Vaksine mot RS-virus

Ny vaksine mot luftveisinfeksjon for voksne - men den koster deg … mye

RS-virus kan gjøre småbarn alvorlig syke, men luftveisinfeksjonen kan også gi alvorlig sykdom hos voksne og eldre. Nå er vaksinen her, etter 60 år med forskning.

VAKSINE MOT RS-VIRUS: Fra i høst kan du for første gang vaksinere deg mot RS-virus, som også kan ramme eldre. Målgruppa er voksne over 60 år og eldre med underliggende sykdom. Foreløpig må du imidlertid betale full pris for vaksinen selv, da den ikke inngår i verken vaksinasjonsprogram eller i blåreseptordningen. Prisen? 2342 kroner. Foto: NTB/Shutterstock
VAKSINE MOT RS-VIRUS: Fra i høst kan du for første gang vaksinere deg mot RS-virus, som også kan ramme eldre. Målgruppa er voksne over 60 år og eldre med underliggende sykdom. Foreløpig må du imidlertid betale full pris for vaksinen selv, da den ikke inngår i verken vaksinasjonsprogram eller i blåreseptordningen. Prisen? 2342 kroner. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

RS-virus (RSV) er en hyppig årsak til nedre luftveisinfeksjoner hos spedbarn og småbarn - men luftveisinfeksjonen kan også ramme eldre.

I sommer godkjente EU-kommisjonen verdens første RS-vaksine, og nå er den kommet til Norge. Målgruppa er i første omgang voksne over 60 år og eldre med underliggende sykdom.

Men ønsker du å ta den, må du betale den selv.

Selve vaksinen koster 2342 kroner. I tillegg må du betale legekontoret for å sette vaksinen på deg.

Avdelingsdirektør for avdeling for smittevern og vaksine i Folkehelseinstituttet, Are Stuwitz Berg, sier til Vi.no at så lenge vaksinen ikke er i et vaksineprogram for eldre, eller inn i blå resept-ordningen, må pasienten betale hele beløpet selv. Men dette kan det bli endring på i framtida, som du kan se Berg fortelle mer om nedenfor.

Behovet for gjentatt vaksinering er ennå ikke fastslått, men ifølge FHI tyder foreløpige data på at effekten av én dose skal vare i minst to år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.