Omstridt tilsetningsstoff fjernes fra matvarer i 2023

Nortura har fjernet tilsetningsstoffet Karragenan (E407) fra sine produkter, mens Tine, Orkla og Coop bruker lengre tid.

I HVERDAGSMATEN: Tilsetningsstoffet karragenan finnes i en stor mengde matvarer vi spiser daglig. De store matleverandørene jobber med å fase ut tilsetningsstoffet. Foto: NTB
I HVERDAGSMATEN: Tilsetningsstoffet karragenan finnes i en stor mengde matvarer vi spiser daglig. De store matleverandørene jobber med å fase ut tilsetningsstoffet. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er Mage-tarmforbundet som melder at Nortura er først av de store matprodusentene til å fjerne tilsetningsstoffet karragenan (E407) fra sine produkter.

Vi.no har tidligere skrevet om at karragenan innebærer en mulig risiko for mennesker. Det er blitt vist at karragenan i kosten til marsvin, kaniner, mus og rotter har ført til tarminflammasjon. Karragenan i kosten kan også utløse tilbakefall av aktiv sykdom hos personer med inflammatorisk tarmsykdom.

Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer er også svært kritiske til bruk av karragenan i matvarer.

- Studier viser at karragenan gir betennelse i forsøksdyr. EFSA, EUs matorgan, vil finne ut mer om hvordan stoffet påvirker mennesker før de vil forby det. Vi mener myndighetene må være føre var når vi ser hva forskningen sier om hvordan stoffet påvirker dyr, har Miriam Ekelund, kommunikasjonsrådgiver i Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer tidligere uttalt til Vi.no.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.