Ensomhet

- Oppdateringer i sosiale medier kan bidra til å understreke følelsen av å være ensom

... Og for mange er påsken verst.

ENSOMHET: For mange er påsken en tid da ensomheten blir ekstra tydelig. Også blant de unge.  Foto: Shutterstock / Kaponia Aliaksei
ENSOMHET: For mange er påsken en tid da ensomheten blir ekstra tydelig. Også blant de unge. Foto: Shutterstock / Kaponia Aliaksei Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Alle er så snille til jul, men har ikke tid i påsken. I påsken er det mange som drar bort, og det blir tomt i byen. Det skjer lite. Mens i jula så stiller bedrifter og privatpersoner opp, sier Sigmund Ruud, som leder Bymisjonssenteret på Tøyen i Oslo.

For mens mange er opptatt av å stille opp for andre rundt juletider, er det langt mindre snakk om ensomhet rundt påsketider. Det betyr ikke at den er mindre tydelig for de som har det vanskelig. 

- Dette er ikke noe nytt. Påsken er stille. Det har nok blitt litt tradisjon i jula at vi tenker gaver og solidaritet og det er mye større engasjement i jula. Jeg føler at det er enda viktigere at vi (bymisjonen) er her i påsken, sier Ruud, som holder åpent med ulike arrangementer også i påsken.

LES OGSÅ: - Å være venneløs er ofte en taus lidelse

Flere kan kjenner ekstra på ensomheten i påsken 

Ved Kirkens SOS sin krisetelefon, der det gjennomføres om lag 500 samtaler i døgnet, er ensomhet et av temaene det snakkes mest om, forteller fagansvarlig Lene Hopland Bergset. 

Også Bergset mener det er vel så mange, om ikke flere som føler ekstra på ensomheten i påsken, selv om de fleste av oss nok er flinkest til å tenke på det i jula. 

- Om noe så er det nok flere som kjenner litt ekstra på det i påska. I jula er det stort fokus på det og det er mange som er flinke til å invitere folk over på besøk, og det er mange organisasjoner som har tiltak og arrangementer som sikrer at det finnes mange alternative tilbud til de som ikke har noen å feire jul med. I påska er det mindre fokus på dette og det er mange som reiser vekk, sier hun.

Dette kan gjøre ensomheten ekstra tydelig for de som blir igjen. 

- I tillegg kan man se bilder og oppdateringer om hva folk gjør i sosiale medier, noe som kan bidra til å understreke følelsen av ufrivillig ensomhet hos folk.  

LES OGSÅ: Å være ensom i parforholdet er langt fra uvanlig

FLERE UNGE FØLER SEG ENSOMME: - Du kan ha mange venner på Facebook og likevel kjenne deg utenfor. Foto: Shutterstock / Rawpixel.com
FLERE UNGE FØLER SEG ENSOMME: - Du kan ha mange venner på Facebook og likevel kjenne deg utenfor. Foto: Shutterstock / Rawpixel.com Vis mer

Unge og eldre er mest ensomme

- Det er unge og eldre som oftest rapporterer om opplevd ensomhet, forteller Ulf Rikter-Svendsen, seniorrådgiver ved Nasjonal avdeling for omsorgsfag i Røde Kors.

- Du kan ha mange venner på Facebook og likevel kjenne deg utenfor. At de eldre er ensomme er kanskje mer naturlig, da venner og ektefeller faller fra etter hvert, fortsetter Rikter-Svendsen, som mener folk godt kan bli mye flinkere til å se de rundt seg og ta ansvar om noen er ensomme. 

Ifølge UngData-undersøkelsene oppgir 10 prosent av ungdomsskoleelever og 14 prosent av videregåendeelever at de plages av ensomhet i «ganske høy grad». Henholdsvis åtte og 10 prosent oppgir at de er «veldig mye plaget». 

Viktig med følelsen av å være med 

- Vi vet jo at følelsen av ensomhet er skadelig på flere måter, og at de som lever med følelsen av ensomhet lenge har kortere forventet levetid enn andre. De har også mer stressrelaterte plager, forteller Kristian Kise Haugland, leder i landsleder i Mental Helse.

Han er opptatt av at når det gis et sosialt tilbud til de som ikke har så mange, så bør det være et tilbud som gjør at vedkommende føler seg som del av noe. Et råd om du vil gjøre noe for de som ikke har så mange, eller som ikke føler de er del av et større felleskap, er derfor å gjøre noe så de føler seg nyttige. 

- Et tips er at om du kjenner noen som er litt utenfor, så kan du spørre deg selv om hva du trenger fra dem? 

Følelsen av å være med og være til nytte er viktig. Haugland bruker vaffelsteking som eksempel på dette når det er snakk om organiserte tiltak.  

- Den enkleste måten å gjøre dette på er å gi folk opplevelsen av at de bidrar med noe, sier han. 

- Spør om vedkommende vil steke vafler. Da får han eller hun være med og bidra samtidig som vedkommende kommer i kontakt med andre. 

LES OGSÅ: Så farlig er stress i lengden  

Kan være vanskelig å oppdage ensomheten 

Bergset minner om at det er forskjell på det å være alene og ufrivillig ensomhet, og at ensomhet er langt fra entydig. 

- Det er mange som velger å være alene også, fordi det er det de ønsker å være. Det er noe helt annet å være alene fordi det ikke finnes noe annet alternativ. 

Det går også an å føle seg ensom selv om en har mennesker å være sammen med. 

- Dette henger ofte sammen med at en tilbringer høytidene sammen med familien, og av ulike grunner ikke føler seg hjemme i familien. Det kan være alt fra konflikter, til forventninger en ikke kan innfri, til at man ikke er ærlig om hva en tenker eller hvem man er.  

Hun tror mange rundt kan synes det er vanskelig å vite hva en bør gjøre om noen en kjenner er ensomme. 

- Jeg tror de fleste vet om noen som de mistenker at er ensomme, men som de ikke kjenner så godt, og derfor oppleves det unaturlig å skulle invitere over på middag eller lignende, sier hun.  

Hun tror imidlertid det er færre som er klare over at de nok har en venn eller kollega som opplever seg selv som ensom fordi han eller hun mangler nære venner. Denne ensomheten kan det være vanskeligere å få øye på, for vedkommende kan godt ha 700 venner på Facebook og et tilsynelatende aktivt og sosialt liv på Instagram. 

- Dette er ganske tabubelagt, så jeg tror at de fleste i den situasjonen gjør mye for å skjule at de har det slik, påpeker hun. 

LES OGSÅ: Slik lærer du barnet ditt å få venner

TABU: Ensomhet er fortsatt er et tabubelagt tema, men ifølge ekspertene skal det ikke mye til for å hjelpe andre.  Foto: Shutterstock / Pressmaster
TABU: Ensomhet er fortsatt er et tabubelagt tema, men ifølge ekspertene skal det ikke mye til for å hjelpe andre. Foto: Shutterstock / Pressmaster Vis mer

Vanskelig å snakke om 

For mange kan det være litt skummelt å skulle ta opp eller spørre noen om de er ensomme, fordi dette fortsatt er et tabubelagt tema. Bergset tror også vi ofte legger lista litt høyt, og tenker at når vi skal gjøre noe for noen i en slik situasjon så må vi gjøre så veldig mye - invitere til noe litt ekstra. 

- Jeg tror at det å invitere noen over på en rotete hverdagsmiddag er helt ok. Eller en kopp kaffe eller spasertur i nabolaget. Det trenger ikke være så voldsomt. 

De som er ensomme vil hun råde til å være ærlige om situasjonen sin, selv om det kan føles vanskelig. 

- Om en ikke vil det, så prøv å spørre om noen vil være med på noe eller komme innom en tur. Om en ikke vil eller har anledning, så ikke vær redd for å spørre igjen, sier Bergset. 
    
- Og for folk som vet om noen som er ensomme, så er rådet at alt hjelper. Slå av en prat i butikken, inviter over på hverdagsmiddag, spør om han eller henne vil bli med på å gå tur med hunden, eller om dere skal slå følge til et arrangement som skal skje der du bor – det er langt lettere å komme sammen med noen. 

LES OGSÅ: 3 veier ut av ensomheten 

Røde Kors' byvettregler:

Røde Kors har satt sammen et sett med byvettregler til alle som er igjen i byen i påsken. 

1. Planlegg en bytur og inviter noen med deg. Det er mye uoppdaget rundt deg. 
2. Tilpass aktivitetene dine etter muligheter og evner.
3. Ta hensyn til omgivelsene dine.
4. Vær forberedt på skuffelser og tilbakeslag. Ikke alt kan lykkes hver gang!
5. Vær rustet til å hjelpe både deg selv og andre.
6. Gjør gode valg. Gjenkjenn ensomhet og tør å ta kontakt.
7. Bruk ditt indre kart og kompass. Sett deg mål det er mulig å nå.
8. Sørg for at ingen er alene for lenge. Det er en skam å snu ryggen til.
9. Spar på kreftene, men ikke på omsorgen.
(Kilde: Røde Kors) 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer