Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
RS-virus (RSV) er en hyppig årsak til nedre luftveisinfeksjoner hos spedbarn og småbarn - men luftveisinfeksjonen kan også ramme eldre.
I sommer godkjente EU-kommisjonen verdens første RS-vaksine, og nå er den kommet til Norge. Målgruppa er i første omgang voksne over 60 år og eldre med underliggende sykdom.
Men ønsker du å ta den, må du betale den selv.
Selve vaksinen koster 2342 kroner. I tillegg må du betale legekontoret for å sette vaksinen på deg.
Avdelingsdirektør for avdeling for smittevern og vaksine i Folkehelseinstituttet, Are Stuwitz Berg, sier til Vi.no at så lenge vaksinen ikke er i et vaksineprogram for eldre, eller inn i blå resept-ordningen, må pasienten betale hele beløpet selv. Men dette kan det bli endring på i framtida, som du kan se Berg fortelle mer om nedenfor.
Behovet for gjentatt vaksinering er ennå ikke fastslått, men ifølge FHI tyder foreløpige data på at effekten av én dose skal vare i minst to år.

Blå resept: Reglene, begrensningene og mulighetene
Vi Pluss
Medisiner på blå resept? Disse slipper egenandel
Hvem anbefaler FHI RS-vaksinen til?
I en nylig publisert veileder om RS-vaksinasjon, svarer FHI på spørsmålet om hvem denne nye vaksinen anbefales til:
- Hos voksne kan økende alder sammen med underliggende sykdom øke faren for alvorlig infeksjon med luftveisvirus. RSV-vaksinen kan vurderes til voksne i alderen 60 år og eldre med underliggende sykdom, skriver FHI.
De forteller også at forekomsten av RSV-infeksjoner hos voksne og eldre er mindre undersøkt, men at det er økende anerkjennelse av at RSV medfører mer sykdom og sykehusinnleggelser blant personer over 60 år enn tidligere anslått. Underliggende sykdom øker faren for alvorlig infeksjon. Ifølge vaksineprodusenten er det pasienter med underliggende medisinske tilstander, som diabetes og kronisk hjerte- og lungesykdom, som representerer flertallet av RSV-sykehusinnleggelsene.
Vaksinen er 83 prosent effektiv for å beskytte mot RS-relaterte sykdommer hos personer i alderen 60 år eller eldre, med generelt milde bivirkninger, ifølge EUs legemiddeltilsyn EMA, skriver Dagens Medisin. Vaksinen er testet på 25 000 personer i 17 land.
Aftenposten skriver at rundt 270.000 pasienter over 60 år blir innlagt på sykehus i Europa som følge av RSV-infeksjon hvert år - og at viruset fører til rundt 20 000 dødsfall.

Betaler 181 mill. kr i året for medisiner: De fleste må dekke alt selv

2 av 5 har ingen anelse om risikoforskjellene
- Kan bli aktuelt for et voksenvaksinasjonsprogram
Dette er altså den første vaksinen mot RS-virus. Men ettersom vaksinen foreløpig ikke er inkludert i noe vaksinasjonsprogram eller er tatt inn i blåreseptordningen, må pasienten betale hele vaksineringen selv. Men dette kan det imidlertid bli en endring på, selv om det ifølge Berg er for tidlig å kunne si noe sikkert om på nåværende tidspunkt:
- RSV-vaksine kan bli aktuelt for et eventuelt voksenvaksinasjonsprogram, tilsvarende som for korona- og influensavaksine, men for at regjeringen vil vurdere om en vaksine skal innlemmes i det nasjonale vaksinasjonsprogrammet er det en omfattende utredning som må gjøres - og som følgelig tar tid, sier Berg.
Vaksineprodusenten har søkt om at RSV-vaksinen kan inngå i et nasjonalt vaksinasjonsprogram for voksne.
- Det er også en mulighet å innlemme dette i blåresept-forskriften, men også det krever en utredning, om enn en litt enklere en, påpeker Berg.
Medisiner eller vaksiner som er godkjent under blåreseptordningen inngår i frikortordningen - og du betaler kun egenandel.

Nå: Økning vedtatt - du må betale mer for medisiner fra nyttår

Så mye mer koster de mest brukte medisinene deg i 2023
Hva med voksenvaksinasjon?
Per i dag finnes det ikke et eget voksenvaksinasjonsprogram i Norge, og ikke alle vaksinene du tar som barn gir livslang beskyttelse. For noen av vaksinene er det behov for oppfriskningsdoser i voksen alder, som boosterdoser mot difteri, tetanus, kikhoste og polio som anbefales voksne hvert 10. år.
Noen vaksiner anbefales også til eldre fordi alder utgjør en risiko for alvorlig forløp av noen sykdommer.
Men tall fra FHI viser at vaksinasjonsdekningen blant voksne og eldre er lavere enn ønsket:
- Ifølge FHI er vaksinasjonsdekningen i influensavaksinasjonsprogrammet lavere enn målsettingen på 75 prosent. Årets influensavaksine er snart tilgjengelig i landets kommuner (fra uke 40).
- Kun tre av ti tar pneumokokkvaksinen, som beskytter mot blant annet lungebetennelse og alvorlig sykdom - og som anbefales til cirka 1,3 millioner nordmenn.
Her kan du se FHIs oversikt over anbefalte vaksiner for voksne.
«Folkehelseinstituttet leverte etter oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet en utredning av voksenvaksinasjonsprogram i oktober 2018. Der ble det foreslått å etablere et vaksinasjonsprogram for voksne som blant annet kan inkludere vaksine mot influensa, pneumokokksykdom, samt oppfriskningsvaksinasjon til voksne mot difteri, tetanus, kikhoste og polio hvert 10. år. Det er foreløpig ikke gjort noe politisk vedtak knyttet til anbefalingen,» skriver FHI.
De forteller videre at land som Sverige, Danmark og Nederland har etablert vaksinasjonsprogram knyttet til pneumokokkvaksiner til voksne, som et supplement til influensa- og koronavaksine.