Jackfruit:

Ønsker du å spise mindre kjøtt? Da er denne frukten genial

Slik erstatter du kjøttet med jackfruit.

BURGER UTEN KJØTT: Jackfruiten trekker til seg masse krydder og kan rives fra hverandre akkurat som pulled pork, forteller vegetarbloggeren Mari Hult. FOTO: NTB Scanpix
BURGER UTEN KJØTT: Jackfruiten trekker til seg masse krydder og kan rives fra hverandre akkurat som pulled pork, forteller vegetarbloggeren Mari Hult. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det spås at 2019 er året der det å redusere kjøttforbruket blir en av de virkelig store trendene. Har du allerede vært helt eller delvis kjøttfri i lang tid har du helt sikkert lært deg noen gode oppskrifter som gjør at du kan spise like mye taco og burgere som andre. En av flere grunner til at det går an er jackfruiten.

Har du ikke vært borte i jackfruit ennå, men ønsker å spise mindre kjøtt i 2019 kan dette være en god start. Jackfruiten er nemlig – som navnet sier – en frukt, men den kan både ligne og smake som kjøtt.

- Den smaker veldig lite og trekker til seg det du tilsetter av smak, slik at den fungerer som erstatter for både kylling og svin og jeg har sett det har vært brukt som erstatning for krabbe, forteller Mari Hult, som er damen bak vegetarbloggen.

På bloggen hennes finner du oppskrifter på både taco og «pulled pork»-retter, helt frie for kjøtt.

LES OGSÅ: 3 knallgode burgere helt uten kjøtt

Husk å få nok protein

En ting er at frukten kan krydres til og tilberedes så den minner om kjøtt, men når du dropper kjøttet er det også flere næringsstoffer du må passe på å få i deg.

- Ulempen er at det er veldig lite protein, og om du skal få en fullverdig kjøtterstatter så trenger du protein. Det er ikke så veldig vanskelig å få til, men det er noe det er lurt å huske på.

For å få mer proteiner kan du for eksempel bytte ut risen med quinoa eller du kan ha kikerter til, foreslår hun.

LES OGSÅ: Slik oppbevarer du frukten best

PIGGER: Skallet på jackfruiten er tykt og piggete. FOTO: NTB Scanpix
PIGGER: Skallet på jackfruiten er tykt og piggete. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Stor, piggete frukt

Vet du ikke hvordan Jackfruiten ser ut er du ikke alene, for den er nok ikke et vanlig skue her til lands. Jackfruiten er derimot mye brukt i India, Indonesia og Malaysia, forteller Gerd Byermoen ved Opplysningen for frukt og grønt.

- Jeg tror ikke den vil bli noen stor ingrediens i Norge. Årsaken er at frukten ofte er stor, vanligvis 2 til 10 kilo, og den spiselige delen av den store, piggete frukten utgjør ikke mer enn rundt en tredjedel av totalvekten, forteller Byermoen og fortsetter:

- Når frukten deles består den av en rekke sekskantede fruktsekker på størrelse med en valnøtt. Fruktkjøttet er gult eller svakt lilla og med en uspiselig kjerne. En moden jackfrukt er myk og saftig med en sursøt og meget karakteristisk smak.

SMÅ FRUKTSEKKER: Jackfruiten er en brødfrukt, med gult eller svakt lilla fruktkjøtt. FOTO: NTB Scanpix
SMÅ FRUKTSEKKER: Jackfruiten er en brødfrukt, med gult eller svakt lilla fruktkjøtt. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Kokes i marinade og spises som kjøtt

Jackfruiten kan også kjøpes hermetisk, og det er denne Hult bruker, og som har den milde, fine smaken. Den finnes i lake, vann og i sirup, så velg den som ligger i lake eller i vann, da sistnevnte blir for søt. Kutt av restene etter stilken – de harde trekantene i bitene.

- Så pleier jeg å koke det i en marinade. Jeg har brukt ferdig barbequesaus og jeg har kokt det i øl, men det kjekkeste er jo å lage marinaden selv, sier hun.

Siden jackfruiten allerede er litt søt i smaken, trenger du ikke noe særlig søtt i marinaden. Når frukten har kokt seg myk kan du servere i terninger, eller du kan bruke en gaffel til å dra kjøttet fra hverandre, som i pulled pork.

Hult pleier også å steke jackfruiten etter at marinaden har kokt godt inn.

