STEK GRØNNSAKER I OLIVENOLJE: Visste du at det er lurt å steke grønnsaker i olivenolje, da oljen "innkapsler" næringsstoffene.  Foto: Shutterstock / Ari N
STEK GRØNNSAKER I OLIVENOLJE: Visste du at det er lurt å steke grønnsaker i olivenolje, da oljen "innkapsler" næringsstoffene. Foto: Shutterstock / Ari N Vis mer

Olivenolje

- Olivenolje kan brukes til steking

Det er bare en myte at olivenolje ikke bør varmes opp, ifølge ekspertene.

Publisert

Er du blant dem som tror at det ikke er lurt å steke mat i olivenolje? Da må du tro om igjen - dette er nemlig en myte, ifølge Stig E. Karlsen, som er Senior Brand Manager i Haugen-Gruppen AS, og «Technical olive oil taster» fra O.N.A.O.O i Italia. 

- Folk flest har den oppfatning at en ikke skal steke i extra virgin olivenolje eller olivenolje, da disse har et lavt røykepunkt. Dette er en påstand som ble frontet da rapsolje ble veldig populært å bruke – den var jo norsk produsert og i Norge skal vi jo verne om de norske råvarene, sier han og legger til: 

- Sannheten er at olivenolje og rapsolje har cirka de samme røykepunktene, så dette er med andre ord ikke sant. 

LES OGSÅ: Olivenolje holder deg mett lenger

Bruk en extra virgin olivenolje av god kvalitet 

Videre forteller han at extra virgin olivenolje av god kvalitet har ofte et høyere røykepunkt (220 grader) enn både raffinert olivenolje og rapsolje - disse inneholder nemlig mye antioksidanter som gjør oljen stabil. 

Dette kan også Tine Sundfør, som er klinisk ernæringsfysiolog, bekrefte. 

- Det stemmer at en kaldpresset extra virgin olivenolje av god kvalitet egner seg godt til steking, da den tåler en høy varme - men det gjør i grunn en varmpresset olivenolje som ikke koster så mye også. Så her er det snakk om smak og behag. 

Vil man smake olivenoljen godt hvis man bruker den til steking? 

- Det man kan si er at olivenoljen er litt karakteristisk i smaken, mens rapsolje er mer smaksnøytral. Derfor passer ikke olivenoljen til alt. Jeg bruker den gjerne når jeg skal lage mat inspirert av middelhavet, som for eksempel stekt tomat, sier Sundfør. 

EXTRA VIRGIN OLIVENOLJE: Dersom du velger en extra virgin olivenolje av god kvalitet kan du fint bruke den til steking.  Foto: Shutterstock / Angel Simon
EXTRA VIRGIN OLIVENOLJE: Dersom du velger en extra virgin olivenolje av god kvalitet kan du fint bruke den til steking. Foto: Shutterstock / Angel Simon Vis mer

LES OGSÅ: Hvilke oliven er sunnest?

Lurt å steke grønnsaker i olivenolje 

Videre forteller Karlsen at det er enkelte matvarer som det lønner seg å steke i olivenolje – og da spesielt grønnsaker. 

- Det er smart å steke i extra virgin olivenolje av god kvalitet da den kapsler grønnsakene slik at de ikke absorberer mer fett enn nødvendig. Denne «innkapslingen» gjør også at vitaminer og mineraler ikke forsvinner ut av grønnsakene -  dette skjer ved koking, hvor de slippes ut i kokevannet. 

Er det noe som er viktig å tenke på når man skal steke grønnsaker og andre matvarer i olivenolje?

- Ja, du må alltid tørke av fuktighet fra kjøtt, fugl, fisk, grønnsaker og så videre som skal stekes. Det er fordi vann og varmt fett sjeldent er noen god kombinasjon, det begynner å sprute. Det er også viktig å ha dette i bakhodet når du skal steke noe som er frossent, sier han. 

Sundfør forteller at det også kan være lurt å skvette litt olivenolje over maten før du spiser. 

- Dersom du har litt olivenolje over salaten vil opptaket av de fettløse vitaminene øke, som for eksempel vitamin E - en kraftfull antioksidant som beskytter cellene dine og hjelper dem til å kommunisere med hverandre.

LES OGSÅ: Derfor bør du dampkoke maten

Slik steker du riktig 

Er du usikker på hvordan du steker med olivenolje? Nedenfor har Karlsen laget en enkel guide du kan følge: 

Er det noen matvarer man ikke bør steke i olivenolje?

- I utgangspunktet ikke, men her er det igjen snakk om smak og behag, sier han. 

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer