Økning i avhengighet: Må til behandling for bruk av beroligende legemidler

Det er en stor økning i pasienter som er avhengige av vanedannende medisiner og som må ha hjelp for å slutte. For mange eldre handler det om bruk av beroligende legemidler.

SMERTESTILLENDE: Antall opioid-avhengige pasienter har økt med 65 prosent på ti år. Og en stor andel av disse nye pasientene er eldre. Foto: NTB
SMERTESTILLENDE: Antall opioid-avhengige pasienter har økt med 65 prosent på ti år. Og en stor andel av disse nye pasientene er eldre. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Vi.no har tidligere skrevet om faren ved bruk av vanedannende medisiner og hvordan smertestillende, sovemidler og legemidler mot angst og uro kan være spesielt farlige for eldre. Du kan lese mer om hvorfor vanedannende medisiner er så farlig for eldre i denne artikkelen på Vi.no.

Nå viser en rapport fra Folkehelseinstituttet (FHI) at det er en sterk økning i opioid-avhengige.

Rapporten sier også at den største andelen av nye pasienter som får helsehjelp på grunn av denne avhengigheten, er eldre:

  • Antallet pasienter som har vært til behandling for avhengighet av opioider har økt med 65 prosent på ti år: I 2010 fikk 5412 pasienter behandling for bruk av opioider, i 2020 hadde det økt til 8954 pasienter.
  • Blant nye pasienter med en opioiddiagnose var 62 prosent over 40 år.
  • Og den største andelen av de som var 60 år eller eldre, var i behandling for bruk av beroligende legemidler.

Av den totale mengden pasienter i behandling for avhengighet i 2020, var 7 prosent 60 år eller eldre. Men det er altså de over 40 som er den største pasientgruppen når det kommer til opioider.11 prosent av pasientgruppen over 60 år er til behandling for opioider og 18 prosent for sedativer, altså beroligende legemidler.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.