende.

Vi strekker oss ofte langt for å unngå å lukte svette. Du dusjer ofte, bruker dyre deodoranter, skifter klær ofte og investerer i parfyme for å sikre deg en god kroppslukt.

I jakten etter den svettefrie kroppslukten har mange nå kastet seg på en helt ny TikTok-trend, som handler om å bruke en vanlig aknebehandling som deodorant.

Tanken er at syrer som ofte brukes som ansiktsrens skal drepe bakteriene i armhulen og derfor fungere som en erstatning for deodorant.

Men fungerer det virkelig, og er det egentlig så lurt å ha bruke syre i armhulen?

- Kan føre til eksem

Det er først når svetten blander seg med bakterier at den begynner å lukte. Svette består av nesten bare vann (99,5 %), blandet med salter, fettsyrer, feromoner og urea.

- Både salisylsyre, glycolsyre og tretionin, som er reseptbelagt, er bakteriedrepende på sin egen unike måte. Likevel anbefales det ikke å bare sette i gang med selvbehandling, sier Elsebeth Engzelius, som er hudterapeut og eier av Clinique Madeleine, til KK.

KAN GI EKSEM: - Denne TikTok-trenden er et omdiskutert tema i disse dager, sier eksperten. Foto: NTB.
KAN GI EKSEM: - Denne TikTok-trenden er et omdiskutert tema i disse dager, sier eksperten. Foto: NTB. Vis mer

Bakteriedrepende aknemidler som inneholder syrer kan være effektivt mot lukt, fordi det er svette blandet med bakterier som lukter.

- Det er likevel viktig å vite at en stor ulempe er at huden fort kan bli overbehandlet og tørr/irritert. Det kan også føre til eksem og en hud i ubalanse. Derfor er det ikke bare å anbefale alle å bruke syrer på huden, sier hun.

I mange tilfeller bør syrer brukes under veiledning av en hudterapeut eller en hudlege. Dette for å unngå at syrene blir brukt for lenge eller at det brukes for sterke syrer.

ANSIKTSRENS: Tanken er at syrer som ofte brukes som ansiktsrens skal drepe bakteriene i armhulen og derfor fungere som en erstatning for deodorant. Foto: NTB.
ANSIKTSRENS: Tanken er at syrer som ofte brukes som ansiktsrens skal drepe bakteriene i armhulen og derfor fungere som en erstatning for deodorant. Foto: NTB. Vis mer

Omdiskutert trend

- Denne TikTok-trenden er et omdiskutert tema i disse dager. Både virkningsstoffet BHA (salisylsyre) og benzoylperoksid hevdes å redusere svettelukt. Det er ikke akkurat førstevalget, men du kan jo alltids prøve.

Det sier Sandra Romano, som er medisinsk estetisk sykepleier og eier av Beauty Medical AS, til KK.

Opptil 2 prosent BHA kan kjøpes reseptfritt, og ifølge Romano er mengder under denne konsentrasjonen trygt å bruke. Over denne mengden kan være farlig.

- Begge syrene brukes som regel til å redusere talgproduksjon i daglig behandling av kviser og uren hud. De som sliter med overdreven svette er ofte villig til å prøve det meste, så det skader jo ikke å prøve hvis det kan gi økt livskvalitet, sier hun.

Hvis du bestemmer deg for å prøve syrer i armhulen, er det uansett viktig å starte forsiktig og ikke overdrive bruken.

- Så lenge huden din tåler virkestoffene så kan du bruke det, men du bør snakke med kyndig helsepersonell først. Hvis huden blir sår eller irritert bør du slutte med produktet, fordi det kan bli ubehagelig. Personlig bruker jeg ikke slike produkter mot svettelukt, sier Romano.

Hemmende i hverdagen

Svette er jo en naturlig funksjon som medvirker til at kroppen holder seg passe temperert, så å svette er både naturlig og sunt. Hos noen skiller kroppen derimot ut overdrevent mye væske gjennom svettekjertlene, og da spesielt i armhuler, håndflaten og under føttene.

- Dette kan være svært sjenerende for mange og i noen tilfeller hemmende i hverdagen. Husk at dette en sjelden gang kan skyldes sykdom eller noe annet galt i kroppen, og bør alltid diskuteres med legen din. Det finnes også reseptbelagte medisiner som reduserer svetten, sier Romano.

Regelmessig vask er ofte nok

Svetting er viktig fordi det er med på å regulere kroppens temperatur, og derfor er det ikke noe du nødvendigvis bør prøve å unngå.

- I helt vanlige tilfeller betyr det at dersom du vasker deg regelmessig, så trenger du hverken deodorant eller noe annet mot lukt. Men selvfølgelig kan deo brukes for sikkerhets skyld. Gammel svette vil kreve ekstra grundig rengjøring fordi svetten blander seg med hudens fettstoffer, forklarer Engzelius.

Svette og svettelukt påvirkes også av det du spiser, for eksempel krydder, fett, proteiner og alkohol, og av hormoner, stress, pubertet, menstruasjon, eggløsning og graviditet.

- Hvis du sliter med illeluktende svette, kan det i noen tilfeller være et tegn på underliggende sykdom som trenger medisinsk vurdering og behandling. Det er derfor viktig å være litt skeptisk og ikke bare gå i gang med selvbehandling med syrer helt uten videre, råder Engzelius.

De aller fleste av oss kan unngå svettelukt ved å vaske oss ofte og grundig, og skifte klær ofte nok.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer