Kroppsanalyse

Nysgjerrig på hva kroppen din består av?

En kroppsanalyse viser fordelingen mellom fett og muskler, noe som gir et mer nøyaktig svar enn BMI.

KROPPSANALYSE: En kroppsanalyse kan fortelle deg hvor mye fett og muskler kroppen din består av.  Foto: Shutterstock / Jacob Lund
KROPPSANALYSE: En kroppsanalyse kan fortelle deg hvor mye fett og muskler kroppen din består av. Foto: Shutterstock / Jacob Lund Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du noen gang lurt på hva kroppen din egentlig består av? BMI og vekt er lite presist, da det ikke skiller mellom muskelmasse og fett. For de spesielt interesserte er det mulig å finne det ut, for eksempel ved å ta en kroppsanalyse.

Flere treningssentre tilbyr kroppsanalyse, og det finnes ulike maskiner. De fleste maskinene som er tilgjengelige i dag benytter seg av en teknikk kalt bioelektrisk impedans-analyse (BIA), som blant annet måler fett og muskler på ulike deler av kroppen, total fettprosent, muskelmasse og kroppsvann. 

– Mekanikken som brukes på disse maskinene er forholdsvis nøyaktig, men for at resultatet skal bli  mest mulig riktig, må man følge en del standardbetingelser – for eksempel å teste seg tidlig på dagen. De beste maskinene blir brukt i forskning, så det kan gi et presist resultat, sier Tine Sundfør.

Sundfør er klinisk ernæringsfysiolog, høyskolelektor og jobber med livsstilsveiledning i Synergi Helse. 

– Det er positivt at man kan se fordelingen mellom muskelmasse og fettmasse. Noen personer har høy BMI, men mye muskler og lav fettprosent, og er derfor innenfor «normalen». 

LES OGSÅ: Er det mer gunstig å trene om morgenen? Dette sier ekspertene!

Kan være nyttig å følge kroppens utvikling

Ifølge Atle Arntzen, som er PT-manager for SATS Elixia, vil maskinen de bruker (InBody) gi et utmerket utgangspunkt/status på hvordan tingenes tilstand er.

– Du kan for eksempel ta en test før du går i gang med en vektreduksjonsperiode eller starter med en opptreningsfase etter skade. Resultatene fra InBody kan du bruke for å skreddersy både kostplaner og/eller treningsopplegg, og dermed få en 100 prosent skreddersydd og individuell plan som alltid gir det beste resultatet.

I ettertid kan du ta en ny måling og se hvilke aspekter av din helse som har forbedret seg. 

– Medlemmene våre er naturlig nok meget begeistret for denne type oppfølging, da de får umiddelbar feedback på om kost- og treningsopplegget fungerer.

LES OGSÅ: Treningen som forbrenner lenge etter økten er over

– Alle kan ha nytte av en kroppsanalyse

Ifølge Arntzen brukes InBody av mange brukergrupper, blant annet toppidrettsutøvere, jagerflygere, soldater og mosjonister. Han mener at medlemmer som tar en slik analyse blir motivert av å få en grundig status, og drives av å se sin egen fremgang. 

– Alle kan ha nytte av en slik test, da det er interessant å se hvordan kroppen reagerer på endring i for eksempel livsstil, under stress og lignende. Ved vektreduksjon er det ønskelig at fett forsvinner og ikke muskler, da er InBody en ypperlig og sikker måte å sjekke dette på.

Leverandøren av InBody mener at testen ikke skal utføres av personer under 18 år eller gravide kvinner, uten at det er et tverrfaglig opplegg rundt dette. 

– Testen tas i samarbeid med en fagperson. Våre personlige trenere er fagutdannet, og legger til rette for å skape en trygg arene til medlemmets beste, der de jobber sammen mot et felles mål, sier Arntzen.

LES OGSÅ: Får du ikke resultater av treningen din?

Skeptisk til kroppsanalyse som trend

Sundfør er likevel redd for at slike kroppsanalyser skal bli en «trend» på treningssenterne, og dermed bidra til å øke fokuset på «den perfekte kroppen». 

– Noen av tallene kan være ganske brutale. Slike tester tar ikke hensyn til genetikk og variasjon. Hvis man har jobbet hardt og gått ned i vekt, og får et negativt resultat på en slik test, kan det være demotiverende. 

Noen av kroppsanalysene gir en «helsescore» som ikke er særlig pålitelig, ifølge ernæringsfysiologen.

– Maskinen vet ikke om du røyker eller har høyt blodtrykk. Noen har mye fett fordelt på rumpe og lår, men er i god fysisk form. Høy fettprosent trenger ikke å være forbundet med dårlig helse. Genetikk spiller en stor rolle.

LES OGSÅ: Silje Torp: - Å trene styrke er feminisme i praksis!

Kan være et nyttig verktøy

Sundfør påpeker at det er viktig at personene som gjennomfører testene har god kompetanse på området. Det som er «ideelt» ifølge skjemaet, er tatt ut ifra gjennomsnittsmål, og det er ikke nødvendigvis det du skal strekke deg etter.

– Du kommer langt med målebånd og vekt. Dersom livvidden går ned, går fettmassen ned. 

Kroppsanalyser kan bidra til et negativt kroppsfokus, noe som spesielt kan være «farlig» for unge jenter, men også eldre kvinner. 

– Prøv å fokusere på det som er positivt – ikke heng deg opp i tall og detaljer. Slike analyser kan være et nyttig hjelpemiddel for de som skal starte med en livsstilsendring, og dermed være motiverende, men du bør ha nok selvinnsikt til å vite hvordan resultatene kan påvirke deg.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer