Spiseforstyrrelser i moden alder:

Omveltninger i voksen alder kan utløse spiseforstyrrelser

Det å bli eldre i seg selv kan utløse uheldige mestringsstrategier i forhold til mat. Overgangsalder kan bidra til å utløse spiseforstyrrelser.

FRYKTER MØRKETALL: Ifølge ekspertene er det vanskelig for legen å oppdage spiseforstyrrelser hos godt voksne pasienter. Foto: Shutterstock NTB
FRYKTER MØRKETALL: Ifølge ekspertene er det vanskelig for legen å oppdage spiseforstyrrelser hos godt voksne pasienter. Foto: Shutterstock NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Spiseforstyrrelser, sier vi og tenker på radmagre, unge kvinner. Men også modne kvinner og menn kjemper med anoreksi, bulimi, overspising eller det ekspertene gjerne kaller uspesifiserte spiseforstyrrelser.

Lidelser rundt mat hos godt voksne og eldre mennesker er så vanlig at den anerkjente, amerikanske terapeuten Margo Maine kaller det en stille epidemi.

Psykolog Per Johan Isdahl synes uttrykket er treffende. Den vises nemlig ikke alltid utenpå, denne spiseforstyrrelsen. Lidelsen kommer bokstavelig talt i alle kroppsfasonger. Og den oppdages ikke så ofte av legene.

- Det synes gjerne kvinnene dette gjelder, er greit. De vil ha spiseforstyrrelsen sin «i fred». Og de skal ikke ha noe av at ungene kommer og sier: Nå må mor eller bestemor begynne å spise mer!

Isdahl har i mange år vært tilknyttet Regional seksjon for spiseforstyrrelser ved Oslo universitetssykehus og har skrevet boken «Måltidsforstyrrelser». I sin praksis har han møtt mange voksne og eldre kvinner med spiseforstyrrelser. Noen ganger har spiseforstyrrelsen vært et mer eller mindre vedvarende problem siden tenårene. Men Isdahl har også sett hvordan det å bli eldre i seg selv kan utløse uheldige mestringsstrategier i forholdet til mat.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer