Våkner Om Natten

Opplever du å våkne uten å kunne bevege deg?

Søvnparalyse kan utløses av dårlig døgnrymte.

SØVNPARALYSE: Har du opplevd den ekle følelsen av å være våken, men ute av stand til å bevege deg? Foto: Photographee.eu - Fotolia
SØVNPARALYSE: Har du opplevd den ekle følelsen av å være våken, men ute av stand til å bevege deg? Foto: Photographee.eu - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du noen gang våknet midt på natten og ikke klart å bevege en muskel? Du føler deg lys våken, men du klarer ikke komme ut av tilstanden kroppen er i. Du har kanskje blitt redd, men har ikke klart å skrike etter hjelp.  Da har du mest sannsynlig opplevd en søvnparalyse; det er en skremmende opplevelse, men ikke helt uvanlig. (Har du forresten også opplevd å «falle» rett før du sovner?)

- Søvnparalyse er at du våkner og opplever at du ikke kan bevege armer og bein, forklarer Harald Hrubos-Strøm, somnologist ved Oslo Søvnsenter, som behandler søvnlidelser. 

Han forklarer at søvnparalyse mest sannsynlig kommer av at du våkner mens du enda er i drømmesøvn. Musklene er paralysert, som er naturlig ved drømmesøvn. Du våkner før du rekker å få aktivitet i musklene. Du føler deg altså helt våken, men kroppen er fremdeles lammet av søvnen. 

LES OGSÅ: Så lite søvn kan gjøre deg syk 

Ikke farlig

- Søvnparalyse er ikke farlig, men kan være skummelt. Det kan vare fra sekunder til minutter, forklarer psykolog Ane Wilhelmsen-Langeland ved Institutt for Psykologisk Rådgivning. Hun har tidligere jobbet som søvnspesialist hos Bergen Søvnsenter, og har doktorgrad i søvnvansker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer