Behandling av Alzheimer

Nytt medikament mot Alzheimer ikke godkjent i EU: - Egentlig et stort skritt framover

Medikamentet abucanumab ble tidligere i år godkjent i USA, men det europeiske legemiddelverket sa nylig nei til godkjenning i EU. Forskningssjef Geir Selbæk avviser at dette er dårlige nyheter. - Tvert imot, sier han.

ALZHEIMER: Om lag 100 000 nordmenn er i dag rammet av demens. Opptil 70 prosent av disse har Alzheimer, som fører til karakteristiske forandringer i hjernen. Foto: NTB / Shutterstock
ALZHEIMER: Om lag 100 000 nordmenn er i dag rammet av demens. Opptil 70 prosent av disse har Alzheimer, som fører til karakteristiske forandringer i hjernen. Foto: NTB / Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Et nytt medikament som skal kunne motvirke demenssykdommen Alzheimer, ble tidligere i år godkjent i USA. Men det europeiske legemiddelverket EMA besluttet nylig at det ikke godkjennes for bruk i Europa.

- EMAs beslutning var som forventet, og absolutt ikke en nedtur. Snarere tvert imot, sier forskningssjef Geir Selbæk ved Nasjonalt senter for aldring og helse.

En kur mot Alzheimer?

Medikamentet aducanumab er det første som ser ut til å kunne påvirke selve sykdomsforløpet ved Alzheimer, ved at det fjerner stoffet beta-amyloid i hjernen. Det er bred enighet blant forskere om at dette stoffet bidrar til utvikling av sykdommen.

- Utviklerne av medikamentet har vist at aducanumab fjerner amyloid i hjernen, men de har foreløpig ikke greid å vise at det også bedrer symptomene på demens. Det amerikanske legemiddelverket FDA regner det likevel som sannsynlig at medikamentet også vil bedre symptomene og har derfor godkjent det, men det kjøper ikke EMA. De vil ha bevis på at det virker på selve symptomene før de godkjenner det for bruk i Europa, forklarer Selbæk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.