NUGATTI ZERO: Nugatti Zero er et sunnere alternativ enn vanlig Nugatti, men ifølge eksperten inneholder pålegget et søtstoff som enkelte kan få magetrøbbel av.  Foto: Shutterstock / alexpro9500
NUGATTI ZERO: Nugatti Zero er et sunnere alternativ enn vanlig Nugatti, men ifølge eksperten inneholder pålegget et søtstoff som enkelte kan få magetrøbbel av. Foto: Shutterstock / alexpro9500 Vis mer

Nugatti Zero

Nytt sjokoladepålegg kan gi noen av oss magetrøbbel

Sukkerfritt er ikke alltid bedre.

Dersom du er glad i søte pålegg har du helt sikkert fått med deg at du snart vil finne en helt ny type sjokoladepålegg i butikkhyllene - nemlig Nugatti Zero, som er et sjokoladepålegg helt uten tilsatt sukker. 

Betyr det at vi endelig har fått et sunnere sjokoladepålegg, eller er Nugatti Zero akkurat like usunn som den valige Nugattien? (Se detaljert informasjon om  ingredienser og næringsinnhold nederst i artikkelen)

LES OGSÅ: - Et av de absolutt mest usunne påleggene

Et bedre valg enn vanlig Nugatti 

Fedon Alexander Lindberg, som er lege og kostholdsekspert, forteller at Nugatti Zero er utvilsomt sunnere enn vanlig Nugatti – som er en sukkerbombe av dimensjoner. 

- Nugatti Zero er svært fiberrik og inneholder en type fiber (inulin) som er bra for tarmfloraen, blodsukkeret og blodkolesterolet. I tillegg inneholder det nesten 45 prosent mer hasselnøtter, som bidrar med mer protein, sunt fett og fiber. 

- Men selv om proteininnholdet i Nugatti Zero er høyere enn i vanlig Nugatti, er produktet fortsatt ikke proteinrikt. 

Lindberg mener også at valget av solsikkeolje som tilsatt fettkilde ikke er ideelt , da oljen inneholder for mye omega-6 flerumettet fett.

- Det hadde vært bedre med en kombinasjon av rapsolje/ olivenolje og linfrøolje. Det mest positive med pålegget er at det ikke er tilsatt sukker og at karbohydratmengden er mer enn halvert. Egentlig er det enda mindre, for mesteparten av karbohydratene kommer fra sukkeralkoholen maltitol, og ikke fra sukker eller stivelse, forklarer han. 

NUGATTI ZERO: Eksperten mener at Nugatti Zero er et mye bedre alternativ enn den vanlige Nugattien som er proppfull av sukkker.  Foto: VG
NUGATTI ZERO: Eksperten mener at Nugatti Zero er et mye bedre alternativ enn den vanlige Nugattien som er proppfull av sukkker. Foto: VG Vis mer

LES OGSÅ: Påleggstabbene du bør unngå

Enkelte kan få magetrøbbel av maltitol 

Lindberg forteller at det imidlertid ikke er alle som tåler maltitol like godt. 

- Maltitol kan hos noen gi luft i magen og løs avføring dersom de spiser mer enn ti gram daglig- her er noen mer ømfintlig enn andre. Videre gir maltitol mest blodsukkerstigning av alle sukkeralkoholer, men halvparten så mye sammenlignet med sukker. 
Sånt sett mener han at det hadde vært bedre hvis produktet hadde blitt søtet med erytritol, som er et naturlig søtstoff som gir null kalorier og null blodsukkerstigning. 

- Noen ville nok heller ønsket seg stevia (naturlig søtstoff) i stedet for sukralose (kunstig søtstoff), men det en mindre detalj uten sikker ernæringsmessig betydning, sier han. 

Hva er din konklusjon?

- Alt i alt, forutsatt at smaken leverer, er Nugatti Zero sunnere enn vanlig Nugatti, men ikke helt «Rolls Royce» ernæringsmessig. Men den kan kanskje bli forbedret etter hvert?

Linn Anne Bjelland Brunborg, som er fagsjef for ernæring og helse i Orkla Foods, forteller at de er fult klar over at sukkeralkoholen maltitol kan gi magetrøbbel ved et høyt inntak. 

- Dette har vi selvfølgelig passet på når vi utviklet produktet vårt - dette gjelder jo for alle produkter som inneholder søtstoffer, at ved store inntak så kan du få magetrøbbel. 

- Hvis du spiser en normal porsjon med Nugatti Zero skal ikke dette være noe problem. De sier at du ikke skal ha mer enn 10 gram maltitol per 100 gram sjokoladepålegg, og dette ligger vi under. I tillegg er det vel ingen som spiser så mye sjokoladepålegg? 

Hva er tanken bak det nye produktet? 

- Det som har vært hoved hensikten vår her er å tilby et sjokoladepålegg til dem som spiser for mye sukker eller ønsker å være enda mer bevisst i matveien, sier hun. 

LES OGSÅ: Hva er sunnest av stevia og aspartam?

Lag ditt eget sjokoladepålegg fra bunn 

Selv om Nugatti Zero er et langt bedre valg enn vanlig Nugatti, synes vi at du heller skal lage sjokoladepålegget selv – så vet du akkurat hva det inneholder. Nedenfor finner du oppskriften på et hjemmelaget sjokoladepålegg som kun inneholder noen få ingredienser: 

Dette trenger du: 

  • 2 dl hasselnøtter
  • 3-4 ss kakaopulver
  • 3 ss agavesirup 
  • 1/2 ts salt
  • Litt vann til riktig konsistens
  • Kokosolje om du ønsker den mer kremete


Slik gjør du: Rist nøttene i ovnen på 180 grader i 10 minutter. La de avkjøle seg før du legger de i en foodprocessor eller lignende med agavesirup, kakaopulver og salt. Hell på med litt vann etter behov, og kjør den til du får en myk røre. Ønsker du en mer kremete konsistens, kan du tilsette litt kokosolje.

Lyst til å prøve en annen variant? Her finner du Lindbergs oppskrift på hjemmelaget Nugatti!

LES OGSÅ: Slik unngår du å få i deg for mye sukker

Ingredienser og næringsinnhold per 100 gram

Nugatti Zero uten tilsatt sukker
Ingredienser: Kostfiber (inulin), solsikkeolje, hasselnøttkjerner 13 %, søtstoffer (maltitol), sukralose, skummetmelkpulver, kakaopulver 6%, stivelse, mysepulver (melk), emulgator (soyalecitin, E741), aroma. Med et naturlig innhold av sukker. Inneholder søtstoff.

Næringsinnhold per 100 gram:
487 kcal
35 gram fett, hvorav mettede fettsyrer 4,6 gram
27 gram karbohydrat, hvorav sukkerarter 11 gram
7 gram protein
26 gram kostfiber

Vanlig Nugatti
Ingredienser: sukker, solsikkeolje, hasselnøttkjerner 9 %,
mysepulver/vasslepulver ( melk), kakaopulver 4 %,
skummetmelkpulver/skummjölkspulver, emulgator ( soyalecitin, E471), aroma.

Næringsinnhold per 100 gram:
522 kcal
28 gram fett, hvorav mettede fettsyrer 3,4 gram
63 gram karbohydrat, hvorav sukkerarter 62 gram
4,2 gram protein
Ingen informasjon om kostfiber

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop