Omega 3 kapsler

Omega-3 kan gi hjerteflimmer hos eldre

Da forskerne skulle undersøke om omega-3 reduserer risikoen for hjerte- og karsykdom, fant de noe som både overrasket og bekymret.

NY KUNNSKAP: Flere studier har vist at omega-3 ikke forebygger hjerte- og karsykdom, men forskerne hadde ikke forestilt seg at det også kunne være skadelig. Foto: NTB
NY KUNNSKAP: Flere studier har vist at omega-3 ikke forebygger hjerte- og karsykdom, men forskerne hadde ikke forestilt seg at det også kunne være skadelig. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Vi trodde egentlig ikke helt på det, sier Peder Myhre, lege og forsker ved Universitetet i Oslo og Akershus universitetssykehus.

Han er en av forskerne bak en stor norsk studie (OMEMI-studien) som har undersøkt effekten av omega-3 fettsyrer på eldre hjertepasienter. Resultatene, som forelå i 2020, viste at omega-3 ikke reduserer faren for nye hjerteinfarkt, hjertesvikt, slag eller død hos denne pasientgruppen. Men det var et annet funn som overrasket: Hos pasientene som fikk omega-3 ble det registrert en økning i hjerteflimmer.

Økningen var riktignok svak, det var derfor knyttet usikkerhet til funnet. Kanskje dreide det seg om tilfeldigheter. At omega-3 ikke forebygger hjertesykdom var i tråd med andre studier, men forskerne hadde ikke forestilt seg at fettsyrene kunne være direkte skadelige.

I dag er det lite tvil igjen. Det medisinske tidsskriftet Circulation publiserte nylig en metaanalyse av data fra syv ulike studier, inkludert den norske, der langtidseffekten av å innta omega-3 som kosttilskudd ble undersøkt. Konklusjonen er klar: Omega-3 kan øke risikoen for hjerteflimmer, som i verste fall kan føre til hjertesvikt og slag.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.