Utro

Opplevd svik? Slik lærer du deg å stole på partneren igjen

Å bygge opp tilliten kan ta lang tid.

SVIK: Det å slite med tillitsproblemer er den vanligste og sunneste måten å reagere på når man har opplevd svik. Foto: Plainpicture
SVIK: Det å slite med tillitsproblemer er den vanligste og sunneste måten å reagere på når man har opplevd svik. Foto: Plainpicture Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tillit er noe som man lett kan miste, og som krever mye jobb for å bygge opp igjen. Likevel er tillitsbrudd dessverre noe vi alle vil oppleve flere ganger i løpet av livet. Og tanken på at du skal stole på dette mennesket igjen kan ofte føles håpløst.

– Noen skammer seg over sine reaksjoner når de føler mangel på tillit til partneren etter at sviket er et faktum. Dette har de ingen grunn til, sier par- og familieterapeut Kate Elin Søyland, daglig leder hos privatpraksisen Åpen Dialog i Sandnes, til KK.no. 

– Jeg vil si at det å slite med tillitsproblemer er den vanligste og sunneste måten å reagere på når ens aller nærmeste, kjæresten din, har ført deg bak lyset og krenket både deg som person - og parforholdet, legger hun til.

For bak den emosjonelle tsunamien ligger det noen spørsmål; «Hvorfor gjorde du dette mot meg?» «Hva mer har du skjult for meg?» «Vil jeg noen gang kunne stole på deg igjen?» «Ser du meg?» «Elsker du meg, er det håp for oss?»

LES OGSÅ: Uten trygghet og tillit til den man ligger med slapper man sjeldent godt av

Tilgi for din egen del

Svik kan være vanskelig å komme over, og det er ikke alltid så lett å tilgi, men å bære på vonde følelser i lang tid er heller ikke spesielt bra for deg. 

– Tilgivelse betyr ikke at det er greit eller at det er mindre vondt. Tilgivelse er en gave du skal gi deg selv – slik at du en dag igjen skal kunne elske betingelsesløst – uten frykt, forklarer Søyland og anbefaler at du søker profesjonell hjelp på et tidlig tidspunkt da dette er en alvorlig krise, uansett utfall.

TILGI: Det er ikke alltid så lett å tilgi, men å bære på vonde følelser i lang tid er heller ikke spesielt bra for deg.  Foto: Shutterstock / bikeriderlondon
TILGI: Det er ikke alltid så lett å tilgi, men å bære på vonde følelser i lang tid er heller ikke spesielt bra for deg. Foto: Shutterstock / bikeriderlondon Vis mer

– Ikke skam deg over dine reaksjoner. Du har sunne reaksjoner. Få hjelp til å håndtere reaksjonene og hvordan du på sikt skal kunne tilgi.

Hun minner om at følelser ofte trenger lenger tid enn fornuften til å komme over svik. Skulle du få en dårlig dag er det altså helt naturlig og ikke et tegn på tilbakeslag. 

– Kombiner mental trening med å fortelle partneren hva du trenger for å føle deg trygg. Grunnmuren i forholdet er borte dere må begge to på banen for å bygge den opp igjen.

LES OGSÅ: De vanligste årsakene til at det blir slutt

Finnes ingen raske fasitsvar

Ifølge sexologisk rådgiver Siv Gamnes finnes det ikke noe faste triks som fikser alt, det kommer mye an på sviket og hvordan man selv reagerer på ting. Hvor hardt føler du deg for eksempel besveket? 

I noen tilfeller bør man kanskje vurdere om man ønsker å bygge opp tilliten igjen, for det kan være en lang vei å gå. Hvis man bestemmer seg for å bli, så må begge parter gå inn i seg selv og spørre hva kan jeg gjøre, sier hun til KK.no.

Man må se an situasjonen, hva består sviket av og hvordan kan man rydde opp i dette? Hun påpeker at det er viktig å både gi og kreve full ærlighet. 

– Den som har sveket må ikke gjøre seg utilgjengelig for deg, men være villig til å være veldig tilgjengelig og åpen. Det å bygge opp tillit handler jo om å bygge opp tryggheten igjen. Hva trenger du for å føle deg trygg på partneren din igjen? 

– Den som har bedratt må tåle å få litt ettersyn i en periode, men samtidig kan man ikke leve slik at man alltid må kontrollere dette mennesket. Har man bestemt seg for å gå videre så kan man ikke bruke det mot partneren sin i all tid, forteller Gamnes.

LES OGSÅ: Slik ble livet hennes etter overgrepene

EKSPERTEN: Kate Elin Søyland er par- og familieterapeut og daglig leder hos privatpraksisen Åpen Dialog i Sandnes. Foto:  Privat
EKSPERTEN: Kate Elin Søyland er par- og familieterapeut og daglig leder hos privatpraksisen Åpen Dialog i Sandnes. Foto: Privat Vis mer

Begge parter må jobbe for å bygge opp tilliten

Ifølge Søyland må vi gjennom lidelse, og tørre å ha en åpen dialog om det vonde og vanskelige, før vi kan finne tilbake til lidenskapen – og tryggheten igjen. Men dette er en prosess som tar tid, og det kreves som kjent to for å danse tango.

– Selvsagt må kjæresten også på banen om han er interessert i å redde forholdet. Ofte vil han bare videre, og er gjerne både flau og redd og heller ikke forberedt på de voldsomme emosjonelle etterdønningene som kommer, sier hun og legger til:  

– Det er viktig at han, enten hun krever det eller ikke, viser at han er villig til å kjempe for forholdet. 

Det er ikke alle forhold som vil overleve svik og bedrag. Og dersom krisen bare blir behandlet helt overflatisk kan alle de vonde følelsene bli liggende under overflaten, og ramme parforholdet på et senere tidspunkt.

Det kan for eksempel være at han bestiller time til parterapi, viser omsorg og tålmodighet for sin partner, og ikke minst kutter all kontakt dersom det er en tredjepart inne i bildet.

– Dersom begge tør å være åpne om det vanskelige samtidig som man bygger en tryggere relasjon vil parforholdet vitaliseres og kunne gi den veletablerte relasjonen en ny vår, forteller Søyland. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer