Olivenolje:

Oppbevarer du olivenoljen på kjøkkenbenken?

Ernæringsfysiologene forteller hvordan vi velger den beste olivenoljen, både med tanke på smak, kvalitet og næringsinnhold.

MØRKE FLASKER: Olivenoljen holder seg lengst og best på mørke beholdere. FOTO: NTB
MØRKE FLASKER: Olivenoljen holder seg lengst og best på mørke beholdere. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

De fleste har en flaske olivenolje stående på kjøkkenet. Men tenker du noen gang over hvilken type du kjøper?

Virgin olivenolje, extra virgin, plastflaske, glassflaske, økologiske, dyre, billige... Alternativene er mange, og vi lurer på om typen vi kjøper kan ha mye å si for både smak, kvalitet og næringsinnhold.

Vi har spurt ekspertene: Hvilken olivenolje er den aller beste? Bør vi kjøpe den på plast eller glass? Er økologisk sunnere?

Plast eller glass?

Hvilken beholder olivenoljen kommer i, og hvordan du oppbevarer den, kan faktisk ha mye å si for både kvalitet og smak.

Dette gjelder spesielt extra virgin olivenolje, som blir raskere dårlig dersom den blir utsatt for mye lys. Lise Marie Brandstadmoen, som er klinisk ernæringsfysiolog i BAMA, forklarer:

- Både lys og luft bidrar til at oksideringsprosessen i oljen fremskyndes, som igjen fører til at oljen mister smak. I tillegg kan oljen bli harsk.

SUNT: Extra virgin olivenolje består av 98.8 prosent fett, men det er en super kilde til umettet fett - som vi jo ønsker å få i oss. FOTO: NTB
SUNT: Extra virgin olivenolje består av 98.8 prosent fett, men det er en super kilde til umettet fett - som vi jo ønsker å få i oss. FOTO: NTB Vis mer

Gunn Helene Arsky, som er ernæringsfysiolog, kvinnehelseveileder og yogalærer, forklarer at jo dyrere extra virgin olje, desto mer lysømfintlig er den.

- Den kan fint holde seg i flere år, men da må den oppbevares mørkt. Det er klorofyllet i den ekstra flotte olivenoljen som kan sette i gang en kjemisk reaksjon som gjør oljen mindre god. Derfor er gjerne flasken mørk i glasset, eller oljen er på metall- eller keramikkflaske.

Rimeligere olivenoljer har mindre klorofyll, men ingen av olivenoljene trives i vinduskarmen, understreker Arsky.

Har du en gjennomsiktig flaske stående hjemme, er det altså lurt å oppbevare den riktig:

- Den aller beste måten å oppbevare extra virgin olivenolje på, er et mørkt sted med en temperatur mellom 10 og 25 grader, sier Brandstadmoen.

Om du ønsker å ha oljen fremme på kjøkkenbenken anbefaler hun å helle den over på en mørk flaske eller beholder som beskytter mot lys.

Men hva med olivenoljene i de store, gjennomsiktige plastflaskene? Vil oljen holde seg dårligere hvis vi velger dem?

- Disse er som oftest varmpressede oljer (raffinerte) som vil si at oljen blir varmet opp og deretter presset og filtrert. Dette fører til at oljen blir mer stabil, som innebærer blant annet at den tåler bedre lys, høyere temperatur og lengre holdbarhet, forklarer Brandstadmoen, men legger til:

- På den andre siden fører varmebehandlingen av olivenoljen til redusert smak og næringsinnhold. Ut ifra et helseperspektiv anbefaler jeg derfor å velge extra virgin olivenolje fremfor raffinert olivenolje.

Hvilken olivenolje er sunnest?

Du har nok skjønt det: Ekspertene er klare på at det er extra virgin olivenolje som er det aller beste valget - ikke bare når det gjelder næringsinnhold, men også kvalitet og smak, som for mange er enda viktigere når det kommer til olivenolje.

- Den sunneste olivenoljen er klart også den dyre, da extra virgin oljer inneholder mer antioksidanter enn vanlig olivenolje, sier Arsky.

Brandstadmoen forklarer hvorfor vi bør velge extra virgin:

- Ettersom denne oljen lages ved førstegangs kaldpressing, bevares mye mer av smaken og næringsstoffene i oljen. Extra virgin olivenolje er derfor rikere på vitaminer og antioksidanter, sammenlignet med raffinerte olivenoljer.

Ikke minst har extra virgin vist seg å ha positive effekter for å forebygge hjerte- og karsykdom, påpeker hun.

- Dette skyldes trolig det høye nivået av antioksidantene polyfenoler. I tillegg har det umettede fettet i olivenolje en gunstig effekt på kolesterol og triglyserider i blodet, som bidrar til å redusere risiko for utvikling av koronar hjertesykdom.

Men hva med økologisk olivenolje, er det noen fordeler ved å velge det?

- Når det gjelder økologisk, så er det eventuelt fravær av plantevernrester man betaler ekstra for, og selvsagt miljøet. Oljen er ellers lik, de graderes ut fra pressing, ikke dyrkingsmetode, sier Arsky.

GJENNOMSIKTIG: Det kan være lurt å unngå å oppbevare oljen i en gjennomsiktig beholder - spesielt extra virgin olivenolje er svært lysømfintlig. FOTO: NTB
GJENNOMSIKTIG: Det kan være lurt å unngå å oppbevare oljen i en gjennomsiktig beholder - spesielt extra virgin olivenolje er svært lysømfintlig. FOTO: NTB Vis mer

Ja, olivenolje er bra for oss!

Mange som ønsker en sunnere livsstil, kanskje fordi de trenger å gå ned noen kilo, kutter ut de mest energirike matvarene fra kostholdet.

Extra virgin olivenolje består av 98.8 prosent fett, men det er en super kilde til umettet fett - som vi jo ønsker å få i oss.

Både kaldpressende og varmpressende olivenoljer har et høyt energiinnhold, men Brandstadmoen understreker at olivenolje kan fint inngå i kostholdet om man ønsker å gå ned i vekt. Det viktige er å være oppmerksom på hvilke mengder man inntar.

Men hvis du uansett ønsker å redusere inntaket av olivenolje, har Brandstadmoen noen tips:

- En god alternativ kilde til umettet fett med at lavere energiinnhold er avokado. Avokado er i tillegg rik på folat og kalium, og er en kilde til kostfiber vitamin E, B6 og kobber. Den vil i tillegg ha samme gunstige helseeffekter som extra virgin olivenolje når det kommer til redusert risiko for koronar hjertesykdom.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer