Høyt Stoffskifte

Omkring 2,5 prosent av voksne kvinner har høyt stoffskifte

- For kroppen kjennes det ut som om noen «ruser motoren», og gasser på selv om kroppen ikke er i bevegelse, sier ekspert.

HØYT STOFFSKIFTE: Høyt stoffskifte kan gi atrieflimmer, som gir økt risiko for hjerneslag. Derfor er det viktig å oppsøke lege dersom du tror at du er rammet.  Foto: Shutterstock / Stokkete
HØYT STOFFSKIFTE: Høyt stoffskifte kan gi atrieflimmer, som gir økt risiko for hjerneslag. Derfor er det viktig å oppsøke lege dersom du tror at du er rammet. Foto: Shutterstock / Stokkete Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange kvinner opplever at kroppen går på høygir, de får en indre uro, rastløshet og søvnproblemer. Det kan være en stor belastning i hverdagen, og kroppen sliter med å slappe av. Det er fort gjort å tenke at man er alvorlig syk, men eksperter forteller at det også kan være vanlige symptomer på høyt stoffskifte (Hypertyreose). 

LES OGSÅ: Forskjellen på høyt og lavt stoffskifte

- For kroppen kjennes det ut som om noen «ruser motoren», og gasser på selv om kroppen ikke er i bevegelse. Du kan kjenne det som hjertebank, rastløshet og uro, nervøsitet og irritabilitet. Musklene skjelver, huden blir klam og kroppen svetter, sier lege og kostholdsekspert Berit Nordstrand.

All den overflødige energiproduksjonen fører til at kroppen begynner å tape vekt. I tillegg er det vanlig at menstruasjonen forstyrres og at skjoldbruskkjertelen forstørres (struma).

Høyt stoffskifte er ikke en sjelden sykdom. Omkring 2,5 prosent av voksne kvinner og 0,6 prosent av voksne menn er rammet, ifølge Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag. Sykdommen rammer oftest i 20-40-årsalderen. 

Diagnosen stilles ved at pasienten tar blodprøver.

LES OGSÅ: - Søvnen påvirkes ofte dersom man ikke har det helt greit i livet

Vanlige symptomer på høyt stoffskifte

- Vanlige symptomer på høyt stoffskifte er hjertebank, tretthet, nervøsitet, skjelvinger, vekttap til tross for god matlyst, økt svettetendens og varmeintoleranse hvor de hele tiden er varme. Vi leger observerer da ofte en rastløs pasient med økt hjertebank, atrieflimmer i hjertet, livlige reflekser, forstørret skjoldkjertel i halsen og forstørrede øyner, sier Dr. Amir David Arden, som er allmennlege ved A klinikken og universitetslektor ved Universitetet i Oslo.

Høyt stoffskifte kan gi atrieflimmer, som gir økt risiko for hjerneslag.

Forløpet varierer, og er avhengig av årsaken til at stoffskiftet øker. Noen blir spontant bra, men de fleste har en vedvarende sykdom som krever behandling. Ubehandlet kan det gi synsrettede og psykiske komplikasjoner, som kan vare selv om man får kontroll over det høye stoffskifte. 

- Da stoffskifte kan gi atrieflimmer er det viktig å få kontroll over det. Atrieflimmer gir økt risiko for hjerneslag, sier Arden.

LES OGSÅ: Er du trøtt og husker dårlig?

HØYT STOFFSKIFTE: Høyt stoffskifte er ikke en sjelden sykdom, og omkring 2,5 prosent av voksne kvinner rammes.  Foto: Shutterstock / Photographee.eu
HØYT STOFFSKIFTE: Høyt stoffskifte er ikke en sjelden sykdom, og omkring 2,5 prosent av voksne kvinner rammes. Foto: Shutterstock / Photographee.eu Vis mer

Dette kan du gjøre

- Høyt stoffskifte betyr at skjoldbruskkjertelen, eller tyroidea som den også kalles, lager for mye hormoner. Den lager for mye av stoffskiftehormonene tyroksin (T4) og trijodtyronin (T3), forklarer Nordstrand.

Unaturlig høye nivå av stoffskiftehormoner sendes ut i blodbanen og videre til milliardvis av cellefabrikker i kroppen. Der formidler stoffskiftehormonene at cellefabrikkene skal skru opp sin energiproduksjon, helt uten at kroppen har behov for all denne ekstra energien.

- Behandlingen er per i dag medisinering (tyreostatika), radioaktiv bestråling av kjertelen eller kirurgi. De to sistnevnte prosedyrene ødelegger dessverre ofte mer kjertelvev enn ønskelig, slik at man gjerne ender opp med å måtte ta stoffskiftehormoner resten av livet, forklarer Nordstrand.

Hun forteller at det derfor kan være verdt å teste ut om en streng glutenfri diett og kostholdsgrep som kan gjenoppbygge en svekket tarmslimhinne, lindre plagene, bremse sykdomsutviklingen og kanskje fjerne årsaken til problemet.

- Utredning for cøliaki og glutenintoleranse er derfor å anbefale,- gjerne også test med gluten- og melkefri diett en periode selv om du ikke får påvist cøliaki, sier hun.

Dersom du mistenker at du har høyt stoffskifte, er det viktig å ta kontakt med fastlegen.

LES OGSÅ: De vanligste grunnene til at du sover dårlig

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer