Pårørende:

Omtrent tre av fire opplever at det å være pårørende går utover egen helse

Mange er så opptatt av å ta vare på den syke, at de «mister» seg selv.

PÅRØRENDE: Undersøkelser viser at pårørende til syke kan selv få helseplager. FOTO: NTB Scanpix
PÅRØRENDE: Undersøkelser viser at pårørende til syke kan selv få helseplager. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Å være pårørende til noen som er syke kan være svært belastende, og man kan selv bli syk. Dette viser tall fra Pårørendeundersøkelsen 2016.

3127 pårørende i Norge deltok på undersøkelsen, som viste at nesten tre av fire opplever negativ påvirkning på egen helse – de bruker mye tid og krefter på å bekymre seg og stille opp døgnet rundt for den de er pårørende til.

– Det å være pårørende kan påvirke helsen negativt på flere måter. Øverst på lista kommer det å være i alarmberedskap til enhver tid – man kan aldri slappe av. Stress og søvnproblemer er også utbredt, sier Anita Vatland, som er leder for Pårørendealliansen.

Mange isolerer seg sosialt, og mister kontakt med venner og familie. Hobbyer må nedprioriteres – mange trener mindre og får et dårligere kosthold.

– Det er ikke helt i takt med Helsedirektoratets anbefalinger! Mange setter seg selv og sine behov sist. Undersøkelsen viser også at dersom man er pårørende over lengre tid, øker problemene.

LES OGSÅ: Ett år siden skribent Thea Steen gikk bort: - Det hender jeg tenker på fremtiden Thea ikke fikk

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer