Nye studier kobler ultraprosessert mat til tarmkreft og hjertesykdom

Ifølge en italiensk og en amerikansk studie øker inntak av ultraprosessert mat risikoen for tarmkreft og hjerte- og karsykdom.

IKKE DEN SUNNESTE MIDDAGEN: Frossenpizza er blant matvarene som er ultraprosesserte. Foto: NTB Shutterstock
IKKE DEN SUNNESTE MIDDAGEN: Frossenpizza er blant matvarene som er ultraprosesserte. Foto: NTB Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Ultraprosessert mat øker risikoen for tarmkreft og hjertesykdom ifølge nye studier publisert i det vitenskapelige tidsskriftet BMJ.

Den ene studien, som viser sammenhengen mellom ultraprosessert mat og tarmkreft, er utført ved Tuft University. Ifølge Forskning.no viser studien, som har fulgt 200.000 helsearbeidere i USA gjennom flere år, at mennene som spiste ultraprosessert mat hadde 29 prosent høyere risiko for å utvikle tarmkreft sammenlignet med mennene som spiste minst av denne typen mat. Forskerne fant ingen sammenheng for kvinner.

Les også om det nye, nasjonale screeningprogrammet for tarmkreft i Norge, som innebærer at alle blir kalt inn ved fylte 55 år.

Den andre studien, som er utført ved IRCCS NEUROMED, undersøkte sammenhengen mellom hjerte- og karsykdom og ultraprosessert mat på 23.000 italienere. De som spiste mest ultraprosessert mat hadde 27 prosent høyere risiko for hjerte- og karsykdom og 19 prosent høyere risiko for å dø for tidlig, enn de som spiste minst ultraprosessert mat.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer