RUSER SEG PÅ KAKAO: Det høres merkelig ut, men er altså blitt en trend i deler av Europa.   Foto: Shutterstock / martiapunts
RUSER SEG PÅ KAKAO: Det høres merkelig ut, men er altså blitt en trend i deler av Europa. Foto: Shutterstock / martiapunts Vis mer

Kakao Som Rus

Ny trend: Ruser seg på kakao

- Om man tror dette vil gi rus, så vil det ofte gi en opplevelse av rus, sier professor.

Når man snakker om det å ruse seg på fest, så tenker du kanskje ikke først og fremst på sjokolade. Selv om vi kan være enige om at sjokolade er fantastisk, så har vel verken du eller jeg opplevd å bli verken fjerne eller høy av å dytte i oss favorittsjokoladen vår når vi koser oss foran tv-skjermen.

Ja, du kan klø deg i hodet av dette, men det å ruse seg på kakao har faktisk blitt en greie. Og nå sprer trenden seg rundt om på nattklubber i Europa.

I Berlin arrangeres det for eksempel en månedlig fest kalt «Lucid», der det ikke serveres alkohol, men folk heller fester og danser hele natten kun på rusen fra kakao – som enten inntas i pulverform, pilleform, eller i form av drikke.

LES OGSÅ: Derfor er syntetiske rusmidler så farlig

Belgisk sjokoladeprodusent startet trenden

At det går an å ruse seg på kakao er likevel ikke helt nytt, i hvert fall ikke ifølge Stine Marie Havig, lege i spesialisering ved Folkehelseinstituttets avdeling for Rettstoksikologisk fortolkning.

– Vi har hørt om en sjokoladeprodusent fra Belgia, Dominique Persoone, som lager ulike typer kakaopulver som kan sniffes med et lite plastapparat. Hensikten er visstnok å stimulere luktesansen i stedet for smakssansen, sier hun til KK.no.

TRENDSKAPEREN: Det var den belgiske sjokolademakeren Dominique Persoone som skapte denne nye kakaotrenden, og har blant annet utviklet et apparat som skal gjøre det enkelt å sniffe kakao. Foto: Reuters
TRENDSKAPEREN: Det var den belgiske sjokolademakeren Dominique Persoone som skapte denne nye kakaotrenden, og har blant annet utviklet et apparat som skal gjøre det enkelt å sniffe kakao. Foto: Reuters Vis mer

Og den verdensberømte sjokolademakeren lagde like greit et eget apparat for å kunne sniffe kakao, og bedyrer at dette er en måte å nyte sjokoladens gode effekter på uten å få i seg alle kaloriene. Jøss, det høres jo lovende ut. Og hvor enn rart det høres ut så er det sikkert langt tryggere enn kokain. Men hvilken effekt det gir er en annen sak.

– Slik vi oppfatter produktet skal det ikke utløse en tydelig rusopplevelse. Imidlertid kjenner vi ikke til innholdet i selve pulveret, så det er vanskelig å uttale seg om forventet effekt, forteller hun.

LES OGSÅ: Mørk sjokolade teller som en grønnsak

Skal gjøre oss lykkelige og energiske

Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky sier til KK.no at kakao har vært brukt i mange hundre år, både som medisin og til nytelse. Og at kakao inneholder over tre hundre stoffer som kan påvirke hjernen og gi oss en følelse av velvære.

– Sjokoladen slipper løs en rekke signalstoffer i hjernen, spesielt de «glade» endorfinene som senker stressnivået, reduserer smertefølsomheten og gir oss en følelse av lykkerus. Dermed er det helt sant at sjokolade er utmerket trøstemat, forteller hun. 

Sjokoladespising stimulerer også hjernens produksjon av serotonin, en kjent oppkvikker, noe også partydopet MDMA gjør. Det er aminosyren tryptofan i sjokoladen som øker serotoninproduksjonen. Til sammen skal dette kunne skape en behagelig følelse av lykke.

KAKAOPARTY: Hver måned arrangeres det en fest i Berlin kalt «Lucid», der det ikke serveres alkohol, men folk danser hele natten kun på rusen fra kakao Foto: Shutterstock / sickmoo
KAKAOPARTY: Hver måned arrangeres det en fest i Berlin kalt «Lucid», der det ikke serveres alkohol, men folk danser hele natten kun på rusen fra kakao Foto: Shutterstock / sickmoo Vis mer

– Blant de over tre hundre stoffene i kakaobønnen, finner vi ett helt spesielt stoff, fenyletylamin. Dette signalstoffet kalles av og til for sjokoladeamfetamin og virker på blodtrykket og blodsukkernivået slik at kroppen tolker det som opprømthet og årvåkenhet, sier Arsky. 

På samme måte som det narkotiske stoffet amfetamin løfter fenyletylamin humøret og minsker depresjonsfølelser, men heldigvis har det ikke en vanedannende effekt. 

Dette stoffet har også blitt omtalt som kjærlighetsmedisin, fordi du får den samme pulsøkningen ved å spise kakao som når du er forelsket.

Havig forteller at både fenyletylamin og anandamid er stoffer som også er naturlig til stede i kroppen.

– Begge disse stoffene har effekter på hjernen, blant annet stimulerer de lystsenteret og påvirker belønningssystemet, forklarer Havig.

Kakao inneholder også magnesium, et mineral som er viktig for flere av kroppens funksjoner, og som sies å skulle hjelpe kroppen med å slippe spenninger og dermed slappe mer av. 

SJOKOLADEGLAD: Kakao inneholder over tre hundre stoffer som kan påvirke hjernen og gi oss en følelse av velvære. Foto: Shutterstock / indira's work
SJOKOLADEGLAD: Kakao inneholder over tre hundre stoffer som kan påvirke hjernen og gi oss en følelse av velvære. Foto: Shutterstock / indira's work Vis mer

Gir ikke utpreget rus

Ifølge professor i psykologi ved NTNU, Magne Arve Flaten, inneholder kakao en del av de samme stoffene som kaffe, deriblant koffein som virker mentalt oppkvikkende og fysiologisk stimulerende. Men også teobromin, som har omtrent samme effekt som koffein. 

– I tillegg er det mye fett og sukker i kakao, som kan stimulere området i hjernen som har med lyst å gjøre. Det er også diskutert i vitenskapelig litteratur om koffein kan påvirke lyst, sier han til KK.no. 

– Til sammen kan kanskje mental og fysiologisk stimulans sammen med aktivering av lyst i hjernen gi en følelse av rus, ved passende doser. Det som antakelig er like viktig er forventningene den som inntar kakao har. Om man tror dette vil gi rus, så vil det ofte gi en opplevelse av rus, legger han til.

Dette betyr likevel ikke at du kan løpe på butikken og kjøpe en pakke Regia kakao og tro at du er klar for fest. 

– Mengdene av de ulike stoffene i sjokolade og vanlig kakaopulver som brukes til baking vil variere, men er vanligvis relativt små og effektene er derfor begrenset. Imidlertid frarådes sniffing av alle typer produkter, presiserer Havig.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: