<strong>DATOSTEMPLING KJØTT:</strong> Visste du at du kan spise kjøtt etter det har gått ut på dato? Faktisk blir det mørere jo lengre du venter. Foto: Shutterstock / Lisovskaya Natalia
DATOSTEMPLING KJØTT: Visste du at du kan spise kjøtt etter det har gått ut på dato? Faktisk blir det mørere jo lengre du venter. Foto: Shutterstock / Lisovskaya Natalia Vis mer

Datostempling kjøtt:

- Oksekjøtt blir bare mørere og mørere jo lengre du lar det ligge

Ja, du kan spise kjøtt som har gått ut på dato.

Publisert

Vi nordmenn har en stygg uvane. Vi kaster mye mat! Faktisk kaster vi nesten 217 000 tonn spiselig mat hvert eneste år - noe som tilsvarer hver 8. handlepose vi kjøper, eller 6000 kroner per husholdning. Dette må vi sette en stopper for og da må vi ikke være så redde for å spise utgått mat.

Tidligere har vi skrevet at du trygt kan spise egg (faktisk flere måneder etter de har gått ut på dato), melk, yoghurt, rømme, kesam, kvarg, mange typer ost, spekemat, hermetikk, brødvarer, frokostblandinger, syltetøy, posesupper, posesauser, kjeks, snacks, saft, brus og godteri.

Men visste du at du også kan spise kjøtt som har gått ut på dato? Det stemmer, og ifølge eksperten blir enkelte typer kjøtt bare bedre og bedre jo lengre du lar det ligge over dato.

LES OGSÅ: Maten du kan spise etter utgått dato

Ja, du kan spise kjøtt som har gått ut på dato

- Mye kjøtt holder lenge hvis du oppbevarer det kaldt og tett. Hele kjøttstykker av okse, lam og vilt, samt røkt kjøtt som bacon og spekemat er merket «best før», og kan spises etter utløpsdato hvis det lukter og ser bra ut, forteller Anne Marie Schrøder, som er kommunikasjonssjef hos Matvett AS, og tilføyer:

- Oksekjøtt blir faktisk bare mørere når datoen nærmer seg og noen dager over. Hvis kjøttet blir gråbrunt og konsistensen slimete skal det ikke spises.

Åse Kringlebotn, som er ernæringsfysiolog og matfaglig ansvarlig hos Nortura, mener i likhet med Schrøder at du trygt kan spise kjøtt som er gått ut på dato.

- Dette gjelder bare storfekjøtt, det vil si ku, kalv og okse. Kjøttet blir mørere for hver dag det får ligge, så derfor er det mange som «tøyer grensen» litt her, særlig restauranter, sier hun.

LES OGSÅ: Dette er noe av det sunneste kjøttet du kan spise

Vær forsiktig med bearbeidede kjøttprodukter

- Er det noen typer kjøtt man bør unngå å spise når de har gått ut på dato?

- Kjøttdeig, karbonadedeig og andre deiger og farser. Dette er på grunn av at kvernet kjøtt har stor overflate, og eventuelle bakterier sitter på overflaten. Du skal også være forsiktig med fersk kylling og kalkun.

Randi Vassbotn Norheim, som er klinisk ernæringsfysiolog og driver matfordeg.no, har tidligere fortalt at du skal være litt skeptisk til kjøttet, dersom pakningen har «blåst seg opp» før eller etter utgått dato.

- Det kan skyldes bakterier som produserer gass, men det kan også ha andre årsaker som feil på pakkemaskin, feil gassblanding, dårlig kvalitet på produkt eller feil oppbevaring.

- Hvis du tar av plasten og venter litt, kan du lukte om det er noen bakterievekst. Lukter den friskt er det ikke noen bakterievekst, og du kan trygt spise den om du gjennomsteker den. Er du usikker, bør du kaste varen, sier hun.

- Hva kan skje hvis man spiser kjøtt som er dårlig?

- Her i Norge har vi en svært høy grad av mattrygghet, så det er svært sjeldent at kjøtt som er utgått på dato kan gi sykdom, bortsett fra mageknip og ubehagelig fordøyelse, forteller Kringlebotn og legger til:

- Gravide, syke og andre med nedsatt immunforsvar bør imidlertid alltid holde seg på den sikre siden, sier Kringlebotn.

LES OGSÅ: Styr unna lammekjøttdeig og medisterdeig

Lurt å bruke sansene

Dersom du er i tvil om kjøttet er spiselig eller ikke, anbefaler ekspertene deg å bruke sansene dine.

- Ikke spis matvarer med mugg, slimete overflate eller når du er usikker på lukten. Men; vent noen sekunder fra du har åpnet emballasjen før du lukter, for pakkegass kan på noen produkter gi en ubehagelig lukt i sekundene like etter åpning.

Og hvis produktet virker greit og du ikke har planer om å spise det, kan du ifølge Vassbotn Norheim fryse det.

- Du kan gjerne fryse ned kjøttdeig på holdbarhetsdato, og ta det opp til senere bruk. Det er dog viktig at kjøttet da tines langsomt, helst i kjøleskap, og gjennomstekes godt.

- Det er ikke alle bakterier som dør under nedfrysning, for eksempel kan listeriabakterien overleve en runde i fryseboksen. God oppvarming tar imidlertid knekken på bakterien, så pass på at hele kjøttdeigen er godt gjennomstekt etter nedfrysning, har hun tidligere fortalt.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer