Hårplukking:

- Ofte sitter de og drar ut hårene uten at de tenker over det

Over 100.000 nordmenn kan ha denne lidelsen, ifølge studier.

HÅRPLUKKING: - Trikotillomani er en lidelse som kjennetegnes av at personer ikke klarer å stoppe å nappe ut hår, sier legen til KK.
HÅRPLUKKING: - Trikotillomani er en lidelse som kjennetegnes av at personer ikke klarer å stoppe å nappe ut hår, sier legen til KK. Vis mer
Publisert

De fleste av oss har nok på et eller annet tidspunkt nappet uønsket hår på kroppen. Enten det er på øyenbrynene, magen eller andre steder på kroppen. Det er veldig normalt, og handler om et ønske om å fjerne uønsket hårvekst.

Trikotillomani kjennetegnes derimot av tvangsmessig, repeterende napping av hår fra hodebunnen, øyevippene og andre deler på kroppen. Ofte gjøres det gjentatte forsøk på å stoppe uten å lykkes, og lldelsen kan føre til merkbart hårtap og vonde følelser.

Det regnes som en tilstand med manglende impulskontroll, på lik linje med pyromani, kleptomani og spillavhengighet.

Symptomene inkluderer en sterk trang til å trekke ut hår, en følelse av lettelse etter hårnapping og nakne flekker der håret har blitt nappet.

Studier blant studenter i USA viser at rundt to prosent rammes av lidelsen, og kvinner er mest utsatt, Hvis denne studien kan overføres til Norge betyr det at over 100.000 nordmenn sliter med uønsket hårnapping.

Hvorfor er det så mange som napper ut hår uten at de egentlig ønsker det?

MYE SKAM: - De sa det var flaut, skamfullt og vanskelig å be om hjelp. Det handler om manglende impulskontroll og er tvangspreget. Det kan sammenlignes med kleptomani, sier eksperten til KK.
MYE SKAM: - De sa det var flaut, skamfullt og vanskelig å be om hjelp. Det handler om manglende impulskontroll og er tvangspreget. Det kan sammenlignes med kleptomani, sier eksperten til KK. Vis mer

Napper både øyevipper, øyenbryn og hodehår

- Trikotillomani er en lidelse som kjennetegnes av at personer ikke klarer å stoppe å nappe ut hår. Dette kan både være øyevipper, øyenbryn og hodehår. Ungdom helt ned i 12-årsalderen kan begynne med denne uvanen, og de har store vanskeligheter med å slutte.

Det sier Caroline Strandhagen, som er hudlege ved Hudklinikken, til KK.

Strandhagen sier at problemet ses litt oftere hos kvinner enn hos menn.

- Man antar at cirka 2 prosent av befolkningen har lidelsen, men den er ikke like uttalt hos alle, forklarer hun.

Ifølge hudlegen er det ofte vanskelig å få pasientene til å slutte med denne uvanen, selv om de gjerne vil.

- Ofte sitter de og drar ut hårene uten at de tenker over det. Mange har psykiske lidelser som årsak til at de har begynt å nappe hårene, forklarer Strandhagen.

FLEST KVINNER RAMMES: Studier blant studenter i USA viser at rundt 2 prosent rammes av lidelsen, og kvinner er mest utsatt,
FLEST KVINNER RAMMES: Studier blant studenter i USA viser at rundt 2 prosent rammes av lidelsen, og kvinner er mest utsatt, Vis mer

Lite fokus rundt denne lidelsen

- Trikotillomani er en lidelse som kjennetegnes av gjentatt hårnapping, som fører til synlig hårtap og er ledsaget av mislykkede forsøk på å stoppe eller redusere atferden.

Det bekrefter Tove Gundersen, som er generalsekretær i Rådet for psykisk helse, til KK.

Omfanget er uklart i Norge, og Gundersen har opplevd et par ganger at kvinner tar kontakt med Rådet for psykisk helse på grunn av trikotillomani.

- De ønsket støtte og sa det var flaut, skamfullt og vanskelig å be om hjelp. Det handler om manglende impulskontroll og er tvangspreget. Det kan sammenlignes med kleptomani. Studier blant studenter i USA viser at rundt 2 prosent har det, og kvinner er oftest rammet, forklarer Gundersen.

Det er lite oppmerksomhet rundt denne lidelsen, og det er mange som går uten behandling. Skam over uvanen er ofte uttalt hos de som sliter.

- Det er viktig å be om hjelp for uvaner og problemer som påvirker deg negativt i hverdagen og reduserer livskvaliteten. Det starter med erkjennelse og mot, sier Gundersen.

Kan skyldes stress

Noen har psykiske lidelser som angst og depresjon samtidig med trikotillomani. Psykisk uro er nesten alltid til stede ved tilstanden.

- Problemene kommer ofte i kombinasjon med stress, mens andre får problemer med å kontrollere impulsene når de slapper av. Noen, særlig barn, kan også nappe hår fra andre eller fra kjæledyr. Noen putter hårene i munn, tygger og svelger de, sier Gundersen.

For å bli kvitt uvanen anbefaler Gundersen å prøve adferdsterapi.

- Det å endre vaner regnes som det mest effektive når voksne skal slutte med å nappe hår. Gjennom kunnskap lærer mange å kontrollere nappingen, sier hun.

VALGTE ÅPENHET: Amy Shumer har valgt å være åpen om at hun har trikotillomani.
VALGTE ÅPENHET: Amy Shumer har valgt å være åpen om at hun har trikotillomani. Vis mer

Åpnet seg opp om lidelsen

Den amerikanske standupkomikeren Amy Schumer har allerede snakket offentlig om fettsuging og graviditet, i tillegg til at hun har bidratt til mer åpenhet rundt eendometriose. Nå har hun også valgt å være åpen om at hun har trikotillomani, skriver womenshealth.com.au.

Avsløringen kom etter at Schumers siste komedie-dramaserie Life & Beth inkluderte lidelsen i serien. Schumer snakket deretter ærlig med Hollywood Reporter i et nylig intervju, og innrømmet at trikotillomani er noe hun en gang anså som en "stor hemmelighet" og en dyp kilde til skam.

Schumer har slitt med den psykiske helsen siden hun var liten, og hun brukte parykk på grunn av mengden hår hun hadde plukket ut på den tiden. Schumer håper at åpenhet kan gjøre at andre føler seg mindre alene med lidelsen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer