Konfrontere Mobberen

Ønsker du å konfrontere mobberen fra ungdomstiden? Les dette først!

Mange angrer ikke på det de har gjort, ifølge forsker.

KAN BLI EN GOD SAMTALE: Om du velger å kontakte en som mobbet deg under oppveksten, kan det føre til at dere får gjort opp, unnskyldt og tilgitt, men det er slett ikke alle som har mobbet som angrer på det de har gjort. Foto: Scanpix
KAN BLI EN GOD SAMTALE: Om du velger å kontakte en som mobbet deg under oppveksten, kan det føre til at dere får gjort opp, unnskyldt og tilgitt, men det er slett ikke alle som har mobbet som angrer på det de har gjort. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ble du mobbet da du var yngre? Etterhvert som vi blir eldre er det mange som vil ta et oppgjør med fortiden, og legge vonde ting helt bak seg. Det kan være befriende for noen, men det er slett ikke alltid det er lurt å konfrontere en gammel mobber. 

- Det er en ny ting dette med at ofrene konfronterer deres mobbere. Det er vanskelig, men det er en god trend. Det kan støtte oppom denne gode, nye trenden at det blir snakket og skrevet om mobbing og hva man kan gjøre med det, sier psykolog Jan Rimau.
    
Han mener den økte åpenheten rundt mobbing gjør at skylden for det som har skjedd i større grad legges over på riktig part. 

- Det skal frem hvem som er den syke part i relasjonen. Når det blir skrevet mer om det, blir det også lettere for ofrene å ta det opp. Det kan nok i noen grad sammenliknes med hvordan voldtektsofre har hatt det og fortsatt i høy grad har det. Den som blir voldtatt har ofte vanskelig ved å snakke om det, og det har vært en trend at man ikke har trodd på voldtektsofre. Da blir ofrene sykeliggjort. Men det er overgriperen det er noe galt med, ikke offeret. 

LES OGSÅ: «Du har tjukke øyenbryn og hårete armer»

Kan bli en ubehagelig konfrontasjon

Men selv om psykologen mener det er en god ting er det ikke lett å konfrontere en mobber. Du tenker kanskje at nå er dere begge voksne, og kan snakke ordentlig om dette. Du forventer kanskje en unnskyldning, eller i hvert fall at mobberen skal vedkjenne skyld. Men det er ikke alltid det skjer, og et eventuelt møte kan bli svært ubehagelig. 

- Det er dog ofte nødvendig å ta konfrontasjoner, for at sette ting på plass. Det kan bli en sint konfrontasjon, noe som vi ikke forbinder med «den gode samtalen». Men sinne er også en viktig følelse at få luftet ut. Sinne er ikke en «populær» følelse, den som er sint blir ofte uglesett. Dog bør vi nok venne oss til at det er ok å være sint, når noen gjør oss vondt. Men mange avholder seg fra slikt fordi det der og da er ubehagelig. Noen ganger er det nødvendig å gjøre ubehagelige ting for at få det godt etterpå. Kalde dusjer er ikke yndlings-opplevelsen for mange, men det føles bra etterpå, sier Rimau. 

LES OGSÅ: Jeg skilte meg ut og det fikk konsekvenser

Mange angrer ikke

Mons Bendixen er førsteamnuesis i sosialpsykologi ved NTNU. Han er langt mer skeptisk til det å skulle oppsøke og konfrontere en mobber. Her må du være klar over at du kan møte en som ikke angrer på det han eller hun har gjort. 

- Avvisning og likegyldighet fra andre medfører sterke følelsesmessige reaksjoner hos folk og kan oppleves langt verre enn verbale og fysiske krenkelser, sier han. 

- Å bli mobbet over tid medfører ofte, men ikke alltid, følelser av mindreverd og at man ikke fortjener å bli behandlet med samme respekt som andre. Derfor vil mange som er utsatt for mobbing kjenne seg usikre overfor mobberen mange år etterpå, fordi følelsen av avmakt og mindreverd styrkes i møte med mobberen. Spesielt vanskelig vil det være om vedkommende ikke uttrykker anger og ikke tar fullt ansvar for sine handlinger. 

Ifølge ham er det faktisk få av de som har vært aktive mobbere som vil angre i ettertid, og vurderer du å ta kontakt bør du tenke nøye igjennom hva du kan vente deg ved en konfrontasjon. 

- Om man ønsker å konfrontere en man er blitt mobbet av bør man tenke nøye gjennom hvilke mulige reaksjoner som kan komme. Det er en potensiell stor risiko å konfrontere personer som tidligere har vært aktive i mobbing da disse bare unntaksvis er utpreget empatiske eller forståelsesfulle. De vil forsvare det de har gjort og mener at den som er mobbet fikk som fortjent. Reaksjoner ved en konfrontasjon kan være alt fra likegyldighet og forakt til utskjelling og trusler. Svært sjelden vil man se personer som oppriktig angrer og ber om unnskyldning. I enhver konfrontasjon risikerer man derfor nye krenkelser og ydmykelser, sier han. 

LES OGSÅ: Føler du alle andre er bedre enn deg? 

Skriv og snakk om følelsene dine

Han forstår behovet for å konfrontere en som har mobbet, men fordi risikoen ved direkte konfrontasjon er stor anbefaler han heller å skrive et personlig brev. I brevet legger du skylden der den hører hjemme, og setter ord på følelsene dine. 

- Du trenger ikke sende brevet. Jeg vil egentlig ikke anbefale det. For mange vil det være til hjelp bare å skrive et slikt brev, gjerne flere ganger.

Også Rimau mener det å skrive et brev kan være en god idé om en konfrontasjon blir ubehagelig. Det vil også kunne hjelpe å snakke med noen, enten det er en venn eller en psykolog. Å bearbeide vanskelige hendelser er viktig, og mobbing kan gi livslange konsekvenser.

LES OGSÅ: Er det sunt å krangle? 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer