Opplever du brusing, susing eller svimmelhet? Det kan være en enkel årsak

Tror du at du hører dårlig? Årsaken kan være ørevoks.

KAN PÅVIRKE HØRSELEN: Ørevoks kan være skjemmende. Propper av ørevoks kan påvirke hørselen, men ørevoks er også en del av kroppens forsvar. Foto: Shutterstock NTB
KAN PÅVIRKE HØRSELEN: Ørevoks kan være skjemmende. Propper av ørevoks kan påvirke hørselen, men ørevoks er også en del av kroppens forsvar. Foto: Shutterstock NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Vi har det alle sammen. Ørevoks som kommer i store eller mindre mengder ut av ørene. Vi har hatt det siden tidenes morgen og like lenge har vi vært opptatt av hvordan vi skal få det fjernet.

I boka De Medicina, skrevet av romeren Aulus Cornelius Celsus (25- 50 år etter Kristus), kan vi lese om ulike måter å fjerne ørevoksen på. Blant annet blir det foreslått å helle varm olje i øret - blandet med honning eller purrejuice. En annen variant er å helle eddik i øret.

I dag er vel de aller fleste av oss godt kjent med bomullspinnen. Den skal aldri bør brukes i øret, men mange av oss synder likevel.

Men, hvorfor har vi egentlig ørevoks?

Motvirker infeksjoner

Ifølge flere studier fungerer ørevoksen som et forsvarssystem for kroppen og at ørevoksen har bakteriedrepende effekt. Den har en beskyttende funksjon ved at den smører huden i øregangen og motvirker infeksjoner i huden.

Ifølge en tysk studie fra 2011 («Human antimicrobial proteins in ear wax») fant forskerne ut at peptider i ørevoks hindret vekst av bakterier og sopp. Studien ble publisert i European Journal of Clinical Microbiology & Infectious Diseases.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.