Også hunden din kan få demens

Eldre hunder kan utvikle demens, akkurat som oss. Og det er særlig én ting som øker risikoen betydelig - akkurat som hos oss mennesker.

DEMENS HOS HUND: Våre firbente venner ligner mye på oss mennesker, også når de blir gamle. Hunder som er lite aktive har seks ganger så høy risiko for å utvikle demens som de som i mye aktivitet. Foto: NTB
DEMENS HOS HUND: Våre firbente venner ligner mye på oss mennesker, også når de blir gamle. Hunder som er lite aktive har seks ganger så høy risiko for å utvikle demens som de som i mye aktivitet. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Menneskets beste venn ligner kanskje mer på oss mennesker enn mange av oss tror. For visste du at eldre hunder også kan utvikle demens, akkurat som oss mennesker?

I en fersk studie fra USA, ble data samlet inn om mer enn 15 000 hunder. Eierne ble bedt om å svare på spørsmål om hundens helse, oppførsel, aktivitetsnivå og kognitive funksjon. Etter å ha analysert svarene konkluderte forskerne med at 1,4 prosent av hundene sannsynligvis led av sykdommen Canine Cognitive Dysfunction (CCD), en degenerativ hjernesykdom som har mange likhetstrekk med Alzheimer hos oss mennesker.

Hos hunder eldre enn ti år, økte risikoen for demens med mer enn 50 prosent for hvert av hundens leveår, viste studien.

Lite aktivitet øker risikoen

Men det kanskje viktigste funnet, som kan være til hjelp for både hunder og oss mennesker, er trolig dette: Hunder som var lite aktive, var mer enn seks ganger så utsatt for å utvikle demens som hunder som var mye i aktivitet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer