Blande Ibux og Paracet?

Om du bør blande disse, kommer an på hvor gammel du er

For unge er det stort sett uproblematisk å blande Ibux og Paracet. Men når du er kommet opp i en viss alder og kanskje bruker andre legemidler, kan Ibux være direkte farlig.

IBUX ELLER PARACET? Legemiddelverket er klar i sin anbefaling: Paracetamol (Paracet) bør være førstevalget blant smertestillende. Og for godt voksne er det mange farer ved å bruke ibuprofen (for eksempel Ibux). Foto: Kristin Sørdal
IBUX ELLER PARACET? Legemiddelverket er klar i sin anbefaling: Paracetamol (Paracet) bør være førstevalget blant smertestillende. Og for godt voksne er det mange farer ved å bruke ibuprofen (for eksempel Ibux). Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Folk flest oppfatter det slik at ettersom smertestillende legemidler som Ibux og Paracet er reseptfrie og kan fås kjøpt på butikken og bensinstasjonen, betyr det at dette er ganske trygge og ufarlige legemidler å bruke. Og det er de til dels: Paracetamol er trygt så lenge det brukes etter anbefalingene i pakningsvedlegget. Men Ibux er et middel som kan være ganske skummelt, sier Morten Finckenhagen, overlege ved enhet for riktig bruk av legemidler i Statens legemiddelverk.

- Hvis man tar Ibux over tid, vil mange få mageplager, og man kan også utvikle magesår. I kombinasjon med andre legemidler, og da særlig i gruppen over 50, kan det være veldig farlig, advarer han, og legger til at man da tenker særlig på de som går på blodfortynnende i en eller annen form, som titusenvis av eldre eller godt voksne bruker.

Eksempler på slike midler er Albyl-E (acetyksalisylsyre), Marevan (warfarin) eller direktevirkende antikoagulasjonsmidler (under fellesnavnet «DOAK»).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer