Jul

Oppskriften på den perfekte julefeiring for kropp og hode

Med disse små knepene vil du si hallo til januar med et positivt sinn og en lettere kropp enn forventet.

KOS DEG MED GOD SAMVITTIGHET: - Men ikke la det gå utover helsen din. Husk at det kommer en tid etter jul også, og tenk på følelsen du vil sitte igjen med da, sier personlig trener og mentaltrener, Tonje Melheim Næss. Foto: Shutterstock / Rawpixel.com
KOS DEG MED GOD SAMVITTIGHET: - Men ikke la det gå utover helsen din. Husk at det kommer en tid etter jul også, og tenk på følelsen du vil sitte igjen med da, sier personlig trener og mentaltrener, Tonje Melheim Næss. Foto: Shutterstock / Rawpixel.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nei, juleferien trenger ikke å være synonymt med noen ekstra kilo på kroppen og skippertak i januar. Med disse tipsene kan du kose deg gløgg og samtidig gjøre kroppen din vel.

- Jeg er 110 prosent for å kose seg i jula. Spis sukker og fet mat, slapp av og nyt livet. Men jeg er samtidig for å ta vare på kroppen. Det er ikke nødvendig å glemme alt som heter helse bare fordi det er jul. Det er viktig å gi kroppen det den vil ha, selv om nissen banker på døra med pepperkaker. Skal du fråtse, gjør det fordi du har lyst, ikke fordi alle andre gjør det. Det sier personlig trener og mentaltrener, Tonje Melheim Næss.

Hun anbefaler å bruke jula på å lytte til kroppen.

- Kos deg med god samvittighet, men ikke la det gå utover helsen din. Husk at det kommer en tid etter jul også, og tenk på følelsen du vil sitte igjen med da. Om kroppen trenger en timeout med sjokolade på sofaen, gjør det. Om kroppen trenger en tur med frisk luft i skogen, gjør det. Stopp opp, og kjenn etter hva kroppen din egentlig trenger, råder hun.

LES OGSÅ: - Legg fra deg den dårlige samvittigheten i jula

Godt av treningsfri

Hvis du er en skikkelig sprekis, kan det faktisk være nyttig å bruke ferien til å restituere.

- Vi har alle godt av pauser fra hard trening i blant. Bare husk at pause ikke betyr å kun ligge langflat – vi har utrolig godt av å røre på oss, men med lavere intensitet, sier Næss og legger til:

- Du restituerer raskere hvis du holder kroppen litt i gang, da det øker blodgjennomstrømningen og opprettholder motivasjon og mestring. Trening handler ikke bare om å få drømmekroppen, det er helt essensielt for å opprettholde god fysisk og psykisk helse.

Hvor mye skal til?

Ja, vi vet det. Jula er hektisk for mange, og naturligvis står ikke trening som førsteprioritet for de fleste. Husk at alt er bedre enn ingenting, og at du enkelt kan flette inn litt aktivitet mellom slagene.

- Det holder med 10-20 minutter hver dag. Ta trappene, og legg kanskje inn en liten gåtur før middag. Lek med barna, vask huset, gå til butikken med sekk på ryggen og ta venninnekvelden ute foran bålet med varme klær. Hold det enkelt, råder Næss.

LES OGSÅ: Styrke kan være mer gunstig for vektnedgang enn løping

Ta vare på kroppen

Og uansett hva du gjør, ikke ha dårlig samvittighet hvis du har skeiet ut.

- Det er dessverre altfor mange som bruker unødvendig tid og energi på å ha dårlig samvittighet for hvordan de spiser, trener og hvordan de ser ut. Vi er så opptatt av å sammenligne oss med alle andre at vi glemmer å kjenne etter hva kroppen egentlig vil ha.

- Bry deg om kroppen din, det er den som bærer deg hver dag. Se kroppen din innenfra og ut neste gang du velger sofaen fremfor en gåtur eller treningsøkt. Bruk jula til å ta vare på menneskene rundt deg, de deilige, rolige øyeblikkene, og ikke minst deg selv, psyken og kroppen din!

Pluss på litt grønt

Matblogger og eier av catering-firmaet Happy Foods, Irina Smit, deler gladelig sine supertips for å unngå at utskeielsene blir altfor store i jula.

- Ikke glem dine gode matvaner i jula. Pass på å ha litt grønt til hvert måltid, gjerne noe som er rått og friskt. Mye av julematen er tung, så det vil definitivt løfte opp måltidet om du legger til en fargerik, frisk salat, råder hun.

Med andre ord, ikke tenk at du kun skal spise dårlig mat, bare fordi det er jul.

- Selv om det er ferie, trenger kroppen din god næring, og du får garantert enda mer ut av jula hvis du spiser mat som gir bra og langvarig energi. Jeg sier ikke at du ikke skal spise kaker eller fet mat, men husk at kroppen føler enda slappere av kun tung mat, sier Smit.

LES OGSÅ: Mye fet mat og alkohol kan gi problemer: Slik holder du magen frisk i julen

Rått julegodt

Personlig sverger hun til hjemmelaget julegodt, gjerne den rå varianten.

- Lag kokosmakroner eller sjokoladekuler fra bunnen av. Hovedingredienser kan være nøtter, dadler, kokos, råkakao og tørket frukt eller bær. Det finnes masse enkle oppskrifter. Dette er næringsrikt, metter godt og gir deg ikke den hyppige blodsukkerstigningen man får av vanlig godteri. I tillegg er det mye saftigere og bedre enn de tørre, tradisjonelle julekakene, spør du meg, sier hun.

LES OGSÅ: Tobarnsmoren Flo Broughton gjorde sjokoladehobbyen om til en millionbedrift

I tillegg anbefaler hun å bytte ut noen av kjøttmåltidene med fisk eller vegetar.

- Det finnes mange gode oppskrifter på vegetar-kjøttboller som er proppet med grønnsaker og belgfrukter. Tenk litt på miljøet og unngå mye kjøtt i jula, råder Smit.

Som dessert kan du med fordel servere en næringsrik smoothie.

- Lag en frisk smoothie med for eksempel ingefær, bringebær, sharonfrukt, kanel og anis. Lag den litt tykk, og topp den med ristede nøtter og granateple. En kjempegod og smaksfull juledessert!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer