Pårørende:

Omtrent tre av fire opplever at det å være pårørende går utover egen helse

Mange er så opptatt av å ta vare på den syke, at de «mister» seg selv.

PÅRØRENDE: Undersøkelser viser at pårørende til syke kan selv få helseplager. FOTO: NTB Scanpix
PÅRØRENDE: Undersøkelser viser at pårørende til syke kan selv få helseplager. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Å være pårørende til noen som er syke kan være svært belastende, og man kan selv bli syk. Dette viser tall fra Pårørendeundersøkelsen 2016.

3127 pårørende i Norge deltok på undersøkelsen, som viste at nesten tre av fire opplever negativ påvirkning på egen helse – de bruker mye tid og krefter på å bekymre seg og stille opp døgnet rundt for den de er pårørende til.

– Det å være pårørende kan påvirke helsen negativt på flere måter. Øverst på lista kommer det å være i alarmberedskap til enhver tid – man kan aldri slappe av. Stress og søvnproblemer er også utbredt, sier Anita Vatland, som er leder for Pårørendealliansen.

Mange isolerer seg sosialt, og mister kontakt med venner og familie. Hobbyer må nedprioriteres – mange trener mindre og får et dårligere kosthold.

– Det er ikke helt i takt med Helsedirektoratets anbefalinger! Mange setter seg selv og sine behov sist. Undersøkelsen viser også at dersom man er pårørende over lengre tid, øker problemene.

LES OGSÅ: Ett år siden skribent Thea Steen gikk bort: - Det hender jeg tenker på fremtiden Thea ikke fikk

Mange er nødt til å gi medisinsk hjelp

Utfordringene er størst hos de som er pårørende for personer med sammensatte vansker – hele 81 prosent svarer at helsa påvirkes negativt av å være pårørende.

«Jeg er konstant sliten og oppgitt over en situasjon som sannsynligvis aldri går over, og et hjelpeapparat som er fraværende» skriver en av deltakerne i undersøkelsen.

– 33 prosent opplever å gi direkte medisinsk hjelp, og er dermed sykepleier for den som er syk. Det kan være alt fra å skifte på sår, utføre målinger og kontroller, til å skifte ernæringssonder. Noen må hjelpe til med kompliserte ting, som kan føre til frykt og redsel for å gjøre noe feil. Og dersom det skulle skje noe galt, kan man lure på hvem som faktisk har det juridiske ansvaret, sier Vatland.

For mange blir det vanskelig å fungere i full jobb, samtidig som man er pårørende til noen som krever mye. Mange bruker egenmelding og sykemelding når de ikke får nok hjelp.

– Mange har også svart at de har gått ned i stilling, er langtidssykemeldt, får arbeidsavklaringspenger eller er blitt uføre selv.

LES OGSÅ: For mange kronisk syke går sykdommen utover seksuallivet

Viktig å se på den enkelte families situasjon

EKSPERTEN: Anita Vatland, leder for Pårørendealliansen.  Foto: Privat
EKSPERTEN: Anita Vatland, leder for Pårørendealliansen. Foto: Privat Vis mer

Selv om det er vanskelig å være pårørende, er det mange som sier at det gir glede å hjelpe. Ordet kjærlighet er gjennomgående i undersøkelsen.

– Vi ønsker å gjøre livet bedre for pårørende, og det finnes et stort forbedringspotensiale. Ulike tjeneste og behandlingsinstanser må kommunisere bedre, for å kunne tilrettelegge og samarbeide bedre.

Det er viktig at pårørende ikke «mister seg selv» oppi det hele – de må få hjelp slik at de kan ivareta sine egne interesser.

– Det er viktig å få på plass løsninger som får alt til å henge sammen, og å se på den enkelte families situasjon. Alle familier og situasjoner er ulike – det kan være eldre som er blitt syke, eller at partneren har blitt skadet. Livet skjer, men det er viktig å prøve å få til en så normal hverdag som mulig.

LES OGSÅ: Også barn kan få alvorlige psykiske lidelser, noe som vil påvirke hele familien

Barn som er pårørende har forhøyet risiko for selv å bli syke

Det er viktig å skille mellom barn som er pårørende til voksne, eller voksne som er pårørende til andre voksne.

– FHI har tidligere rapportert at barn som vokser opp med foreldre med alvorlig psykisk sykdom eller rusproblemer, har fordoblet risiko for selv å utvikle psykiske og fysiske helseplager, sier Anne Kristine Bergem, psykiater og skribent.

Det er ofte totalbelastningen som blir overveldende for den enkelte. Dersom den ene i et parforhold blir syk, vil man i tillegg til å være pårørende, miste en partner som har vært en stor støttespiller.

– Man mister en samtalepartner eller en som man er vant til å dele oppgaver med. Mange opplever at de går rundt og bekymrer seg mye, noe som kan føre til stress og smertetilstander, i tillegg til søvnproblemer og redusert energi. Noen utvikler angst og depresjon.

LES OGSÅ: - Jeg frykter at datteren min aldri skal bli frisk igjen

Snakk med andre i samme situasjon – ikke isoler deg!

Mange pårørende er slitne og orker ikke å forholde seg til andre – man bruker all tid på å ta seg av den syke, dermed treffer man ingen andre, og ender opp med å bli ensom og isolert.

– Det er utrolig viktig å ta vare på kontakten med venner og øvrig familie, selv om det oppleves som et ork å komme seg ut. Man blir sliten av å ha et slikt ansvar, og dersom man ikke har tid til å tenke på andre ting, blir det bare verre, forklarer Bergem.

Er man pårørende, er det ofte veldig nyttig å snakke med andre pårørende. Det finnes flere ulike organisasjoner og møtesteder.

– Opplever man å ikke få nok hjelp fra helsevesenet, kan det være lurt å snakke med andre som kanskje har erfaringer og tips å dele. Og det å kunne dele bekymringene og belastningene med noen som forstår hvordan det er, kan være svært viktig.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer