Hjelp mot inkontinens:

- Nytt liv av botox i blæra

En fjerdedel av alle kvinner lekker, og risikoen øker med alderen. Men det finnes hjelp å få. For Anita (60) ble redningen botox.

Urinlekkasjer kan være svært hemmende. Derfor er det så viktig å vite at det finnes hjelp å få, forteller Anita. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB
Urinlekkasjer kan være svært hemmende. Derfor er det så viktig å vite at det finnes hjelp å få, forteller Anita. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

I 25 år av sitt liv prøvde Anita Hansen (60) å finne riktig behandling av inkontinens etter en fødselsskade. 25 år med plager som føltes så hemmende at hun ofte ikke våget å gå hjemmefra.

- Inkontinens går ut over livskvaliteten. Du blir isolert av ikke å vite om du rekker fram til do i tide, ingen vil tisse på seg når de er på besøk, konstaterer hun.

- Jeg var nesten ikke utenfor døra. Da jeg fikk behandling, kunne jeg plutselig være sosial igjen. Være med familien, gå på butikken, bare det å våge seg inn i et prøverom for å prøve klær!

Skambelagt plage

Som leder av Nofus, Norsk forening for personer med urologiske sykdommer og inkontinens, er det ofte hun som tar telefonen de tre dagene i uken linja er åpen for alle som lurer på noe. Det har lært henne at svært mange lider i stillhet.

- Dette er et stigmatisert problem i aller høyeste grad. Det er fortsatt mange som ikke tør å snakke høyt om plagene sine, fordi det er skambelagt. Og når vi ikke snakker om det, får vi heller ikke formidlet at det er hjelp å få. Det finnes så mange hjelpemidler, men folk vet ikke om dem.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.