PULLED JACKFRUIT SLIDERS: Ifølge Hult brukes frukten i alt fra taco til krabbekaker. Mari Hult / Vegetarbloggen
PULLED JACKFRUIT SLIDERS: Ifølge Hult brukes frukten i alt fra taco til krabbekaker. Mari Hult / Vegetarbloggen Vis mer

Oppskrift på pulled jackfruit sliders:

Ingredienser til fire porsjoner:

  • 2 bokser jackfruit – i lake, ikke sirup
  • Olje til steking 4-5 desiliter
  • Barbecuesaus. Kjøp en med lavt sukkerinnhold eller lag selv og dropp mesteparten av sukkeret.

Tilbehør:

  • 8 slidersbrød – butikkjøpt eller hjemmelaget
  • Salat
  • Hvitløksdressing
  • 8 kirsebærtomater
  • 8 grillspyd i tre (kan sløyfes)

LES OGSÅ: Slik blir du kvitt bananfluene

KUTTES BORT: Kjernen på frukten skal ikke spises. FOTO: Mari Hult / Vegetarbloggen.
KUTTES BORT: Kjernen på frukten skal ikke spises. FOTO: Mari Hult / Vegetarbloggen. Vis mer

Framgangsmåte:

Hell laken av jackfruiten og skyll bitene godt. Kutt av den harde trekanten innerst på de, denne er fra stilken og kan kastes.

Varm opp litt olje til medium/høy varme i en kjele. Ha i jackfruit og stek bitene i noen minutter på hver side.

Ha i barbecuesaus og la det koke opp, ta på lokk, skru ned varmen og la det småkoke i 20-25 minutter til frukten begynner å bli mør.

Varm opp olje i en stekepanne. Løft jackfruitbitene over i den og stek mens du drar bitene fra hverandre med to gafler. Hell eventuelt på litt mer barbecuesaus.

Tilbehør og servering:

Rist brødene. Riv salat.

Smør en god spiseskje hvitløksdressing på hver bunn. Ha salat over, deretter revet jackfruit. Ha på lokket, sett en tomat øverst og tre grillspydet gjennom. Gjenta med alle brødene.

Server rykende varmt!

(Kilde: Mari Hult / Vegetarbloggen)

LES OGSÅ: Hvilken matolje bør du bruke?

RIV: Når marinaden er kokt inn i frukten kan fruktkjøttet stekes og rives. FOTO: Mari Hult / Vegetarbloggen.
RIV: Når marinaden er kokt inn i frukten kan fruktkjøttet stekes og rives. FOTO: Mari Hult / Vegetarbloggen. Vis mer

Sopp og artisjokker

Vil du kutte ned på kjøttet er det mye fra planteriket som fungerer fint som erstatter, bare du husker å sørge for at måltidet også inneholder nok proteiner. Hult peker for eksempel på sopp, som også smaker lite og har en konsistens som gjør at den er fin som en kjøtterstatter.

- Jeg har også brukt en del artisjokker, blant annet til krabbekaker. Da bruker jeg hermetiske artisjokker sammen med kikerter og krydder og serverte dette på en ølfestival i Stavanger var det flere som trodde de spiste krabbe, forteller Hult.

I likhet med jackfruiten er artisjokker milde i smaken og trekker til seg mye krydder og smak.

Byermoen mener også auberginen gjør seg godt i retter der du ønsker mindre kjøtt.

- Konsistensen er svampaktig, tørr og myk med et fruktkjøtt som er lyst med en rad små kjerner. Smaken er mild og fin, når den er behandlet riktig.

Et godt triks er å skjære auberginen opp i skiver og drysse salt og sitron på. Etter rundt 15 minutter kan du skylle bort en bitter væske som har piplet opp, sammen med sitron og salt, og du får auberginen på sitt beste, klar til varmebehandling.

Bytt ut litt av kjøttet

Byermoen råder ellers de som ønsker å kutte kjøttforbruket å blande det ut med grønnsaker der det går, som i pastasausen eller i tacoen. En undersøkelse Frukt.no har gjort viser at norske småbarnsfamilier spiser taco to ganger i måneden i gjennomsnitt.

- Svært mange bruker kjøtt- eller karbonadedeig, og i en gjennomsnittsfamilie eller vennegjeng som skal spise sammen står vi overfor valget; skal vi kjøpe inn en eller to pakker a 400 g kjøtt, påpeker hun.

- Mitt forslag er å kjøpe en pakke kjøtt, og drøye dette med for eksempel revne gulrøtter eller sellerirot, bønner og løk. Det smaker godt og dersom alle gjør dette lille grepet, har vi fort spart inn 800 gram kjøtt hver måned på en gjennomsnittsfamilie. Et lite grep som bidrar til å gjøre en positiv forskjell.

LES OGSÅ: Kan taco være vår nye nasjonalrett?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer